Господин Пшонка, посадите Изабеллу Григорьевну!

29 просмотров
Вторник, 13 ноября 2012, 11:32
Иванна Коберник
журналист, для УП

12 листопада генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив на брифінгу, що загалом по країні порушено 86 кримінальних справ, які стосуються порушень на виборах.

Щоправда, він одразу обмовився, що в більшості своїй справи порушені за загальнокримінальні злочини, а не злочини, безпосередньо пов’язані з виборчим процесом.

Водночас, останніми днями доводиться часто чути, що мовляв, якщо хтось і буде покараний за виборчі порушення-2012, то це будуть "прості виконавці, а замовники вийдуть сухими з води".

Я не боюся здатися кровожерливою, та вважаю, що виконавців спотворення волі виборців слід карати не менш суворо, ніж замовників.

Бо без цих "простих виконавців", які писали одним почерком заяви на голосування вдома і тим же почерком медичні довідки про неможливість виборця прийти на дільницю, вкидали пачки бюлетенів, псували бюлетені, подані за опозиціонерів, перекладали їх не в ті купки під час підрахунку, занижували цифри за опозиційні партії і кандидатів, переписували протоколи, тікали з дільниць з печатками, везли протоколи в офіс Партії регіонів замість ОВК, вносили неправдиві дані на сервер ЦВК – не було б цього всеукраїнського злочину.

Не було б ганьби під назвою "округи, в яких не можна встановити результат виборів". А результат же в деяких інших округах був би зовсім іншим.

Ці люди мають бути покарані, щоб через кілька років інші "прості виконавці" замислилися, чи варто йти на подібний злочин за кількасот гривень чи хай навіть тисяч доларів, якщо ці гроші доведеться витрачати в тюрмі.

Фактор страху перед законом активно використовувався під час виборів в житомирському одномандатному окрузі №62.

Команда кандидата від об’єднаної опозиції Геннадія Зубка не тільки миттєво передавала всі виявлені порушення журналістам, а й розсилала про них повідомлення провладним членам дільничних виборчих комісій і ОВК №62 із зазначенням статей Кримінального кодексу і видів покарань, передбачених за порушення виборчого закону.

Це справило свій вплив на частину членів комісій і на певній кількості житомирських дільниць підрахунок пройшов спокійно.

Подекуди голови ДВК, ставлячи на голосування кожне рішення, озиралися на спостерігачів від Зубка, наче перевіряючи їхню реакцію.

Інші дякували за ті повідомлення-попередження, бо тепер мали виправдання перед представниками влади, які вимагали фальсифікацій.

"Я їм процитувала ту статтю з Кодексу і сказала, що звичайно боюся звільнення і догани, але тюрми боюся сильніше", – пошепки поділилася на одній дільниці бюджетниця-член ДВК від партії влади.

Але боялися не всі. Деякі були впевнені в своїй безкарності.

Близько першої ночі 29 жовтня з десяти дільниць одночасно в штаб Геннадія Зубка надійшла інформація, що голови ДВК вхопили щойно заповнені протоколи, забрали печатки і не залишивши копій протоколів іншим членам комісії і спостерігачам, вскочили в машини і поїхали в невідомому напрямку.

Одночасність наводила на думку про координованість цих дій. Частину цих "втікачів" вдалося заблокувати ще біля ДВК, за частиною ганялися по місту, ще кількох зустріли вже під Окружкомом і змусили повернутися на дільницю – оформити копії протоколів і закрити печатку в сейф.

Найпрудкіший голова дільниці №181384 Панченко Валентин Миколайович, нічтоже сумняшеся, замість ОВК повіз протокол прямісінько в офіс Партії регіонів.

Був там виявлений народним депутатом Андієм Парубієм і обережно препроваджений в окружну виборчу комісію – разом з оригінальним протоколом, який голова житомирського штабу регіоналів віддав Парубію з коментарем в стилі комедій Рязанова: "Ну вот ваш протокол, берите, если вам так надо…Ну что вы так нервничаете?"

Була викликана міліція, написана заява в прокуратуру, додана відеофіксація події. Голова ДВК Панченко соромився, відвертався від камери і принаймні зовні виказував хоч якесь ніяковіння від того, що відбувається.

Куди колоритнішою, а головне самовпевненішою була голова іншої житомирської виборчої дільниці – №181448 Чернова-Гоменюк Ізабелла Григорівна, висунена на цю посаду губернатором-кандидатом в депутати Сергієм Рижуком.

Ізабелла Григорівна серед білого дня прямо на дільниці заповнювала протоколи голосування. Вона навіть не одразу відреагувала на журналістів і тільки побачивши професійну відеокамеру, порвала заповнені протоколи і дивлячись прямо в об’єктив заявила, що члени комісії просто витерли об цей протокол руки!

Саме так витерли ноги об волевиявлення тисяч українців!

Не менш спокійно Ізабелла Григорівна пояснювала, чому печатка ДВК знаходиться в неї в сумочці, а не в сейфі комісії. Не пошкодуйте п’ять хвилин і подивіться на цю самовпевненість і зневагу до закону.

Як видно з відео, в порваному протоколі були не тільки підписи членів комісії, а й проставлені якісь цифри – за півдня до закінчення голосування!

Це пряме порушення кількох статей закону про вибори народних депутатів, відповідальність за яке передбачена частиною 7 статті 158 Кримінального кодексу: "Підписання виборчого протоколу… до остаточного підрахунку голосів…караються штрафом від семисот до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі від трьох до п’яти років, або позбавленням волі від трьох до шести років…".

Мені дуже хотілося почути на брифінгу генпрокурора Пшонки, що артистична Ізабелла Григорівна перебуває серед фігурантів тих 86-ти кримінальних справ, які стосуються порушень виборчого процесу.

Однак, представники Геннадія Зубка, які у встановлені законом терміни поскаржилися на дії голови ДВК №181448 Чернової-Гоменюк до прокуратури, відповіді на свої звернення поки не отримали.

Так, в Житомирі представник опозиції Зубко переміг чинного губернатора Рижука, але це не останні вибори. Або вони придумають витонченіші способи фальсифікацій, або ми змусимо їх змиритися, що з прямим вибором народу треба рахуватися.

Я закликаю всіх докладно писати про КОЖНОГО, хто взяв на себе сміливість викривляти волевиявлення українців. Україна має знати їх в обличчя, а в ідеалі – ми маємо носити їм передачі в тюрму.

Хай недовго, але вони мають відповісти перед законом. Бо не Клюєв, не Льовочкін, не Рижук псували бюлетені і переписували протоколи. Хтось переконав "виконавців", що за це нічого не буде і всі так роблять.

Якщо хоч десяток людей посадять, знайти охочих фальсифікаторів на наступні вибори буде принаймні складніше.

Так, ми поки не можемо знищити пухлину корупції і чиновницької безкарності, але ми в силах і зобов’язані хоча б зупинити її розростання.

Шановні чинні народні депутати, у вас є чудове формулювання для депутатських звернень до Генпрокурора: "Шановний пане Пшонко, із засобів масової інформації мені стало відомо…" і далі копіпейст цього тексту.

Не пошкодуйте 5 хвилин і зробіть це, бажано не тільки щодо Житомира. Ізабелла Григорівна і їй подібні мають зрозуміти всю гидотність своїх дій.

Іванна Коберник, журналіст, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)