Что творят регионалы за спинами сирот

116 просмотров
Понедельник, 20 мая 2013, 14:47
Юрий Деревянко
народный депутат Украины

Прикриваючись турботою про сиріт, регіонали намагаються запровадити оподаткування дивідендів і операцій з цінними паперами та вивести із списку заборонених до приватизації підприємство в центрі Донецька.

Зухвалість і безцеремонність нинішньої влади може вразити навіть найзапекліших циніків. За роки незалежності країна, напевно, ще не бачила такої безпардонної поведінки і знущання над законодавством.

За останній час було чимало випадків, коли абсолютно нейтральні законопроекти обростали пропозиціями і правками, які взагалі не мали нічого спільного з попередньо заявленою метою.

Таке собі "ноу-хау" від "реформаторів" у законотворчості – непомітно проштовхнути і проголосувати найбільш одіозні норми лобістського характеру або закони з корупційною складовою.

Найчастіше подібні зміни вносяться між першим і другим читанням. Саме в цей проміжок часу законопроекти, умовно кажучи, на підтримку малозабезпечених сімей перетворюються на бізнес-плани для "випадкових" олігархів або закриття бюджетних дір.

Так, в лютому у Верховній Раді було зареєстровано проект закону України "Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об’єктів житлової нерухомості". Автор – Кабінет Міністрів.

Документом пропонується не оподатковувати податком на нерухоме майно об'єкти житлової нерухомості, які належать прийомним сім'ям, сім'ям опікунів, піклувальників дітей, у яких виховується троє та більше дітей, а також об'єкти житлової нерухомості, які належать дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

Важлива ініціатива, чи неправда? І вона знайшла розуміння і підтримку парламентарів, які прийняли відповідний законопроект у першому читанні, правда, не у легітимний спосіб – на сумнозвісному "виїзному пленарному засіданні" на Банковій. Це був чи не єдиний позитивний документ, з прийнятих "путчистами" того дня.

Однак був він таким недовго. Після роботи народних депутатів над законопроектом в Комітеті з питань податкової та митної політики ВР, він змінився до непізнаваності.

Норми про звільнення від сплати податків на нерухоме майно вказаних пільгових категорій залишилися, проте з'явилися інші абсолютно незрозумілі статті, які взагалі не пов'язані з назвою документу та його першочерговою метою.

Тож на друге читання уже вийде щось на кшталт збірки лобістських побажань, і раптом ще пощастить – вона може стати і законом.

Отже, перерахуємо, що понаписували креативні провладні лобісти, прикриваючись за спинами сиріт. По-перше, регіонали хочуть внести зміни до Податкового кодексу щодо особливостей сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів – це зміни до статті 57, 152 Кодексу.

По-друге, регіонали пропонують прописати окремим пунктом зміни щодо оподаткування акцизним податком операцій з цінними паперами – це зміни до статті 213 Кодексу.

Як зазначені норми пов'язані з питаннями податків на нерухомість? А ніяк, просто депутати Партії регіонів, які вносили відповідні пропозиції, вважають, що можуть діяти напролом.

Проте і це не все. Якщо згадані пункти хоча б якось стосуються податкового законодавства, то захована в Прикінцевих положеннях пропозиція вивести Державне відкрите акціонерне товариство "Дондіпрошахт" з "Переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані", взагалі є нонсенсом.

Підвищена увага до цього об'єкту, скоріше, пояснюється тим, що знаходиться він в самому центрі міста на Артема,125. Навряд чи за рахунок купівлі цієї будівлі хтось буде вирішувати житлові проблеми сиріт чи багатодітних сімей.

До того ж, це уже не перше полювання на "Дондіпрошахт". До Верховної Ради уже подавали в кінці минулого року проект закону про виключення підприємства з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Але тоді проект забракували.

Наступного разу, якщо в "сирітському" документі ця норма не буде прийнята, вона може бути вписана і в закон про індексацію пенсій. Або може про приватизацію ГТС. Все одно.

Хоча такі правки суперечать законодавству та взагалі здоровому глузду.

Так, за статтею 116 Регламенту Верховної Ради, пропозиції та поправки до законопроекту, що готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий за основу.

Тепер постає питання: чи підтримає провладна більшість незаконні лобістські ініціативи своїх членів?

Юрій Дерев’янко, народний депутат України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)