Выбор у нас есть

84 просмотра
Пятница, 25 мая 2012, 17:27
Евгений Заика
для УП

В одному із африканських племен споконвіків існував доволі цікавий звичай. Коли батьки займалися "тим", чого за словами радянських лідерів у їхній країні і близько не було, перед входом до оселі в землю заганявся спис, що означало – "стороннім вхід заборонено!".

Африканське повір’я – чим більше сексу, тим більший урожай. Це стосувалося, до слова, не тільки родючості поля, чи плодючості сімейства, а "врожайності" року загалом.

Здавалося б, таке просте повір’я, а тут вам і економічний приріст разом з інвестиційним потенціалом, і національна ідея із стратегією розвитку.

"Кохайтеся чорноброві" – не заради космонавтів, лікарів і футболістів, а заради доброго врожаю. Кохайтеся, бо воно того варте.

Втім, в українських реаліях все не так романтично…

Інфікована корупцією влада своїми діями останніх років показала, що у "владній хібарці" кожен зовсім не проти перевірити "на врожайність" ближнього свого. Часто проти його волі.

Чи є цьому альтернатива?

Наразі над її рейдерським захопленням чаклує опозиція. Вульгарно, прямолінійно й без особливої поваги до інтересів громадян та пошани до особистості як такої.

Так, саме та опозиція, що не виправдала, зрадила, розтягла і розпорошила загальну довіру та підтримку людей в 2004-му. Саме та опозиція, яка зараз хоч і ніби під однією ковдрою та кожен тягне її на себе.

Яскравим підтвердженням останньому стало інтерв’ю Юлії Тимошенко, дане аналітичному щотижневику "Дзеркало тижня", в якому екс-прем’єр дала чітко зрозуміти, що після проходження до парламенту, так званий об’єднаний опозиційний фронт розтечеться кожен своїм потічком і утворить власні партійні фракції.

Виходить, що об’єднання зовсім не є об’єднанням заради якісних змін, руху вперед, загального блага народу, а просто задля чергової перемоги, доступу до влади і продовження того хаосу, в якому ми живемо, хаосу, де все погано і ніхто ні за що не відповідає, де зберігається чітка ієрархія "ми-вони", при чому "їх" зовсім не цікавить злиденна доля абстрактних "нас".

То чи не ширмою називається об’єднання опозиційного "театру абсурду"?

Відповіді на це запитання немає у верховних вождів опозиції. Не почують її українці і від місцевих, лише починаючих вбиратися в пір’я сьогоденної політики опозиційних діячів.

Чому немає? Нема, оскільки ніхто не наважиться прямо сказати, що черговий дубль опозиційного об’єднання зразка 2012-го – це таке ж банальне і корисливе переймання особистим владним майбутнім окремих демократів, і тих, хто себе так називає, як і повсякденні зазіхання на прихильність громадян "росінантами" від влади.

Нікого не цікавить, з чого складається сніданок, обід та вечеря пенсіонера, який отримує 800 гривень на місяць, дитина, яка народившись, уже обмежена в праві на дошкільну освіту, безробітна молодь, котра здобувши фахову освіту, починає шукати забуття в наркотиках, спиртному і, в решті-решт, злочинах.

Не цікавить, не цікавить і ще раз не цікавить. Та й не цікавитиме.

Водночас, з року в рік, нас продовжують годувати обіцянками про світле, далекоглядне майбутнє…

Та чи можна вірити в перспективи, окреслені політиками, інтелектуальне поле зору котрих не виходить за межі гламурних таблоїдів?

Вони живуть іншою реальністю – сьогоденням, платою якому є наші податки, голоси, довіра, надія та мужнє терпіння власного не життя, а животіння після чергового "кидка" по виборах.

Хто може стати реальною альтернативою?

Альтернатива в нас все ж є! І це – покоління молодих. Наші діти.

Діти, дивлячись на заповзятість і реальні справи яких батьки перестануть вірити в пустопорожні обіцянки закоренілих опозиціонерів та владців, зрозуміють, що епоха розквіту та розбудови не закінчилась руїнами колишнього СРСР, а лише починається.

Тут. Сьогодні. В поглядах незалежних молодих громадян та відповідальності нових громадських діячів. Нехай молодих, нехай без досвіду та практики підкилимної боротьби за посади, але зі своїми новими і прагматичними поглядами на життя. Життя своєї родини, громади та всієї держави.

Отож, вибір у нас все таки є, і тільки від нас залежить те, як ми ним скористаємось.

Євген Заїка, головний редактор газети "Волинський репортер", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)