Выборы без выбора

20 просмотров
Четверг, 15 марта 2012, 09:20
Людмила Коваль
эксперт по вопросам защиты прав человека (ХПГ)

Добігає кінця процедура призначення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Висунуті кандидати пройшли перевірку у профільному комітеті і залишилося сказати своє слово народним депутатам.

Цьогорічні вибори омбудсмана принципово відрізняються від усіх попередніх.

Вперше за 14 років існування інституту Уповноваженого на цю посаду висунуто і офіційно зареєстровано двох нових кандидатів – голову правління Гельсінської спілки з прав людини, співголову Харківської правозахисної групи Євгена Захарова і урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерію Лутковську.

А ще, вперше у списку претендентів немає імені діючого омбудсмана – Ніни Карпачової.

Ця новина видалася особливо неймовірною. За бутність Карпачової омбудсманом виросло ціле покоління людей. До неї усі так звикли, аж стомилися. Але ніхто не вірив, що цю посаду вона колись покине добровільно.

Новина про те, що Ніни Іванівни немає серед претендентів, миттєво оклеїлася різноманітними чутками. Серед здогадок щодо причин її відсутності домінувала версія про немилість Банкової.

Якщо це так, то спалахнула вона десь в лютому, бо ще 31 січня регіональний глашатай співав оди пані Карпачовій, а 28 лютого, після її зустрічі з президентом той же голос вже віщав, що від тривалої роботи на одному місці у неї притупилася гострота сприйняття проблеми.

Якими б не були причини, але з відсутністю Карпачової у списку кандидатів у України нарешті з’явився шанс побачити на посаді уповноваженого нове обличчя.

А ще зажевріла надія, що безконечні, заїжджені рефрени старого омбудсмана зміняться сучасними методами роботи нового уповноваженого, які позволять підвищити ефективність інституції і ступінь захищеності прав людини.

А ще, оскільки обидва кандидата добре знайомі, давно і плідно співпрацюють, то думалося побачити вперше за усю історію незалежної України цивілізовані вибори зі змаганням програм. Та де там.

Політики, які узурпували право висунення кандидатур на цю посаду, перетворили претендентів на політичних заручників. Вони (політики) навіть не намагаються поцікавитись програмами кандидатів, порівняти їх, вибрати кращу і проголосувати за неї.

Вони домалювали висуванцям кольори партійних прапорів і заходилися поливати їх із "брудометів".

До роз’ятрених депутатів тут же приєдналися прибічники третьої зацікавленої сторони. Останні, після нестримної піїтики на адресу улюбленого омбудсмана, звинуватили обох кандидатів в спільно вчинених "смертних гріхах".

А візит омбудсмана до Качанівської колонії завершився політичною заявою Юлії Тимошенко про неприпустимість призначення на цю посаду кандидата від влади.

Так, спільними зусиллями, через поляризацію політичної підтримки висунутих кандидатур, враховуючи неймовірну здатність парламентарів приймати найгірше рішення з усіх можливих, обидва кандидати мають майже рівні шанси не набрати потрібної кількості голосів у парламенті.

Якщо так станеться, то процедура призначення на посаду розпочнеться з нового висунення кандидатів.

Спробуйте вгадати, чиї кандидатури з’являться у новому списку претендентів на посаду.

Нагадую. За законом кандидатури висуваються головою Верховної Ради або не менше однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу парламенту.

Цього разу Литвин не скористався своїм правом висунення кандидатури.

Захарова висунули 125 народних депутатів. Кандидатуру Лутковської – 124.

А про Карпачову забули…

Післямова. Шанси суспільства отримати ефективного омбудсмана прямо пропорційні бажанню держави покласти край порушенням прав людини.

Людмила Коваль, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)