Загадки от "Украинского выбора"

261 просмотр
Понедельник, 18 ноября 2013, 16:24
Борис Бахтеев
журналист

Чи не наприкінці літа ескалатори київського метро "прикрасили" численні лайтбокси: "Асоціація з ЄС – "Український вибір" попереджає!"

Зображено на них було щось, дуже подібне до дорожнього знаку 1.39 "Інша небезпека (аварійно небезпечна ділянка)". 

Сприймалися ці лайтбокси спокійно: кількість реклами, зокрема й малозрозумілої, у метро зашкалює настільки, що створює інформаційний гамір і не більше.

Наприкінці літа київське метро прикрасили численні лайтбокси: Асоціація з ЄС – Український вибір попереджає!. Фото glavkom.ua
Наприкінці літа київське метро "прикрасили" численні лайтбокси: "Асоціація з ЄС – "Український вибір" попереджає!". Фото glavkom.ua

Але приблизно місяць тому з'явилися нові лайтбокси "Українського вибору".

Їх було три різновиди.

Цього разу "Український вибір" попереджав не взагалі, а цілком конкретно:

– "Асоціація з ЄС – втрата робочих місць", зображено було якийсь аркуш із сірим текстом та червоною печаткою: "Звільнено";

– "Асоціація з ЄС – це одностатеві шлюби", із зображенням трьох однокольорових пар, двох блакитних та однієї рожевої;

– "Асоціація з ЄС – це зростання цін", зображення: перекреслена цифра "19,99 грн" та неперекреслена "19,99 євро".

Лайтбокси ці з'явилися в геть незбагненних кількостях. Тож тільки й залишалося, що гадати: про що "Український вибір" попереджатиме надалі? "Асоціація з ЄС – це багаття інквізиції"? "Асоціація з ЄС – пожирання православних немовлят"?

А що: за правдивістю та аргументованістю три згаданих "попередження" були такого самого штибу – чистої води залякуваннями, адресованими не надто вдумливому й не надто освіченому обивателеві.

Мабуть, саме за таких "Український вибір" вважає всіх українців.

Отут і виникли два запитання, які поки що так і залишаються без відповідей, і щодо яких лише й можна, що робити припущення з більшою чи меншою мірою ймовірності.

Зрозуміло: відповідальність за зміст рекламних повідомлень несе рекламодавець. Політичної реклами це стосується тією самою мірою. Тільки от надто вже неочевидними є три перелічені "попередження".

Втрата робочих місць і зростання цін унаслідок асоціації України з Євросоюзом не є доведеними. Ба більше: станеться це чи ні, залежить передусім від українського державного керівництва та від його політики.

Натомість загроза одностатевих шлюбів є чистісінькою вигадкою. Передусім, подібних вимог Україні ніхто не ставив, про такі вимоги не сповіщали ЗМІ й не заявляли політики.

Головне ж, що далеко не в усіх країнах-членах ЄС одностатеві шлюби існують. У Болгарії, Греції, Естонії, Італії, Кіпрі, Латвії, Литві, Мальті, Польщі, Румунії, Словаччині одностатеві шлюби не визнаються, а укласти їх неможливо.

У деяких країнах Євросоюзу існують одностатеві так звані "шлюбоподібні партнерства", але, усе ж, не шлюби. Країн, які визнають за одностатевими парами право на укладання шлюбу, менше половини з-поміж усіх членів ЄС.

І якщо повноправним членам Євросоюзу "брюссельський ЦК" не спускає рознарядку щодо кількості одностатевих шлюбів, які неодмінно треба укласти, то, може, Україну, яка прагне стати лише асоційованим членом, і зовсім пронесе?

Тож от вам загадка перша:

Як у даному разі виглядає Київський метрополітен, розміщуючи на своїх рекламоносіях завідомо – підкреслю: завідомо – брехливу інформацію? Гроші не пахнуть?

Можливо, і так. Тільки в такому разі "пахнути" починає репутація метрополітену. То, чи не стає він співучасником обдурювання своїх пасажирів? І, чи не лягає на нього частина відповідальності?

Загадка друга.

Чи не чинні політики – і від влади, і від опозиції – привчили нас до того, що в політичній агітації можна гнати будь-яку пургу, не обтяжуючи себе найменшим аргументуванням виголошуваних тез?

Якби недобросовісна політична агітація не була в Україні звичним правилом, усі "попередження" медведчуківців виглядали б і зовсім уже блідими й безпорадними, їхня неправдивість упадала би в око.

І ще: чому жодного разу не доводилося чути, щоб представники опозиції в численних ток-шоу, інтерв'ю тощо спростовували нагнітання пристрастей навколо нібито невідворотної загрози одностатевих шлюбів? З фактами в руках спростовували, а не загальними фразами?

І загадка третя.

Асоціацію України з ЄС не буде підтверджувати референдум. Ставлення до неї громадян може виявитися лише на президентських виборах. То ж для чого все це нагнітання пристрастей?

Пригадаймо, якої репутації зажив колись Віктор Медведчук, – репутації "кризового менеджера", що не гребує засобами. Пригадаймо його дії на посаді глави адміністрації президента. То невже тепер він вирішив просто красиво потринькати гроші – і, судячи з усього, величезні гроші?

Чи ця агітаційна кампанія є підготовкою до чогось – до якихось заходів, які й справді могли б зірвати асоціювання з ЄС? Тим паче, що поруч із "попередженнями" зберігаються й традиційні лайтбокси "Українського вибору" – про те, що "влада належить тобі, а не політикам"?

...А з агітацією "Вибору"надалі стався сюрприз: нових "попереджень" поки що так і не з'явилося, натомість кількість старих раптом різко знизилася: не на кожному ескалаторі вони залишилися, а там, де залишилися, – по одному-два.

Тож загадка четверта:

Чому активність "Українського вибору" так різко пішла на спад? Фінансування припинилося?

А чи, може, Медведчук тепер напевне знає, що асоціацію буде провалено й без його зусиль?

Борис Бахтєєв, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)