Гимн еще неснесеному МАФу, или Необычный символ свободы

35 просмотров
Четверг, 30 мая 2013, 11:57
Андрей Кулаков
для УП

На фоні виборів, або їх відсутності до Київради та мера столиці, а також в прямому сенсі кривавої боротьби за Гостинний двір кричати про закриття пивнухи Нефільтрат на Подолі якось не з руки.

Але все ж таки…

Чималий розголос в Фейсбуці викликала новина про знесення цього так званого МАФу. Як це і притаманно справжнім українцям, люди завзято вхопилися за чуби одне одного і нумо тягати, добиваючи суперника своїми аргументами.

Але я хотів лишень звернути увагу на один аргумент. Мовляв, це якийсь там МАФ, а не пам’ятка архітектури чи історії чи спортивний майданчик, і тим більше виконує він не дуже вже і культурну функцію. Пивнуха, одним словом.

Є в цьому аргументі якась дивна нелюбов до МАФів, якась просто магістральна хіть до огрядної архітектури. Наче хтось хоче познищувати все маленьке і таке, що дисонує і випинається, та єдиним своїм архітекторським завзяттям підігнати під єдину концепцію та генплан.

Тільки ж час генпланів, геннаративів, генконцепцій і генідей вже, на щастя, минув.

Про це вже навіть скоро в школах будуть вчити. Принаймні донька вже не каже про "твір", як ми свого часу, вона каже про "текст". Тобто якусь основу нового сприйняття вже закладають змалечку.

Так от, що ж таке МАФ? Цим матюкливим словом, яке, до речі, в загальний вжиток увели судові інстанції в період акції Україна без Кучми, коли забороняли встановлювати намети на Майдані, почали називати все те, що не підходить під загальну генеральну лінію. Так і хочеться сказати "партії", або певних владоможних осіб.

Насправді, це такі собі кіоски, ятки, де продають усе, що тобі може знадобитися в повсякденні прямо тут і тепер.

Тобто МАФи – це такі собі спрощувачі життя для обивателів, простих споживачів.

Символ підручності й зручності. У повному сенсі, славнозвісне Гайдеггерівське тут-буття.

Український Dasein – це кіоск. Забув купити лезо для поголитися – ось тобі. Захотів випити пивка – будь ласка. Або Кіндер-сюрприз для дитини. Або ще чогось.

Не знаю, як хто, але для себе такий кіоск, тобто МАФ, який зараз на кожному повороті та кварталі, я побачив вперше в чудові 90-ті в Польщі, коли був ще майже дитиною. І для мене це було уособленням раю на землі.

У часи повної товарної порожнечі тут у нас, там це виглядало Садами Семіраміди та Рогом Достатку. Там вперше я побачив банани, які цілком досяжні для простого смертного. Там вперше можна було купити Пепсі в пляшках, або як місцеві кажуть – в пушках.

Ці кіоски були настільки хаотичні в своєму товарному різноманітті, що годі було укласти все це в якусь систему чи генеральну лінію. Але в цій хаотичності було таки щось райське і пишне.

А головне, рай це був тут, прямо перед тобою, не треба було в земною житті мучитися і помирати, аби до нього дістатися. І не треба було бути нескінченно багатим, аби купити ці райські дари. Вони – цілком досяжні.

І коли МАФи увійшли в життя в такий спосіб, ти ніколи не почнеш ними гордувати чи ненавидіти. Адже зізнаймося, ми частенько ними користуємося, хоча ніби супермаркетами і базарами зручніше і модніше наче виглядає.

Ну а ще МАФ – це символ малого бізнесу, це протест проти великих мереж і корпорацій. Олігарх ніколи не буде тримати МАФи. Він почне із заправок. Ну потім перейде до газорозподільних станцій. А що чимсь іншим.

Велика корпорація може почати з МАФу, але потім вони унормуються і стануть сингулярностями єдиного бренду. МАФ – це єдине джерело підприємництва в цій країні, яка поступово позбавляється звички таврувати "спекулянтів", "торгашів".

МАФи – це можливість, скажімо, сантехніку ЖЕКу маленького містечка взятися за свою справу і започаткувати свій бізнес. І вже всередині себе з гордістю відчувати, що він встиг заскочити до соціального ліфту. Що він вже не просто якийсь там ремонтник, а бізнесмен.

МАФ – це символ боротьби з архітектурною гегемонією. Оскільки МАФи не нав’язуються згори, як-то бізнес-центри, торговельні комплекси, адміністративні будівлі. Вони як стихійні ринки виникають з самого життя, виростають наче гриби в тому поживному ґрунті, де їм найкраще й де вони можуть прислужитися якнайродючішим чином.

Саме так виростають справжні дороги – спочатку вони були стежинами, якими найзручніше ходити людям, потім вони брукуються, а потім торується справжній шлях.

Деспотія починається саме з вбивства живого, зручного, домашнього і маленького. І зазвичай робиться це в ім’я облагороджування й всезагальної краси і блага.

Від деспотів завжди тхне мораліном. Тож, барикади бувають різні. Може захищати МАФи не таке вже безглуздо-тупа ідея. Може знесений секс-шоп в центрі міста і пивнуха на Подолі стануть ще однією лінією оборони?

Оборони своїх прав і свого такого природного справжнього життя.

Андрій Кулаков, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)