Кнопкодавы группой: глава Хмельницкого облсовета слетел с катушек

28 просмотров
Понедельник, 23 апреля 2012, 15:19
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

На перший погляд, цілком банальна позачергова десята сесія Хмельницької обласної ради, що відбулася 19 квітня, виявилися мірилом безпринципності та, даруйте, "пофіговості" основних законодавчих документів.

"Хвороба", що перейшла сюди з Верховної Ради, почала прогресувати.

Мається на увазі особисте голосування депутата облради за конкретний законопроект: починаючи від власноручного одержання картки, закінчуючи власним волевиявленням. Як не дивно, але саме голова Хмельницької обласної ради, член Партії регіонів і майбутній депутат ВР – в останню регалію дуже щиро вірить ця людина – Микола Дерикот долучився до руйнації самоврядного органу.

"Нині у законодавстві немає норми, яка б забороняла депутатам голосувати за інших депутатів під час сесій. Якщо б такий закон був, то, відповідно, це питання не стояло на порядку денному у Верховній Раді. Таким чином, хотів би побачити, хто покаже мені такий закон" – видав на сесії цю непросту, але водночас дуже переконливу формулу успіху діючої влади керівник-Гулівер у країні чиновників-ліліпутів.

Еврика! Для шанованого містера Дерикота ми спеціально віднайшли закони, що підтверджують і – увага! – зобов’язують депутатів до персонального голосування.

По-перше, чинний закон України "Про місцеве самоврядування", прийнятий у далекому 97-ому. Зокрема, четверта частина 49-ї статті гласить: "Депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано".

Уважно: не сусід депутата по робочому місцю, а сам депутат.

По-друге, закон "Про статус депутатів місцевих рад", діє з 2002 року, передбачив ланцюжок зобов’язань для місцевих слуг народу. А саме, 18-та стаття практично копіює статтю 49 закону про місцеве самоврядування, чим вкотре наголошує на персональній відповідальності.

Стаття 19 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" ставить перед фактом: "Кожний депутат місцевої ради у раді та її органах, до складу яких він входить, має один голос".

Один!

У доважок даємо третю частину 20-ї статті цього ж закону: "Депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить"".

P.S. Досить повчальну та корисну акцію днями провели кілька журналістів у стінах українського парламенту. "Не забажай картки свого сусіда! Голосуй чесно" – гасло, яке повинно стати одним з "гріхів" народного й місцевого депутатів.

Для затятих карткових "казанов" має діяти правило народної "анафеми".

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)