Сможет следователь завести дело на президента?

59 просмотров
Понедельник, 18 марта 2013, 11:43
Татьяна Николаенко
УП

Минулого тижня новий гуманний український КПК відсвяткував свої перші сто днів життя. Із цього приводу один із батьків кодексу Андрій Портнов провів кілька круглих столів, а також отримав годину ефіру в "Шустер.Live", щоб повідомити країні про чергове "покращення".

Однак щонайменше половина з озвучених Портновим досягнень мають дуже неприємний зворотній бік медалі.

1. Одним із постулатів такого покращення є те, що тепер кожен може написати заяву про злочин, і її буде внесено в реєстр досудових розслідувань.

Більше, того, судячи із тверджень Портнова в ефірі "Шустер.Live", це і є причиною збільшення кількості злочинів в Україні.

"Чому наші опоненти говорять про рівень злочинності? Тому що вони дивляться цифри, скільки зареєстровано в реєстрі досудових розслідувань. Хочу повідомити, що раніше рядова людина взагалі не могла піти зареєструвати заяву про злочин, тому в районній частині МВС її просто не приймали. Новий закон зобов'язав реєструвати все, із чим звертається громадянин", – запевнив пафосно Портнов.

Усе, та не все.

Бо, крім прогресивної статті КПК, існує ще наказ генерального прокурора Віктора Пшонки №113 від 14 листопада 2012 року.

Цим наказом Положення про порядок ведення реєстру досудових розслідувань доповнено пунктом 2.2, відповідно до якого "у випадку вчинення кримінального правопорушення досудове розслідування розпочинається невідкладно".

"Якщо в заяві, повідомленні, усупереч вимогам 5-ї частини 214-ї статті КПК не наведено достатньої інформації про вчинене кримінальне правопорушення, то для її встановлення проводяться наступні дії: направлення вимоги до установ, підприємств, організацій про надання документів або відповідних даних тощо. Такі дії повинні бути виконані в строк, що не перевищує 7 днів", – повідомили на запит "Української правди" до ГП.

Наказ Пшонки
Наказ Пшонки

Так ось, якщо ваша заява чимось не сподобається слідчому – то на виході ви отримаєте пшик.

"Собака зарита саме там... У нульовому варіанті – я пишу заяву про злочин: Янукович продав Україну ворогам і наживається . Її не вносять 7 днів, перевіряють. Але, навіть якщо я напишу очевидно адекватну, але неугодну владі чи прокуратурі заяву про злочин – усе одне, буде те саме. Її не зареєструють", – каже один із відомих адвокатів.

Класичний приклад. Юрій Луценко написав скаргу на дії заступника генерального прокурора Рената Кузьміна та суддів Печерського й Апеляційного судів – але слідчі не знайшли в діях вказаних осіб складу злочину.

Тепер скаргу Луценка на дії прокуратури розглядатиме суд.

Але вже очевидно, що навіть за умови нового КПК залишено лазівку, щоб вищі представники влади уникали відповідальності. Якщо зверху, звісно, не надійшла інша команда.

2. Серед позитивів нового Кодексу Портнов називає зменшення кількості обшуків у помешканнях громадян.

"Хочу також констатувати, що кількість обшуків у громадян зменшилась практично в 2 рази. Нагадаю, що до набуття сили новим КПК ціла низка обшуків здійснювалася без санкції суду – на складах, в офісах така санкція взагалі була не потрібна. Що стосується приватних помешкань громадян, то ця цифра зменшилась на 45%", – констатував радник президента.

Однак, те що слідчі менше проводять обшуки – ще не значить, що права громадян утискаються менше.

"Оскільки слідчі мають 7 днів на перевірку даних із заяви про злочин, вони масово звертаються за дозволами про прослушку. Ця кількість кратно зросла після запровадження нового КПК", – розповів УП один із суддів.

Таким чином, лозунг президентської кампанії "Почую кожного" фактично став планом дій для правоохоронних органів.

"Українська правда" звернулась із запитом до Генеральної прокуратури, щоб дізнатись наскільки зросла кількість звернень за дозволом про негласне зняття інформації після запровадження нового КПК. Але виявилося, що ці дані закриті.

Інформація про прослушку є закритою
Інформація про прослушку є закритою

 

"Надати запитувану інформацію немає можливості, оскільки вона є службовою, тобто належить до інформації з обмеженим доступом", – заявили в ГПУ.

Так само дану інформацію відмовились надавати в Державній судовій адміністрації, зауваживши, що ухвали про дозвіл на негласне зняття інформації не вносяться до реєстру судових рішень.

3. Говорячи про прогресивність нового КПК, Портнов традиційно апелює до того, що в Україні зменшилась кількість ув'язнених, а замість відбування покарання людина може сплатити штраф.

"Якщо в 2011-му перебувало понад 3 тисяч осіб, то після запровадження перших норм гуманізації в 2012-му вже на 1 тисячу менше. А після запровадження нового КПК – лише 700-750, може, 800 осіб. Тобто навіть утричі менше ніж у 2012 році. І в 5 разів менше ніж у 2011 році", – похвалився Портнов.

"Крім того, за останні місяці за поданням податкових органів не заарештовано жодної людини... Також маємо в Україні за останні місяці вже 500 домашніх арештів. Це нова міра запобіжного заходу, яка активно застосовується в Україні. Щодо застави, то за 3 місяці 43 мільйони гривень отримала держава", – повідомив один із батьків нового КПК.

Але чи не є це стимулюванням життєвої філософії: "Треба вкрасти стільки, щоб відкупитися за злочин"?

Знову ж довелося почути про дилему, перед якою постав один із суддів через новий КПК.

"Є чоловік, засуджений за незаконний ігровий бізнес. Власник бізнесу успішно втік. Чоловік – "шістка", ще й батько трьох дітей. За старим КПК, йому можна було б дати мінімальний строк і мінімальний штраф, і звільнити умовно достроково. За новим же він має виплатити таку суму, що цей вирок буде рівнозначний тому, щоб відправити його вішатися", – розповів співрозмовник УП.

Наприкінці свого ефіру Портнов вихвалявся, що експерти Ради Європи оцінили український КПК як найпрогресивніший, і рекомендували його брати за взірець іншим країнам СНД.

Правда, не згадав при цьому радник президента інших слів експерта Данського Гельсінського комітету із прав людини Мікаеля Люнґбо... Визнаючи, що український КПК один із найкращих у Європі, – водночас засмучений тим, що багато хто з українських можновладців та чиновників не розуміють, які саме наслідки матиме цей закон для їхньої особистої роботи.

"Якщо ваші слідчі, ваші прокурори й ваші судді не відповідають найкращим європейським стандартам, то не закон у цьому винний", – сказав Люнґбо.

В українських реаліях же виглядає, що навіть найпрогресивніший закон можна перетворити на найгіршу карикатуру, додавши трохи людського фактору.

Тетяна Ніколаєнко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)