Зерновая труба. Или о чем рассказал Гугл

106 просмотров
Среда, 21 августа 2013, 09:52
Валентин Ткач
для УП

Для того, щоб з’ясувати справжні причини гостроти подій навколо участі України у Митному союзі, варто набрати в Гуглі слова "Зерновий пул" і вивчити публікації та історію питання.

Що нам підкаже пошуковик?

У України одна з найкращих в світі логістик перевалки зерна через її порти. За різними джерелами, вона третя в світі після Канади і Аргентини. Відразу "прокидаємо" аналогію з газотранспортною системою і сховищами. Це по-перше.

Україна останні роки займає провідні місця в світі по експорту зерна. А головне – має передумови і резерви до його збільшення. Це по-друге.

Казахстан і Росія є більшими виробниками якісного зерна твердих сортів ніж Україна. І їх "зв’язка" є принциповою: зерно твердих сортів у Казахстані має великий вміст заліза, що не є критичним. Але Росія і Казахстан роблять своєрідний "мікс" зі свого зерна, щоб понизити цю питому частку і ввійти в нормативи. Це по-третє.

Тверді сорти зерна Казахстану і Росії по собівартості завжди будуть дешевшими від українського – сонце, енергоносії, тощо. Це по-четверте.

Якщо говорити мовою бізнесу, то у "Зерновому пулі" Україна партнерам найцікавішою була б як перевалка зерна і все. Знову аналог "труби" і сховищ газу. По-п’яте.

Шосте. Також зрозуміло, хто у такому об’єднанні отримував би вирішальний голос, а отже, встановлював би що відвантажувати, кому, по якій ціні перевалювати (аналог "транзит") і по якій ціні продавати. Позиціонування України тут нагадувало би "я поцелую тебя, потом".

Сьоме. Частки Казахстану і України в "Зерновому пулі" були б меншими від Росії, але вони були б більшими, ніж вийшло б у Митному союзі. Гіпотетична кооперація "зернових" Казахстану і України у Митному союзі вже нічого б не означала.

Легко бачити, що одним з найпривабливіших інструментів Митного союзу з точки зору імперської політики ставала б своєрідна "зернова труба". Це по-восьме.

По-дев’яте. Зрозуміло, що якщо розглядати експорт зерна як своєрідний інструмент впливу, то Росії абсолютно необхідно доповнити вже існуючий інструмент – газову трубу – новим і вже вічним козирем. Тому що, якщо на ринку енергоносіїв можливі сюрпризи у вигляді нових технологій, то на ринку продовольства таких замінників немає і не буде!

Стає зрозумілою наполегливість політики Росії щодо участі України в Митному союзі. Ринок України, її експорт в Росію – це питання "десяті" у пріоритетах, які культивує глобальний гравець світу з імперськими амбіціями.

Власне, ось про що розповів Гугл.

Необхідні застереження: автор не дає оцінок в категоріях "добре", "погано" чи "підступно" – тільки бізнес.

Автор визнає прагматичність логіки усіх учасників процесу. Автор лише наголошує на тому, що у формалізмі концепції "зернової труби" Україна є самодостатнім гравцем, лише без імперських амбіцій.

А це і є передумовою того, що вона може стати гарантом продовольчої безпеки світу, як рівноправний партнер усіх країн, що її забезпечують.

Але, головне це те, що ми в Україні повинні берегти нашу землю, бо якщо Божим даром знехтувати, то він перетворюється на прокляття. Ми повинні розвивати створене людьми: логістику зберігання, перевезень, перевалки і так далі.

Тоді ми зможемо продавати наше зерно кому захочемо, тоді, коли захочемо, і по ціні, якій захочемо, враховуючи кон’юнктуру, на користь народу України і всієї світової спільноти.

Валентин Ткач, Чернівці, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)