Оппозиция сдала округ Мельнику

34 просмотра
Четверг, 18 октября 2012, 10:53
Татьяна Николаенко
УП

Зняття об'єднаною опозицією та УДАРом кандидатів на користь одне одного, як відомо, перетворилось на фарс.

Обидві політичні сили залишили своїх кандидатів в тих округах, де вони мають хоч якийсь шанс на перемогу. І тим самим дали шанс на перемогу провладним кандидатам.

Як, наприклад, у випадку 95 округу.

Згідно з результатами соціологічного опитування, що проводилося Rating Group, Центром Разумкова, Центром "Соціовимір" у межах 95 виборчого округу представник об’єднаної опозиції В'ячеслав Кутовий має рейтинг 16,1, Олександр Юраков від УДАРу – 14,1%, регіонал Петро Мельник -12,1% .

Серед тих, хто має намір брати участь у виборах, Кутовий мав рейтинг 19%, Юраков – 17,3%, Мельник – 14%.

Зважаючи на те, що похибка вибірки складає 3,6% кандидати фактично дихають один одному в спину, але очевидно, що узгодження обома опозиційними силами єдиної кандидатури давало їй серйозний шанс перемогти.

Та ж соціологія свідчить, що в разі зняття будь-кого з опозиціонерів 30% його електорату голосувало б за іншого опозиціонера.

Але ні УДАР, ні Об'єднана опозиція не змогли пожертвувати своїми амбіціями заради так широко декларованої цілі "боротьби з режимом Януковича".

Все, чим зараз зможуть розпорядитися опозиціонери – це аж 4% виборців Євгена Жовтяка, який знявся з виборів за підсумками соціологічного дослідження Інституту соціології та політичної психології Академії педагогічних наук.

До речі, це дослідження, в рамках якого було опитано понад 2 000 виборців, дало дещо інший результат: Юраков – 21,8%, Кутовий – 16,9%, Мельник – 17,2%.

"Я - людина команди, і ні з ким переговори не вів. Але я зустрічався в штабі, і мені сказали, що в мене є великі шанси перемогти. І що наша команда вестиме переговори з об’єднаною опозицією щодо визначення єдиного кандидата", - розповів УП Олександр Юраков.

За його словами, штабами ОО і УДАР було попередньо домовлено, що політична сила Кличка знімає на користь "Батьківщини" три кандидатури, а ті – чотири кандидатури на користь УДАРУ. Зокрема, Юраков мав лишитися єдиним кандидатом.

"Ми своє зобов’язання виконали, а об’єднана опозиція, на жаль, ні" - каже він.

"Чому цього не сталося? Кандидат, який іде в моєму окрузі від об’єднаної опозиції, висунутий від Фронту змін. Їх керівник місцевого штабу – людина напряму підпорядкована місцевому губернатору, і діє в інтересах Партії регіонів", - каже Юраков.

За словами кандидата від УДАРУ, в ці дні до нього звернулися через посередників люди від Фронту змін і запропонували заплатити 750 тисяч доларів, щоб його опонент Кутовий знявся з виборів.

"Вони люди досвідчені, і зробили цю делікатну пропозицію через посередників. І наскільки мені відомо, таку ж пропозицію отримали й інші наші кандидати", - стверджує Юраков.

Ударівець вважає, що "Батьківщина" спеціально замовила під себе соціологію, яка не відповідає дійсності. І наполягає, що в останні тижні позиції УДАРу зросли.

"Допоки УДАР ішов у соцдослідженнях третім, вони нас не чіпали, а коли ми вирвались на друге місце, стали поливати нас брудом", - каже кандидат.

Конкурент Юракова В’ячеслав Кутовий переконує, що ніхто в опонента 750 тисяч не просив.

"Вони вже не знають, що розказувати. Спочатку казали, що я технічний кандидат Мельника. Тепер це. Юраков всюди розказує, що стільки грошей витратив на кампанію, що й не подумає зніматись", - каже він.

Кутовий наполягає на рейтингу в 19%, і вважає, що цілком логічно лишився у виборчих перегонах як найсильніший кандидат.

Більш того, в об’єднаній опозиції переконують, що дії Кличка в цьому випадку були погоджені з Банковою і направлені на те, щоб витіснити сильних кандидатів ОО.

"Наші переговори з Кличком тривали до 4 ранку. Начебто все було погоджено. І тут він виходить в суботу зі своїм ультиматумом", - розповів УП співрозмовник з наближених до переговорів.

Крім того, в "Батьківщині" підкреслюють, що результати разтиражованого у ЗМІ соцдослідження у різних соціологічних компаній-учасників по різних кандидатах розходяться дуже сильно. І що тільки зведеними даними кандидатів вдалося вирівняти.

Насправді, як написала Ірина Бекешкіна у Facebook опитування, що проводилося Rating Group, Центром Разумкова, Центром "Соціовимір", тільки й має сенс, якщо розглядати об’єднані дані на 800 опитаних, бо для 200 опитаних похибка становитиме 8%, і це просто несерйозні цифри.

 

Втім про соціологію кандидати можуть говорити до самих виборів, але факт лишається фактом. Замість того, щоб заховати амбіції і об'єднатися, вони відкрили дорогу провладним кандидатам.

Навіть за відсутності виборчого туризму Петру Мельнику буде легко добитися потрібного результату. Адже офіційно прописаних у гуртожитки ніхто не повертав назад у їхні округи.

Дільничні виборчі дільниці вже сформовані під Мельника. В окрузі навіть не зареєстрували спостерігачів по квоті НУНС, лише бютівських.

Так що результат буде прогнозований. І опозиція закопала свою перемогу власними руками.

І такий "мельник" буде не один.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)