Жадность ведет к бедности (про Евро – 2012)

36 просмотров
Четверг, 24 мая 2012, 18:50
Сергей Терехин
для УП

Наші прикордонні сусіди мають ментальний штамп. Вони вважають, що українці люблять виключно сало, борщ і самогон. Іноді українці люблять українок, але кволо, тільки заради відтворення нації. Отже, типовий українець за їхнім враженням має виглядати як дядько з відвислим животом, а типова українка - жінкою з розкішними бедрами, покладистим характером та готовою на все.

***

Насправді, все не так. Більшість українців – працьовиті й розумні люди. Найкращі в світі інженери – родом з України. Лише згадаймо Сікорського, що вигадав гелікоптери. Знаєте звідкіля родом батьки Цукерберга, молодого генія, що придумав Фейсбук? Точно, з України. Так він єврей, а не українець, можете заперечити. Яка різниця.

Земля, де його батьки народилися – українська. Дивіться, мої діти мають українську, білоруську, російську, корейську та німецьку кров. Але відчувають себе українцями. Ми маємо пишатися всіма, хто народився на нашій Богом даній землі, незалежно від національності немовляти.

***

Більшість українців сповідує Христові заповіді. Звичайно, є винятки: наприклад, коли цей уряд або більшість цього парламенту чи президент Янукович грубо порушують заповідь "не вкради". Підспудно вони розуміють, що щось пішло не туди, але генетично не можуть відмовитися від розкошування власним життям.

Не допоможе пану Януковичу прийти до раю, цілуючись з черговим посередником між ним та Богом, типа московського патріарха Кирила, або влаштувавши приватну церкву у своєму Межигір’ї. Упевнений, що для Януковича палець святого Петра буде повернутий вниз, не зважаючи на кілограмові золоті натільні хрести.

***

Тепер про українок. Ці люди з тендітними руками, воловими очима та красною статурою є найкращими у світі. Їхнє серце відкрите та їхні долоні сухі та теплі. Мабуть тому вони є найліпшими покоївками для дітей. Кого хочете як нянечку, питається на європейських форумах: філліпінку або українку? Краще україночку, тендітну та невибагливу, відповідає сайт. Сором, коли наші жінки змушені покидати батьківщину у пошуку елементарного заробітку. Подвійний сором, коли наші жінки починають торгувати своїм тілом.

***

Президент УЕФА Мішель Платіні сподівається на втручання влади Януковича у ситуацію із завищенням в Україні цін на послуги готелів до Євро-12. "Я сподіваюся, що правоохоронні органи України зроблять так, щоби контракти, підписані із власниками готелів, виконувалися. Не можна перестрибувати із ціни 40 євро до 100 євро або на 500 євро просто так. Таке не робиться в жодній великій країні. Це нерозумно: зробити великі інвестиції, а потім сказати людям, що вони не можуть приїхати, тому що є шахраї, які хочуть заробити багато грошей", - сказав Мішель Платіні.

***

Віце-прем’єр України Борис Колесніков завірив Платіні, що турбуватися не треба, оскільки готелі будуть змушені сплатити податки в декілька разів більше. Але, від незнання законодавства чи від лукавства Колесніков попросту обдурив Мішеля Платіні. Справа в тому, що готелі не сплачуватимуть податки протягом 10 років, починаючи з 2011 року. Саме таке записано в Податковому кодексі.

***

Квінтесенція нашого проекту проста - якщо вартість готельної послуги протягом ЄВРО – 12 перевищує ту, що була надана станом на 1 травня 2012 року на 100 та більше відсотків, то готель позбавляється податкової пільги, та має сплатити штраф у розмірі 50% від такого перевищення.

Готель може добровільно відмовитися від пільги з оподаткування – не тільки на період Євро-12, але на весь 10-річний строк. Тоді штрафи не застосовуються, а ціни на номери не регулюються.

Надалі (з наступного року) ми запропонували надати податкову пільгу лише тим готелям, які пропонують бюджетні місця (не більше еквіваленту 80 Євро на людину у середньозваженому розрахунку).

З якого біса давати податкову пільгу готелям, створених олігархами, для цілей їхнього особистого проживання або подібних жадібних осіб?

Із повним текстом відхиленого проекту Ви можете познайомитися у Додатку (*).

***

23 травня 2012 року, за тиждень від початку ЄВРО-12, наш проект було відхилено партією Регіонів, комуністами та підтанцівкою Литвина. Плювати їм на людей, що схочуть завітати на ЄВРО – 12. Головне - зрубати швидкий дохід. А потім хоч трава й не рости.

***

До чого ж тут Конфуцій? Не знаю, чи подобається Вам Григорій Суркіс, але при зустрічі з Мішелем Платіні він згадав вираз Конфуція: "жадібність призводе до бідності". Старик Конфуцій був яскраво правим, оцінюючи роботу цього жадібного уряду.

(*) Додаток

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо розвитку масового туризму в Україні та упередження спекулятивному завищенню вартості готельних послуг під час проведення ЄВРО – 2012)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести такі зміни до підрозділа 4 розділу XX "Перехідні положення": Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., № 13-17, ст.. 112):

1. Пункт 17 після підпункту "а" доповнити підпунктом "а-1" такого змісту:

"а-1. Пільга, передбачена підпунктом "а", застосовується з урахуванням норм цього підпункту, а саме:

1) пільга не застосовується щодо суб’єкта господарської діяльності, який необґрунтованно завищує вартість окремих готельних послуг, наданих туристам, розміщених у номері (місці) для тимчасового проживання у будь-яку дату від 1 червня 2012 року по 15 липня 2012 року, з урахуванням того, що:

- вартість окремої готельної послуги включає вартість основної готельної послуги з розміщення туриста у номері (місці) для тимчасового проживання та вартість обов’язкових додаткових готельних послуг, придбання яких є передумовою отримання основної готельної послуги;

- під необґрунтованим завищенням розміється підвищення вартості окремої готельної послуги більш ніж на 100 відсотків від її вартості, що діяла (пропонувалася) для проживання туриста протягом 1 травня 2012 року в аналогічному номері (місці) однакової категорії;

- під готельними розуміються послуги, визначені такими Законом України "Про туризм";

 2) передумовою отримання пільги, передбаченої підпунктом "а" цього пункту, є подання суб’єктом господарської діяльності разом з декларацією за відповідний звітний період податкового розрахунку, в якому порівнюється вартість окремих готельних послуг (у розрізі відповідних категорій номерів (місць)) для тимчасового проживання туриста протягом 1 травня 2012 року з вартістю його проживання протягом будь-якої доби впродовж періоду, зазначеного у підпункті 1 цього підпункту.

Такий податковий розрахунок подається суб’єктом господарської діяльності (платником податку) з урахуванням того, що:

- у податковому розрахунку зазначається найвища вартість окремої готельної послуги у розрізі номерів (місць) однакової категорії при її коливанні протягом такого звітного періоду;

- знижки (скидки), які надаються окремим категоріям туристів згідно із збутовою політикою надавача готельних послуг, не беруться до уваги для визначення найвищої вартості готельної послуги у податковому розрахунку;

- достатнім підтвердженням достовірності даних податкового розрахунку є вартість готельної послуги, зазначена в договорі, що підпадає під ознаки публічного згідно із статтею 633 Цивільного кодексу України. В інших випадках порядок підтвердження даних податкового розрахунку встановлюється центральним центральним органом податкової служби України, який також затверджує форму податкового розрахунку;

 3) платник податку, що включає до своєї податкової звітності результати господарської діяльності декількох готелів, може отримати пільгу, передбачену підпунктом "а" цього пункту, за відсутності факту необґрунтованого завищення вартості окремих готельних послуг, наданих усіма такими готелями;

 4) при виявленні факту необґрунтованого завищення вартості окремої готельної послуги (на будь-який з номерів (місць) для тимчасового проживання), до платника податку застосовуються такі санкції:

- платник податку втрачає право на пільгу, передбачену підпунктом "а" цього пункту щодо прибутку, отриманого від усіх готельних послуг, наданих туристам протягом відповідного звітного періоду, та сплачує штраф у розмірі 50 відсотків від вартості усіх готельних послуг, наданих у такому самому періоді;

- пільга, передбачена підпунктом "а" цього пункту, підлягає скасуванню щодо такого платника податку та не може бути відновленою (у тому числі щодо правонаступників такого платника податку);

5) платник податку може добровільно звернутися до податкового органу із заявою про відмову від використання пільги, передбаченої підпунктом "а" цього пункту, щодо оподаткування доходів (прибутків), отриманих (які будуть отримані) від надання готельних послуг туристам, розміщених у номері (місці) для тимчасового проживання протягом періоду, визначеного у підпункті 1 цього підпункту. Така заява надається разом із податковим розрахунком, зазначеним у підпункті 3 цього підпункту. У цьому випадку:

- санкції, передбачені підпунктом 4 цього підпункту, не застосовуються;

- доходи від усіх готельних послуг, наданих платником податку протягом звітного податкового періоду, включаються до розрахунку його оподатковуваного прибутку на загальних підставах;

 6) класифікація готелів та номерів (місць) для тимчасового проживання туристів має відповідати критеріям, встановленим міжнародною організацією HOTREC, та здійснюється за правилами, встановленими центральним органом виконавчої влади України, який відповідає за розвиток туризму".

 2. Підрозділ доповнити пунктом 27 такого змісту:

"27. Підставою для отримання суб’єктом господарської діяльності податкової пільги, передбаченої підпунктом "а" пункту 17 підрозділу 4, є висновок податкового органу, складений за результатами обов’язкової камеральної або, за наявності достатніх підстав, - документальної податкової перевірки, яка підтверджує відсутність необґрунтованого завищення вартості готельних послуг у розумінні підпункту "а-1" пункту 17 підрозділу 4.

Починаючи з четвертого кварталу 2012 року пільга, передбачена підпунктом "а" пункту 17 підрозділу 4, надається щодо готельних послуг, вартість яких не перевищує у розрахунку на один номер (місце) тимчасового проживання в готелі еквіваленту 80 Євро на добу за поточним офіційним обмінним курсом до гривні, що діяв на перший банківський день чергового податкового звітного періоду".

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. До податкового розрахунку, який надається згідно з вимогами підпункту "а-1" пункту 17 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України, не включається вартість готельних послуг, придбаних туристом шляхом сплати їхньої повної вартості до дати набрання чинності цим Законом.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)