Без мести и освящения ножей

178 просмотров
Вторник, 19 февраля 2013, 14:01
Роман Ревчук

"У нас фашизм гордо піднімає голову", – каже Колесніченко і оголошує про створення "МАФ".

Схоже, що влада ще не усвідомила, що сидить на бочці з порохом. "Рука не здригнеться…" – саме такі гасла підтримали на виборах понад 10% українців. Цинічне ігнорування волі народу, що є єдиним джерелом влади в Україні, пробуджує найрадикальніші настрої у суспільстві.

Насправді радикалізм є захисною реакцією спільноти, що стоїть перед загрозою знищення, своєрідним інстинктом самозбереження, який іноді однак підводить...

Як рейдер Чаплинський змінив хід історії

У добрі-старі часи Великого князівства Литовського литовці керувалися принципом: "старого ми не змінюємо, а нового не впроваджуємо". Одразу ж після підписання Люблінської унії у1569 році, почалося захоплення руських земель польськими дідичами.

Кажучи мовою сьогодення, рейдерські атаки – захвати і перерозподіл власності за рамками закону.

Процес тривав мало не століття. Щоправда, періодичні спалахи гніву народного виливалися у козацькі повстання 90-х років XVI-го та 20-30-х років XVII століття.

І от, здавалося, настало десятиліття "золотого спокою", як прийнято називати 1638-48 роки. Українські селяни потрапляли під нічим не обмежену владу магнатів та призначених ними орендарів-управителів.

Однак хід історії всього краю цілком змінив один типовий випадок магнатської зажерливості та пихи.

У 1646 році, коли Богдана Хмельницького не було в Суботові, польський шляхтич Даніель Чаплинський за підтримки місцевих магнатів зажадав для себе маєтку Хмельницького, напав на Суботів, убив молодшого сина Хмельницького Остапа й викрав жінку, з якою щойно овдовілий козацький сотник мав намір одружитися.

Даремно Хмельницький шукав захисту й справедливості в судах, навіть у самого короля. Владислав IV нібито відповів Богданові: "Ви воїни й носите шаблю, то хто вам забороняє захистити себе?".

І Хмельницький взяв шаблю до рук…

"Суд Лінча"?

"Досить значна частина людей вважає, що "суд Лінча" – це єдиний спосіб поновити справедливість. І вони мають багато прикладів цьому", – запевнила Ірина Бекешкіна.

Опитування Фонду "Демократичні ініціативи" та соціологічної служби Центру Разумкова показало, що українці вкрай негативно оцінюють діяльність правоохоронної системи.

Зокрема діяльність міліції негативно оцінили – 64%; прокуратури – 64%, судів – 69% респондентів, а 19% впевнені, що у наших умовах самосуд – це єдиний спосіб здійснити правосуддя.

"Правосуддя в Україні остаточно зруйноване. Є судочинство, на замовлення владного режиму", – констатує Степан Хмара.

За словами харківського правозахисника Євгена Захарова, кожну хвилину в кожному райвідділі міліції із людей вибивають зізнання.

Виходить, що "рятування потопаючих – справа рук самих потопаючих", залишилося сподіватися на силу "?

"Коли усі українці відчують нутром, що вирішують лише підкуп і сила – вони зрозуміють істину, що зараз іде війна. І це буде страшним днем для тих, хто зараз при владі", – пише Ігор Луценко.

Нещодавнє вбивство харківського судді Трофимова і його сім'ї, вбивство судді Зубкова у березні минулого року у Києві, розстріл Віталієм Запорожцем із Семиполків очільника міліцейського відділку, а також низка інших резонансних справ показують, що процес вже майже пішов – народ все частіше бере каральний меч Феміди до власних рук…

На думку Ірини Бекешкіної, особливого осуду і жалю серед суспільства жорстоке вбивство харківського судді не викликало. "Дехто навіть писав, що, мовляв, вбили – добре, що вбили, так йому і треба", – зазначила соціолог.

"Свобода" зачаровує маси

"Ситуація загострюється дедалі більше щодня. Адже чим в страшніше чудовисько перетвориться правлячий клас, тим більше він ризикує бути знищеним фізично. Вони це вже заслужили. Але для країни це буде погано. Мені страшно за наше майбутнє ...", – зізнається Сергій Дацюк.

Стихійний народний спротив небезуспішно намагається очолити ВО "Свобода". На відміну від усіх інших теперішніх українських партій, котрі виросли із блоків імені їхніх "вождів", у "Свободі" є сильні постаті.

Саме "Свобода" у більшості випадків стає на захист скривджених, постаючи в очах суспільства фактично єдиною силою, котра фізичностоїть на захисті його інтересів.

Щоб захистити вчительку Ніну Москаленко, яку з мамою і неповнолітнім сином Печерський суд видворяє з її будинку на Печерську, депутат Андрій Іллєнко зробив у її помешканні свою громадську приймальню.

"Свобода" стала на захист Віталія Запорожця, котрий разом із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценко став лауреатом премії імені Олекси Гірника за 2012 рік.

А паузу, що трохи затягнулася, після пиляння паркану навколо Верховної Ради й вигнання Табалових, "Свобода" завершує штурмом Київради.

Щоб збудувати що?

"Окупаційним режимом теперішню владу вважає половина населення України як мінімум. І ненависть керує людьми. Тому вони кидаються в протилежну крайність, яка мало чим відрізняється від того зла, з яким вони борються", – пише Таня Малярчук.

Новітні Наливайки, Кривоноси, Залізняки, Гонти, Кармалюки покликані часом вже стоять на порозі.

Українців можна записувати до Книги рекордів Гіннеса за кількістю повстань піднятих проти чинної влади. Успішних і не дуже.

От тільки скинути ненависну владу це ще не все. Здебільшого, безжально поквитавшись із гнобителями, шию знову нагинали під ярмо.

У ХVIІ столітті українці відшукали батька Хмеля. І "вони" таки показали "їм". На повну. І що?

Усі криваві революції світової історії, які радикально міняли державний устрій, не приносили сподіваного щастя, як тим, хто їх здійснював, так і їхнім нащадкам. Революції підживлювали зло, яке мало-помалу хиріло від нудьги. На хвилі руйнації й безладу до влади нерідко приходили найцинічніші прагматики, покидьки суспільства.

Інша справа – об'єднання спільноти задля якоїсь конкретної мети.

Так, хвилі протесту на захист родини Павличенків зрушили всю Україну. Марші на їхню підтримку пройшли у Києві, Харкові, Черкасах, Дніпропетровську, Чернігові, Запоріжжі, Сумах, Тернополі, Львові.

А повалити владу, щоб помститися  – це не мета.

У 2004-му українці піднялися: вперше за багато віків без помсти й сакрального освячення ножів. Щоб захистити свій вибір. І влада здрейфила.

Той шанс не використали сповна, адже й до влади треба бути готовим.

Але тоді ми звідали, що це таке – чинити постійний, повсюдний і велелюдний тиск на владу, єднатися задля чогось… і без ножів.

Роман Ревчук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)