Зерна гнева

44 просмотра
Понедельник, 25 ноября 2013, 15:30
Михаил Сидоржевский
для УП

Навряд чи хтось сподівався, що всього через дев'ять років після 2004-го року знову збереться Майдан.

Надто скомпрометованою виявилася ідея Помаранчевої революції, надто багато довелося вихаркувати всім нам у постмайданний період – аж до того, що багато хто по цей бік "барикад" змінив своє ставлення до подій, котрі відбувалися на Майдані й у наших серцях і душах пізньої осені 2004-го.

Однак сталося.

Певно, протистояння 24 листопада 2013-го виявилися великою несподіванкою для Банкової.

Якщо дії парламентської опозиції легко прораховувалися й не становили для чинного режиму особливої загрози, то потужна активність і масштабність акцій за участи позапартійних "людей вулиці" змусила владу застосувати силові дії, щоправда, поки що доволі пасивні.

На вулиці столиці вийшли десятки тисяч людей – зауважте, не проплачених паяців, як дешеві урки-тітушки, а – винятково керованих громадянськими мотивами.

Наразі важко спрогнозувати ймовірний сценарій розвитку подій.

Значною мірою він буде залежати від дій Банкової. Безперечно, будь-яке посилення репресивних заходів із боку влади означатиме небезпечне загострення ситуації, провокування конфліктів, що, не дай, Боже, може призвести до втрати контролю над ситуацією й пролиття крові.

Градус озлобленості й ненависті до влади в суспільстві надзвичайно високий. Свідчення цьому – як врадіївські події, так і аналогічні прецеденти в різних регіонах країни. Цинічний "бєспрєдєл" владних мажорів закономірно посіяв у суспільстві зерна гніву, котрі, до пори набухаючи, раптом нестримно й вибухово сходять, коли настає момент істини.

Таким є універсальний закон історії.

Втім, наші "теперішні" – історії не знають. А відтак – самовпевнені, переконані, що прийшли якщо не назавжди, то надовго.

Ох, як же вони помиляються!

Бо що ця каламутна піна на хвилях часу!

Їхній кінець уже "читається" – якщо не тепер, то незабаром.

Бо пігмеї духу приходять ненадовго – мотивація їхня є надто мізерною, шкурною. Низько літають ці раби стравохода й прямої кишки. Аби нажертися, накрасти, наскладати, і то чим більше мільярдів – от і вся їхня мотивація, їхня спонука.

Ніякої стратегії, ніякого благородства – Господи, слово ж яке старомодне, лохівське! – мислі й діла, ніякої честі. Не кажучи вже про якусь відповідальність перед Богом, який, недолугі, усе бачить, і "фільтрує" – хай буде ваш термін – усі ваші дії, усі ваші слова, усі ваші помисли...

Чи можуть вплинути багатотисячні протести на рішення господаря Банкової, котрий, закрившись від світу в Межигір'ї, у неділю не подавав голосу?

Адже формально ще не все втрачено. І, якщо до 28 листопада він подасть позитивний знак у бік Брюсселя, тоді Вільнюс може змінити ситуацію на геополітичній шахівниці Європи.

Нам не дано цього поки що знати.

…А що, коли має місце комбінація, ретельно прорахована політтехнологами з Банкової, узгоджена з кількома основними гравцями й розіграна перед усім світом, сенс якої – підігріти ситуацію до найвищого градуса кипіння, щоб потім, буквально в останній момент, вийти з неї з кількома стовідсотковими бонусами?

Тобто. Буквально в останній момент Янукович таки дає добро на підписання угоди про асоціацію з ЄС. Натомість отримує:

а) виторгувані в Брюсселя в останні години мільярдні дивіденди;

б) фактичне роззброєння опозиції, а відтак зелене світло на вибори-2015;

в) і Тимошенко в тюрмі.

Щоправда, тут не враховано російський чинник. Проте, здається, на Банковій не сумніваються, що в Кремлі за будь-якої політичної погоди вже давно й перманентно тримають у кишені для Віктора Федоровича здоровенну дулю.

Отже, якщо сюжет найближчих днів буде саме таким – тоді перед ВФЯ доведеться скидати капелюха. Це буде великий блеф, достойний, аби увійти до світових хрестоматій.

Хоча, можливо, ми переоцінюємо інтелектуальні можливості обслуги з Банкової?

Або ж – недооцінюємо масштабів впливу кремлівського сюзерена на тутешнього пахолка...

Михайло Сидоржевський, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)