Демократия на скамье запасных

24 просмотра
Среда, 23 января 2013, 10:36
Борис Беcпалый
для УП

Найкраще соціологічне опитування — вибори, найкраще дослідження — виборча програма. Пишуть у програмі саме те, чого найбільше хочуть люди. Програми партій-переможниць ще й репрезентативні, адресовані усім цільовим групам.

Так ось, український виборець і чути не хоче про демократію: з п’яти провідних партій про неї заїкнулись тільки комуністи. Не згадує демократію навіть "Український Демократичний Альянс за Реформи", як не згадує він і про реформи.

Не була демократія і топ-темою виборів-2007. Хоча тоді у програмах п’яти чільних партій фігурувала 5 разів, а перша коаліція звалась "Коаліцією демократичних сил".

Маємо визнати: в сучасній Україні попит на демократію мізерний. Чому?

1. Відсутність демократичної традиції.

Люди Заходу живуть у провідних, як на свій час, демократіях з діда-прадіда. А ми?  Жили діди без демократії, і ми проживемо.

2. Маргінальність демократичних цінностей.

Усюди чимало людей надають перевагу соціальним гарантіям над цінностями демократії. У пострадянській Україні таких переважна більшість.

Не випадково у програмах ведучих партій слово "соціальна" зустрічається 26 разів. Не хіт продаж, але усе-таки.

Гречка долає демократію. На останніх виборах їй, у купі з адмінресурсом, повсюди протистояла ненависть, подекуди — національна ідея, але ніде — демократія.

З такими розкладами у вищій політичній лізі демократам не місце. Їх там і немає.

Ритуальні словеса не показник, досягнувши влади, партія змінює суспільство не за своїми словами, а за своєю подобою. Формування списків кандидатів — екзамен на внутрішньопартійну демократію. І хто ж склав іспит?

3. Відсутність демократів-харизматиків.

Не тому ж Індія пішла за Ганді, що індійці на інтелектуальному рівні масово прониклись агімсою — філософією ненасилля. Навпаки, особистість Ганді надала чарівну силу його ученню.

4. Загроза державності.

Діяння влади загрожують нашій незалежності. Це і є топ-темою політичного життя. Тож словами "держава", "країна", "Україна" рясніють програми усіх провідних партій — 183 рази. Не до демократії.

5. Розчарування.

По-перше, попередньою владою, яка асоціювалась з демократією. У 2007-му БЮТ + НУНС набрали 44.86%, у 2012-му — лише 28.23%.

По-друге, наслідками демократизації. За 30 років, а це півжиття одного покоління, ми пройшли від імперії зла до контрольованої демократії.

Різницю можна виміряти Копенгагенськими критеріями вступу у Євросоюз, Маастрихтськими критеріями членства в ЄС, у будь-який інший спосіб — крок до демократії зроблено гігантський.

Та більшість співвітчизників вважає, що життя відтоді не покращилось. На жаль, машини для переміщення їх у часі немає, але є для переміщення у просторі — на Кубу, у КНДР, В’єтнам.

По-третє, демократизація не призвела до єднання із Заходом. На відміну від доморощеної, пієтет до західної демократії зостався, більше половини українців туди прагнуть.

Та інтеграція рух зустрічний, а Захід зустрічає нас так, як Кличко у ринзі зустрічав Хея.

Аргументи курям на сміх:

Мовляв, Україна не так демократична. Ми здолали не менше за інших, просто яма була глибшою: формування спільного життєвого простору із метрополією зайшло куди далі.

На час розпаду імперії у країнах соцтабору, республіках Балтії ще жили дорадянські покоління, у старорадянських республіках — вже ні.

Як це впливає на Євроінтеграцію видно у комбінованій Україні. Порівняйте настрій західних областей, приєднаних у 1939-1945 роках, з іншими.

Молдова, крім Придністров’я, увійшла до Союзу у 1940-му. Молдова, крім Придністров’я, на рубежі 1990-х, була налаштована на повноцінну Євроінтеграцію.

Ніби салазарівська Португалія член-засновник НАТО була більш демократичною. Ніби у сфері російського впливу можна досягти євростандартів.

Чого ж камрад Меркель з товаришами не зробили цього в НДР? Нехай комсомолка Меркель демократією не переймалась, але ж не вдалось це ні архітекторам Празької весни, ні фундаторам польської Солідарності — нікому.

Тільки розширення НАТО на Схід, тільки вступ у НАТО дозволили постсоціалістичним країнам-кандидатам виконати Копенгагенські критерії. Взагалі, усі члени НАТО, якими б вони туди не увійшли, під НАТОвською парасольською ці критерії успішно опановують.

Розривати НАТО і ЄС, тим більш протиставляти їх, даремно — це Західний світ. Так само як СНД, ЄЕП, Ташкентський договір — "Русский мир".

Послухати єврочільників, то Україна для них не така вже й важлива.

У повісті Гоголя ніс колезького асесора Ковальова розгулював Невським, і нікому не був потрібним. Крім асесора. Приставте "непотрібну" Заходові Україну до Росії і побачите, важлива вона чи ні. Мабуть скучили євролохи за радянськими танковими армадами.

Далі докори персональні: не ті люди у нас правлять. 12 років тому хвилею прокотилось: "Україна без Кучми!". Вже 8 років Україна без Кучми. І що?

І "Справа Тимошенко" з іншого виміру. Хто, де, коли керувався у політиці, тим більше у геополітиці, тим, що в іншій країні хтось сидить або не сидить?

15 січня 2008 року з офіційною заявою про приєднання України до Плану дій з набуття членства в НАТО звернулись ті люди — президент Ющенко, прем'єр-міністр Тимошенко, голова Верховної Ради Яценюк. І хто ж, як не єврозверхники, "прокотили" Україну?!

А ще громадська думка Заходу не на користь України. Але як грає Мессі європейці бачать власними очима, а Україну — очима євробюрократів.

Сказали б прямо, що ми для них розмінна монета у торгах з Росією.

Як би не діяли зовнішні чинники, як каталізатор чи як холодний душ, суспільні течії виникають із внутрішніх потреб країни. Може демократія нам і не потрібна.

Конституція США визнає природним, невід’ємним правом людини устремління до щастя. Мабуть, вільні люди мають право і на протилежне прагнення — "паршиво жить не запретишь".

Борис Беспалий


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)