Несуразним ты веровал словам

47 просмотров
Среда, 18 декабря 2013, 10:55
Евгений Быстрицкий
философ, исполнительный директор Международного фонда "Возрождение"

Після оборудки влади з Москвою, можна передбачати, виникнуть сумніви у справі Євромайдану. Перший з них вже оприлюднений. Це закиди у бік противсіхів, мовляв, тепер кайтеся, краще було б обирати не того президента.

Ці слова несуразні. 

Таки існують принципи, є цінності. Визначення противсіхів: це громадяне, які не здатні віддати свій голос за лідера, цінності і принципи якого на практиці, м'яко сказати, суперечать його чудовим гаслам і його рішучий прекрасній риториці. 

Найважливійша цінність -- яку зараз викарбував Майдан -- це людська гідність. Найголовніший принцип -- бути проти такої влади, яка руйнує нашу гідність. Це саме і є концентрована суть європейських цінностей. 

Тому цей Майдан саме і є виразником відчуття, переконань, прагнень тих, хто таки стоїть за справжні принципи і цінності. Якщо ви вважаєте, що краще бути прагматичним й думати у сослагатєльном: "Ех, було б більше щастя, якби обрали не цього президента", -- це на сьогодні може означати лише настрій поразки: не варто боротися за принципи. Це саме те, що вщент протирічить цьому Євромайдану. Він налаштований не горювати про недосяжне минуле, він поцілений на близьке майбутнє, у якому демократичні принципи не розходяться з політичною повединкою. 

Я розумію вас: ваш відчай породжений острахом дуже можливих реакційних дій цієї влади щодо незалежної громадськості після сумнівних успіхів у Москві. Ви вважаєте, як дехто, що Україну купили, тобто, що підкупили громадян-майбутніх виборців. Й тому звертаєтесь до того минулого, у якому їх купували популізмом і вождізмом.

Всі відзначають той факт, що, крім відстоювання справжніх цінностей, відмінність тепершінього Майдану саме у його ідіосинкразії до вождізму, отже до пустих обіцянок. Тут слід повторити великі слова про цей великий Майдан: це ті, хто штурмує небо. Це ті, хто у точному значенні є противсіхи: громадяни, які здатні віддати свій голос лише за тих лідерів, цінності і принципи яких на практиці не будуть суперечити його чи їх політичним гаслам і платформам.

Я писав, що їх час минув, саме тому, що вони на практиці здійснюють свої принципи, є рушійною силою цього історичного Євромайдану. Їх час минув, тому що наступні вибори вже не будуть мати противсіхів. Тепер ми знаємо набагто більше кого і чому обиратимемо.

Хіба здасться тепер перед передбачуваною реакцією влади, освящєнною рукою самого провідника "керованої демократії", наша громадськість, незалежні ЗМІ, правозахисники, громадські лідери Майдану -- риторичне питання! 

Тому, хто вважає, що відчайдушний рух противсіхів був прикрою помилкою і невдачею, хто чіпляється за втрачене минуле, нагадаю притчу Івана Франка з точною назвою "Про нерозум":

"А чом? Бо несуразним
Повірив ти словам,
Що в мні є перла, більш
Удвоє, ніж я сам."

У нашому випадку, це, взагалі, не була цінна перла. Всі цінності тут і тепер на Майдані і попереду.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)