18 обещаний для молодежи

99 просмотров
Понедельник, 22 октября 2012, 09:13
Ярослав Кобзарь
редактор проекта "Владометр"

З цьогорічного серпня триває масовий викид політичних обіцянок в інформаційний простір – з того моменту, як провідні українські партії затвердили на з’їздах та опублікували свої передвиборчі програми. Згодом, підправивши дещо, подали їх до Центрвиборчкому, і зараз усі охочі можуть переглянути їх на сайті ЦВК.

Програми були різні, й обіцянки в них були різні: щось збігалось, щось відрізнялось. Багато обіцянок придумали для пенсіонерів – бо і самих пенсіонерів чимало, і на вибори вони ходять регулярно. Щось обіцялося для підприємців, щось – для "бюджетників", які особливо потребують "покращення".

Якщо коротко, то дісталось усім.

А що ж українські партії пообіцяли молоді? Якими політики бачать її потреби і як готові їх вдовольняти?

Проект "Владометр" проаналізував передвиборчі програми партій, які за попередніми оцінками долають 5%-вий бар’єр або близькі до цього, виділивши в текстах те, що адресовано безпосередньо молоді. Загалом йдеться про 18 обіцянок п’яти політичних сил.

Партія "Україна – вперед!" теж потрапила б до цього списку. Але, от біда, – у її програмі молодь не згадується ані словом! У тексті є обіцянки і про економіку, і про освіту, і про здоровий спосіб життя – але вони надто загальні, жодна з них не стосується виключно молодих людей.

Це, до речі, цікавий феномен: молодь ігнорує партія, рейтинг якої спирався на передусім "молодіжну" потребу "нових облич" у політиці.

Найбільше з усіх молоді пообіцяла Партія регіонів – 6 обіцянок. І, що ще цікавіше, лише провладні обіцянки містять цифри, тобто легко вимірюваний результат.

Решта партій теж мають конкретні формулювання, на кшталт, "ухвалимо закон…" або "збережемо систему ЗНО", однак кількісних показників або визначених термінів виконання "молодіжних" обіцянок ми не зустріли.

Чотири обіцянки молодим українцям дала Комуністична партія та УДАР, три – об’єднані опозиціонери.

І лише одну обіцянку знаходимо у програмі ВО "Свобода". Але яку екстравагантну: призначати на звільнені після люстрації влади місця, а йдеться, нагадаємо, зокрема і про найвищі державні посади, молодь, відібрану "за критеріями професіоналізму та патріотизму".

Якщо вас не відлякує потенційне засилля професіоналів-патріотів на керівних посадах – голосуйте за ВО "Свобода".

Однак не всім вдається бути такими винахідливими. Добре це чи погано, та деякі програмні положення українських партій повторюються ледь не дослівно. "Владометр" вже розповідав про підозрілу схожість економічних програм комуністів та "свободівців" та про найпопулярніші обіцянки українських партій.

Серед тем, яким присвячені "молодіжні" обіцянки, безумовним лідером є працевлаштування: про нього згадали усі п’ять політичних сил. Одразу три з них – ПР, "Батьківщина" та КПУ – обіцяють забезпечити молодь першим робочим місцем.

Крім цього, регіонали та "кличківці" створюватимуть умови для стажування на підприємствах. І, до речі, лише ці дві партії обіцяють молодим сім’ям доступне житло.

Партія регіонів – за рахунок державної іпотеки під 3% річних, а УДАР – просто обіцяє і крапка.

Популярною темою є також освіта. Тут багато неповторних обіцянок: від "виплати стипендії на рівні мінімальної заробітної плати" від Партії регіонів, до "повернення державної безкоштовної дошкільної, середньої, професійно-технічної та вищої освіти" від КПУ.

До речі, як саме комуністи реалізуватимуть це "повернення" – невідомо, адже безкоштовна освіта у державних та комунальних закладах нікуди не зникала і досі гарантується відповідною статтею Конституції.

Схожі обіцянки дали опозиція та УДАР щодо державних грантів на вищу освіту в Україні та за її межами. Тільки "Батьківщина" обіцяє на додачу стимулювати "дистанційне навчання молоді в провідних зарубіжних університетах" – і тут виникають запитання.

Що ж мали на увазі Яценюк і опозиція? Здається, "дистанційно навчатися в провідних зарубіжних університетах" можна вже зараз. Безкоштовно. І для цього необов’язково голосувати за "Батьківщину", аби вона виділяла гроші з держбюджету.

Потрібно лише володіти англійською та мати доступ до Інтернету; до речі, забезпечення обох умов "Батьківщина" також прописала у своїй програмі. Або в цьому і полягає "стимулювання", або опозиціонери мали на увазі якийсь зовсім інший спосіб дистанційного навчання.

Соціальну допомогу молоді у своїх програмах згадала Партія регіонів та КПУ. Перші обіцяють до 2017 подвоїти розмір виплат при народженні дитини, а комуністи серйозно перейнялися долею молодих педагогів ("особливо тих, які працюють у сільській місцевості"), пообіцявши допомагати їм соціально та матеріально.

Лише Партія регіонів виступила за скасування військового призову – згідно програми, це станеться 1 січня 2014 року. Так само одноосібно "Батьківщина" виступила за збереження ЗНО, а КПУ – за подолання алкоголізму, наркоманії та СНІДу серед молоді.

Сподіваємось, наш огляд допоможе визначитися зі своїми політичними вподобаннями тим молодим людям, на вибір яких впливають не матеріальні заохочення чи рекомендація ректора, а зміст програм.

Звісно, далеко не все з цих програм врешті-решт виконується. Однак молодь здатна відстоювати свої права, стежити за обіцянками та вимагати їх виконання. Та й прецеденти вже були – не так давно кампанія "Молодіжна варта" провела моніторинг виконання депутатами нинішнього скликання даних молоді обіцянок.

Чому б не повторити таку ініціативу, ще гучніше й наполегливіше? Цілком можливо, така ініціатива матиме своє продовження, і саме виборці віком до 35 змусять політиків приділяти більше уваги як написанню, так і виконанню своїх передвиборчих програм.

Ярослав Кобзар, редактор проекту "Владометр", для УП

Стаття написана в рамках проекту Владометр, який виконується за підтримки "Українського медійного проекту" (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Всі думки та висновки цієї публікації є виключно відповідальністю ГО "Центр UA" та не обов’язково відображають точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)