Вызовы Майдана

57 просмотров
Среда, 18 декабря 2013, 13:16
Тарас Стецькив
общественный и политический деятель, народный депутат Украины I-IV, VI созыва

Народне віче 15 грудня на Майдані отримало, мабуть, найвищу легітимність за весь час активних протестів громадян, що вийшли на улицю після зриву урядом підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Чотири фактори переконливо свідчать про це:

- Присутність декількох сотень тисяч людей, не зважаючи на реальну загрозу провокацій і силової розв'язки

- Присутність на сцені представників всіх українських християнських церков

- Виступ сенаторів  МакКейна і Мерфі та оголошення ними підтримки Конгресу США саме Майдану, а не українській владі

- Повне фіаско так званого антимайдану.  Влада не може змобілізувати своїх прихильників навіть під примусом і навіть за гроші.

По суті, це означає, що Майдан отримав установчу функцію, можливість встановлювати в країні нові правила взаємовідносин поміж людьми.

Реально в країні виникла ситуація, коли Майдан, як широкий національний рух, і кримінальні угрупування, що опанували державні інститути, існують як дві паралельні реальності.

17 грудня в Москві по Майдану і Україні був нанесений серйозний удар. Домовленостями з Путіним Януковича зв’язав себе по руках і ногах, став фактично маріонеткою і знаряддям російської політики в Україні, втягування її в Євразійський союз. Європейська перспектива на сьогодні для нас закрита. Підписання угоди з ЄС і президентство Януковича уже несумісні.

На модернізації країни поставлено хрест- дешевий газ, навіщо? Економіка країни в заставі за кредит. Зате особисто Януковичу хабар запхано в кишеню.

Крім того, тепер у Януковича майже нема обмежень стосовно розгону протестів і майданів. На демократію і права людини можна не зважати. Хіба що санкції…

Тим не менше можливістю, яку дав протест на Майдані треба скористатися. Політичні і громадські лідери, речники Майдану, мають негайно запропонувати як перевести грандіозний позитивний потенціал цього протесту у русло формування нових правил.

Я вимушений вказати на те, чого не зробила політична опозиція за майже чотири тижні політичних протестів і що треба негайно зробити.

1. Треба структурувати Майдан. Це означає, що на одному з найближчих мітингів слід прийняти Хартію (Маніфест) Майдану і обрати широку Раду народних представників з партій опозиції, громадських ініціатив, студентських страйкомів, відомих моральних авторитетів. Треба негайно організувати спільний виконком і вибувати координацію керівництва діями в регіонах.

2. Треба кристалізувати головні вимоги Майдану:

а) Припинення репресій і закриття усіх порушених кримінальних справ проти активістів Майдану в Києві і регіонах, покарання організаторів і виконавців кривавих подій в ніч на 30 листопада, 1 грудня, в ніч на 11 грудня.

б) Відставка Кабінету міністрів у повному складі і формування перехідного технічного уряду. Відставка секретаря РНБО Андрія Клюєва. Відставка уряду нерозривно пов’язана з відставкою Януковича, оскільки її невиконання прямо веде до постановки питання про усунення його з посади президента.

в) Формування перехідного технічного уряду як компроміс між елітами, який підготує підписання угоди про асоціацію з ЄС.

г) Повернення до Конституції 2004 року як переший крок і скликання Установчих Зборів як стратегічна перспектива. Установчі Збори покликані дати країні новий справедливий правопорядок (написати і ухвалити нову Конституцію).

Від себе додам: Майдан дозріває, щоб поставити перед опозицією ще одну вимогу - визначити з-поміж себе єдиного кандидата на посаду президента України. Майдан і опозиція потребують лідера, не вождя, а дійсно лідера, бо це дає реальний механізм зміни теперішньої влади.

Якщо влада змінила тактику і тепер очікує на виснаження і затухання Майдану до Нового року, треба змінювати тактику протесту, розширити його в регіонах від поширення агітматеріалів до прямого тиску на РДА і ОДА.

Критично важливо організувати агітаційно-волонтерську службу для роботи з військовослужбовцями, агітації в Києві і області, морально-психологічної підтримки мітингуючих.

Обов'язково налагодити системну ротацію присутності мітингувальників в Києві на центральному Майдані. Це в значній мірі стихійно робиться і зараз, але треба зробити це у формі, що близька до мобілізаційної (2-3 доби присутності в Києві і заміна на нових). Ті активісти, що їдуть в Київ, набираються революційної енергії,а ті, що повертаються в свої регіони - везуть з собою потенціал та ідеологію Майдану.

Все це має колосальне значення для боротьби тепер, а особливо - на перспективу. Вибори в п'яти проблемних округах засвідчили, що вмерла надія на те, що в країні можуть бути вибори взагалі. Влада, де може тотально купує голоси, де може - брутально фальшує. Ціна питання – 400 гривень, 200 до голосування і 200 – після.

Подолати цей бєспрєдєл може тільки загальнонаціональна мирна мобілізація всього суспільства, яку доведеться здійснювати певний період часу.

Тому Майдан вже чітко засвідчив (і дозрів) до створення широкого дієздатного мережевого політичного руху (фронту) полілідерського характеру, який буде спроможний оперативно мобілізовувати маси на протест і координуватиме їх дії.

P.S. Те, що зараз відбувається в Україні, не є внутрішньо українським конфліктом. Це масштабна битва дозріваючого громадянського суспільства з режимом Путіна, який хоче повернути Україну в минуле. Ширше – це боротьба українців за межі європейської цивілізації.

Тарас Стецьків

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)