Запорожская политика - это такая биология

47 просмотров
Пятница, 26 октября 2012, 11:11
Владимир Перепадя
Журналист, кандидат исторических наук

"За кого? За регіонів? За Бандюковича? Тільки не я! Дурних нема, всі поженилися! " – таксист аж підскочив за кермом, коли я необережно висловив припущення, що більшість запоріжців голосуватиме за Партію регіонів.

Втім, його думку про урядову партію явно не поділяє мер Запоріжжя Олександр Сін, який з біл-борду, повз який ми саме проїздили, вочевидь ніяковіючи, нагадував запоріжцям, що ПР – це їх все.

Мер Запоріжжя Олександр Сін у скромному амплуа голови міської організації ПР агітує за свою партію. Закон про вибори – це необов’язковий аксесуар національного законодавства? 

Зніяковіння міського голови зрозуміле – ще рік тому він під прапором ВО "Батьківщина" ущент розтрощив решту кандидатів на посаду мера, у тому числі й тодішнього голову міської організації Партії регіонів.

З того часу у житті Олександра Сіна відбулися помітні зміни – з членів "Батьківщини" він доріс до члена Партії регіонів, а відповідальну посаду голови міської організації "Батьківщини" діалектично розвинув у посаду голови міської організації ПР.

Біологія замість політики

"Конвергентна еволюція, друже. Це все ще у Дарвіна описано", – так кілька годин по тому уводив мене в курс запорізької політичної кухні мій давній приятель, біолог за фахом.

"У представників неспоріднених груп організмів через схожість екологічних ніш формується комплекс схожих рис", – меланхолійно пояснив він. Було помітно, що біологія його цікавить набагато більше, ніж політика.

Вимагати деталей було нечемно, тож я просто занотував у блокноті: "За Дарвіном запорізька політика – це така біологія".

І виходило, що тепер будь-який мер, переодягнувшись членом першої-ліпшої громадської організації, міг вільно агітувати за свою політичну партію, ігноруючи пряму заборону статті 74 закону про вибори народних депутатів.

Головний виборець – прокурор

У 82-му окрузі з центром у місті Пологи, місцевий фермер Вадим Кривохатько, який висувається від УДАРу, має всі шанси обійти регіоналів. Однак, обласна прокуратура інкримінує йому ухиляння від податків на суму 2 мільйони гривень та порушення техніки безпеки на його виробництві – йдеться про випадок 2008 року.

З кінця вересня Кривохатька оголошено у розшук, але з виборів не знято.

Другий округ, в якому регіоналам перемога "не світить" – № 74 у самому Запоріжжі. Тут у трійці лідерів депутати ВР Ярослав Сухий від ПР і Олексій Бабурін з КПУ та самовисуванець Петро Сабашук, колишній депутат ВР, що обирався від Запоріжжя у 2002.

55-річний Сабашук – політик у Запоріжжі знаний, тут він вже обирався і до ВР, і до міськради від ПРП. Вважається власником корпорації "Рассвет" і одним з найбагатших людей міста.

Однак, з літа Сабашук, як і Кривохатько, ходить під "прокурорською" статтею і теж через несплату 4 мільйонів гривень податків. В якості запобіжного заходу прокуратура вимагала взяти Сабашука під варту, але суд цю вимогу не задовольнив, однак банківські рахунки заблокував.

"У моєму кабінеті вже майже місяць стоїть "тривожна сумка". Я готовий до всього, але сподіваюсь на краще", – каже Сабашук.

Можливо, його стоїцизм виправданий – дотепер у Запоріжжі жодна кримінальна справа з політичним підтекстом не завершувалася реальною "посадкою". Але з іншого боку, і екс-прем’єрів у нас до минулого року не садили…

Тиск з боку прокуратури Сабашук пояснює своєю участю у виборчих перегонах, але ще більше його дивує поведінка виборців: "Люди стали сахатися політики, зникло чуття громади, спільної долі. На зустрічі приходять, як правило, вже геть літні особи. А ось людей 30-50 років майже не видно. Я в політиці з 2002 року, але з таким феноменом стикаюся уперше".

В мажоритарних округах, де у опонентів ПР шансів практично немає, інтересу виборців до політики не більше. "Люди знесилені й здеморалізовані злиднями і щоденною боротьбою за елементарне виживання", – каже Богдан Василенко – журналіст, видавець, співвласник однієї з найтиражніших газет міста.

34-річний Василенко кандидує від УДАРу в 75-му окрузі Запоріжжя. Саме на його окрузі партії Кличка не вдалося дійти компромісу з Об’єднаною опозицією й шанси на перемогу з кожним днем стають дедалі примарнішими.

"В цих виборах вражають дві речі – бюджет і масштаби агітації Партії регіонів та майже повна відсутність бодай якоїсь кампанії опозиції", – наголошує "ударівець".

Василенко один з небагатьох кандидатів, який у своїй програмі звертає увагу на драматичні проблеми з довкіллям у Запоріжжі, втім і тут він не приховує свого скепсису: "Екологія не обходить геть нікого. Для більшості виборців проблеми довкілля – малозрозумілі абстракції, хоча, скажімо, отруєне повітря вони та їх діти вдихають щомиті".

Річка Суха Московка у центрі Запоріжжі перетворена металургією на каналізаційну канаву. Для багатьох мешканців це улюблене місце медитацій та дозвілля. Рибу, виловлену у "червоній воді", запоріжці споживають самі й частують нею друзів 

Серед суперників Василенка – колишній голова Запорізької обласної державної адміністрації, історик Олександр Старух.

39-річний кандидат від "Батьківщини" конфлікт в опозиційній ніші вважає реальним і посутнім, а з урахуванням фіктивного конфлікту ПР і комуністів принципово прив’язує його до президентських виборів-2015.

"Ідеальний варіант для Януковича у 2015 році – вийти у другий тур проти комуніста, а для цього потрібно зробити з Кличка кандидата, потужнішого за Об’єднану опозицію, але з рейтингом не вище третьої позиції".

Старух не плекає ілюзій і стосовно промислового майбутнього запорізького регіону: "Запоріжжя тепер просто територія пограбування. Місто на наших очах зачищається від місцевої еліти й передається у власність одному з провідних українських кланів. Через три місяці світова криза докотиться сюди, і тоді в Запоріжжі ляже вся промисловість".

 

Місцевий феодалізм

Щодо стану запорізького політикуму, власну теорію має "КВУ"-шник та координатор Запорізької платформи руху ЧЕСНО Ігор Артющенко: "В місті ми маємо наразі суто феодальну ієрархічну систему. Рік тому було зачищено міську й обласну організації Партії регіонів: старих партійців, що створювали й протягом як мінімум 8 років уособлювали ПР на Запоріжжі, знято з адміністративних та партійних посад.

Натомість нові люди повністю зав’язані на неформальні центри сили з-поза меж області. Тепер у нас все як у людей – маємо "смотрящего", такого собі паралельного губернатора, який контролює стягнення корупційної ренти й спрямовує її на саму гору, на вершину "сімейної піраміди".

Корупційна консолідація найбільш ласих активів – ось суть практичної філософії Запоріжжя наших днів. Взяти до прикладу знамениту балку Середню – гігантські відвали некондиційного металу, який протягом п’ятдесяти років звозився сюди цілими слябінгами з заводу феросплавів, алюмінієвого комбінату, титаномагнієвого комбінату та сталеливарних виробництв.

Цей запорізький Клондайк – гігантські поклади нібито металургійного браку, а по факту цілком придатних до реалізації кольорових металів – два десятиліття годував кільканадцять дрібних фірм та фірмочок.

З приходом "смотрящего" на Середній залишилася тільки одна, і її реальне підпорядкування не є секретом ні для кого в Запоріжжі.

***

Міська громада атомізована, суспільний капітал розтрачено, якість освіти падає, мораль деградує. В місто прийшов "Чужий" – постає Система, в якій дев’яноста відсоткам людей відводиться роль ресурсу. Бідність і залежність – це, напевно, розплата за нездатність до самоорганізації й співпраці.

Володимир Перепадя, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)