Большая песочница Майдан

30 просмотров
Четверг, 22 ноября 2012, 12:34
Ярослав Кобзарь
редактор проекта "Владометр"

Мені як нікому іншому легко порівнювати Помаранчеву революцію з дитинством: восени 2004-го я й сам був дитиною, якій "тринадцятий минало" у буквальному сенсі. Я ходив до школи у Кіровограді з помаранчевою стрічкою на рюкзаку, і на уроках її наполегливо просили зняти.

Також я малював наївні до нестями малюнки про героїчну перемогу помаранчевої сили демократії над злом. Образи-уособлення цього зла, як і демократії були найрізноманітніші - фантазії, слава богу, тоді було за край.

Ті малюнки я зберіг, хоч як соромно було на них дивитися, скажімо, чотири чи п'ять років потому. Але зараз я навчився дивитися на них з усмішкою. Тому що, здається, 8 років тому всі українці на кілька місяців перетворилися на наївних та безтурботних дітей.

Опозиціонери, журналісти та фейсбук-френди чекають повторення Майдану та полюбляють сумувати за ним, в окремих випадках навіть дорікаючи: мовляв, зараз ситуація ще гірша, а народ "не підіймається" проти узурпатора.

Між тим, я впевнений, що такого ж Майдану більше не буде. Не тому, що ситуація краща, а тому, що нація подорослішала.

Так, у 2004-му ми були небайдужі, об'єднані та щасливі, а зараз прагматичні, недовірливі та апатичні.

Однак, згадайте, у 2004-му неможливо було вітатися з сусідом, якщо він за Януковича, а ти за Ющенка. Так само, як у дитсадочку неможливо було доїсти ненависну тобі кашу. У 2012-му українці вже не діти, вони розважливі та помірковані, і в цьому є перевага, не лише недоліки.

У Помаранчевої революції українське суспільство пережило дитинство - згадайте безтурботність і щирість людей під час тих подій. На Майдані було весело та гамірно, як у пісочниці, з якої не хотілося вилазити, а кучмівські танки видавалися страшними, неначе привиди під ліжком.

Ющенко нашій історії - такий собі Дід Мороз. Чекати його приходу та уявляти його було неймовірно тепло і солодко, навіть на морозі. А про те, що насправді його не існує, дізнаєшся вже потім, через кілька років, коли його "снігуронькою" стає не Тимошенко, а Ванникова.

Минають роки, і настає час дорослішати. Повернення дитячої безтурботності та безпосередності стає можливим лише напідпитку. Та й то - тимчасово та зі шкодою для організму.

Дитинство не повториться, треба якось з цим уживатися. Втім, на старі фотографії дивитися можна і навіть необхідно. Здається, для цього українці й зробили собі свято Дня Свободи...

...

Я потрапив на київський Майдан лише після Нового Року. Для мене помаранчева революція - це мої малюнки в зошиті, стрічки на рюкзаку та Вакарчук на сцені у помаранчевому шарфі.

Такого більше ніколи не буде. І в цьому пряма користь для України. Якби ми не мали Майдану у 2004, його, з усіма подальшими розчаруваннями та поневіряннями, довелося б переживати зараз.

Ярослав Кобзар

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)