Предвыборные маневры в пределах статистической погрешности

18 просмотров
Среда, 20 июня 2012, 10:05
Василий Кедык
политолог, Ивано-Франковск

"Наша Україна" збирається створювати власну "об'єднану опозицію".

Такі заяви впродовж останніх тижнів дедалі частіше лунають із табору "нашоукраїнців" та їхніх сателітів, особливо після того як Турчинов та Яценюк не запропонували представникам партії жодних місць у топовому опозиційному партійному списку.

Про ініціативу запуску проекту на базі деяких партій, які входили в сферу "Нашої України", ще в 2010 році говорив Віктор Ющенко, маючи амбіції створення чогось на зразок власного блоку на основі переформатування "Нашої України". У блок також мали ввійти КУН та Християнсько-Демократичний Союз.

Ющенко чи не вперше на деякий час усвідомив, що воскресити "Нашу Україну" як самостійний проект не вдасться.

Тоді все обмежилося кількома інтерв'ю.

Наразі підготовка громадськості до сприйняття спільного походу національно-демократичних сил на вибори значно серйозніша. Особливо активно рекламує майбутній список лідер УНП Юрій Костенко.

За підрахунком Костенка, "Українську правицю" – УНП, "Наша Україна", Конгрес українських націоналістів, Українська платформа "Собор", Республікансько-християнська партія, – яка ще навіть не проголосила себе учасником парламентських перегонів, уже готові підтримати більше 10% виборців. При цьому Костенку байдуже до звинувачень про підігравання Банковій та зраду об'єднаної опозиції.

Фактично останній яскравий внутрішньопартійний противник окремого походу на вибори Валентин Наливайченко склав із себе повноваження голови політради "Нашої України", вирішивши, схоже, отримати синицю в руках, та інтенсифікував переговори з лідерами об'єднаної опозиції щодо власного балотування в одному з мажоритарних округів.

Це знаменує надалі також вихід із партії частини новаторського табору, очолюваного Наливайченком, завершення партійного розколу та можливість зосередитися на формуванні списку й висуненні мажоритарників.

Однак аналіз соціологічних досліджень, навіть із врахуванням наявності кількох місяців до осінніх виборів та можливу зміну політичного кон'юнктури, показує, що схожий виборчий список матиме цілковитий нуль шансів на успіх у парламентській кампанії.

Спробуємо підрахувати сумарний рейтинг серцевини об'єднання – "Нашої України" та УНП, виходячи з даних свіжих соціологічних досліджень. Отож,Центр Разумкова дає альянсу 0,8%. КМІС – 1,5%. Соціологічна група "Рейтинг" – 0,9%.

Залишається сподіватись на мажоритарників. Однак у такому разі перед ними стоятиме дві серйозні перешкоди: ідентифікація з напіврозваленою партією колишнього президента, і тавро лжеопозиціонерів поряд із КОДівськими кандидатами. Тому схожі передвиборчі маневри принесуть хіба користь провладним висуванцям у мажоритарних округах, а також потенційну перемогу в округах, кількість яких можна перерахувати на пальцях однієї руки.

І це зовсім не найгірший прогноз для колони партій на чолі з "Нашою Україною" та УНП.

Звичайно, можна вести мову про здобуття певного електорального капіталу. Але в такому разі це надто віддалена перспектива, далеко не наступної парламентської кампанії.

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)