Не люблю украинцев

5412 просмотров
Вторник, 29 октября 2013, 14:28
Валентина Королькова
общественный деятель

"Не люблю українців… Так мало поміж ними знайшов я характерів, а так багато дрібничковості, тісної заскорузлості, дволичності і пихи, що справді не знаю за що мав би я їх любити…

Чи може, маю любити Україну як расу, ту расу обважнілу, розгнуздану, сентиментальну, позбавлену гарту і сили волі, так мало здібну до політичного життя на власному смітнику, таку плодючу на перевертнів найрізнороднішого сорту..."

Це писав Іван Франко у своїй знаменитій передмові "Дещо про себе самого" у далекому 1897 році. Але що змінилося за 116 років?

Не багато, або майже нічого.

За багатолітню історію боротьби за незалежність, волю, свободу, краще життя – нам то духу не вистачить, то зрадники ворота відчинять як у Батурині, то очільники сваритися почнуть, і за тими сварками, як у помаранчевий період, усе змарнують.

Українці сотні років боролися за незалежність, гинули, переживали зраду, роками жили в підпіллі, тюрмах, засланні.

Але, відколи незалежність в 1991 році "впала на голову" – і спасибі тим, хто в той час не розгубився, та не втратив такий шанс для держави – то вже 20 років не можемо скористатися таким подарунком, та витягти ніг із багна.

І знову, в 2004 році так історично склалося, що доля дала нам шанс на зміни. Народ був рішучий, а ті хто приймали рішення – мудрими, адже не дали команди йти на людей танками.

В 2004-му ми отримали надію, шанс, можливість.

Але що знову зруйнувало здобуте?

Невгамовна жадоба потримати булаву стала метою та засліпила очі тим, хто міг би й мав би, прислужитися Україні й кожному українцю.

От і наступний великий шанс: вибрати європейський напрямок розвитку.

Ще рік тому всі говорили що це не можливо. А зараз, ось знову так "історично склалося", що ми в руках тримаємо цей шанс.

Але всі ті, хто "по-сусідськи" робив провокації , підкидаючи нашій землі, щедрій на "перевертнів найрізнороднішого сорту", теми для сварок та неузгодженості, ті й зараз не сплять.

Але чого ми так легко піддаємося на провокації та сварки, підкинуті із-за паркану?

Ми повинні усвідомити, що сьогодні на ваги поставлена доля кожного з 46 мільйонів українців. Або ми маємо шанс піти європейським шляхом розвитку – так, не легким, але йти вперед. Або надовго застрягти в багні, топтатися в сінях "старшого брата" – і не мати жодного шансу на розвиток.

Якщо ми підемо європейським шляхом, то із часом вирішимо багато питань. Бо свобода, верховенство права, правосуддя, законність, рівність можливостей – це базові принципи, яких дотримуються всі в демократичному суспільстві.

А якщо ми підемо шляхом диктатури, то верховенство сили – це єдине, що ми будемо мати.

І політики, які співають будь-що по чужих нотах – це люди, які працюють проти кожного з нас.

Єдина розмова, яка мала би бути основною в суспільстві на найближчий місяць, це роз'яснення народу України всіх пунктів Угоди.

Адже після підписання все тільки починається.

Кожного чекає не райський сад, де стиглі яблука будуть падати на голову – а непроста, важка праця по перебудові свідомості, суспільства та економіки.

Вищі стандарти в суспільстві з'являться тільки після того, коли вони з'являться у свідомості. І Заповіді "Не укради" і "Люби ближнього як самого себе" мають бути базовими в перебудові свідомості не тільки для пересічних українців, але й для правителів.

Не красти, мудро вести державну фінансову політику, толерантно, терпимо ставитися до тих, хто думає не так як ти, та любити кожного хто живе в Україні, – чесноти, які вкрай необхідні правителям та народу.

Щоб через деякий час обговорювати успіхи, яких досягла Україна – а не перелічувати втрачені шанси…

Валентина Королькова, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)