Куда идем мы за Кремлем?

50 просмотров
Суббота, 25 января 2014, 10:49
Борис Бахтеев
журналист

Те, про що буде написано, може видатися умоглядним, конспірологічним, навіть божевільним. Тільки от авторитарні режими тим і відрізняються, що за їхнього панування найнеймовірніші сценарії можуть стати реальністю.

Отже, політолог Олексій Гарань озвучив переконання, що було, власне, загально очевидним: "В Україні реалізується сценарій, написаний у Кремлі". Те саме стверджує соціолог Ірина Бекешкіна.

Сценарій цей тлумачать як сценарій допомоги нинішній владі та її порятунку, а в перспективі – сценарій закріплення нинішньої влади через гарантовану перемогу на президентських виборах.

Може, і так. Але факти можуть свідчити: написаний у Кремлі сценарій має зовсім іншу мету.

Пригадаймо сценарій, що його було реалізовано в самій Росії 2000 року.

Функціонер, мало кому відомий ще за рік до президентських виборів, тріумфально виграв ті вибори й став президентом Російської Федерації – і обіймає цю посаду до теперішнього часу, із чотирирічною перервою "на Медведєва" й власним відходом на позицію прем'єр-міністра з вирішальним голосом.

Підкреслю: ще в першій половині 1999 року мало хто з росіян міг би взагалі відповісти на запитання, хто такий Владимир Путін. А вже в березні 2000 року Путін був безумовним фаворитом президентських виборів.

Шалена швидкість набирання популярності пояснювалася просто.

Росію захлеснула хвиля тероризму й екстремізму, і Владимир Путін очолив боротьбу з ними. На момент виборів він іще не досяг помітних здобутків, але докладав активних зусиль до подолання тероризму, і про ці зусилля натхненно й із вірою в успіх сповіщали російські ЗМІ. Перепусткою до президентського кабінету став для Путіна початок чеченської війни.

Що ми спостерігаємо нині в Україні?

Хвилю спротиву, що припинив бути мирним. Педалювання владою теми екстремізму. Поки що тема тероризму перебуває на маргінесі, але з вуст Миколи Азарова воно вже пролунало. Та й суд над "васильківськими терористами" провладні ЗМІ змальовували детально, емоцій не шкодували. Попри навіть те, що кваліфікування як тероризм наміру підірвати пам'ятник є дуже й дуже сумнівним.

Президент і влада в цілому обирають шлях насильства, але результатом стає подальша радикалізація ситуації й подальша ескалація насильства.

Президента України дискредитовано, і подальша ескалація насильства дискредитує його ще більше. Й в очах світової громадськості, і в очах власних співгромадян. Причому не лише в очах, умовно кажучи, "правого берега Дніпра".

Хоч би як дискутувати про "дві України", а незаперечним є те, що особисті – родинні, приятельські, колегіально-бізнесові – зв'язки між жителями двох половинок держави є вельми міцними.

І одна річ, коли для жителя Донецька події в Києві – це щось абстрактне, щось "із телевізора", щось майже таке саме, як події в Каїрі або Дамаску. А радше навіть, щось на кшталт футбольного матчу, де треба вболівати за перемогу "своїх" над "чужими". Одна річ, коли з родичами, друзями та знайомими "із того боку ідеологічних барикад" можна до сварок сперечатися про Європу та Росію, комуністів та бандерівців, про те, чи має зарплатня шахтаря бути більшою за зарплатню професора, а чи навпаки – та про інші абстракції.

Але зовсім інша річ, коли заарештовано, засуджено, побито, а то й поранено людей, яких ви особисто знаєте, причому знаєте як добропорядних і зовсім не агресивних.

Тож і у своєму тилу, у своєму бастіоні – у Донбасі – влада не може бути гарантованою від дискредитації. Хай не тотальної, але дуже відчутної.

Додайте до цього, що протягом останніх років чимало донбасівців стали киянами – як не за офіційною реєстрацією, то за фактичним місцем проживання.

Так, справді, найвища еліта, вона ж номенклатура, переїхавши з Донецька до Києва, продовжує жити у своєму окремому світі. Рядові ж громадяни, здійснивши такий переїзд, опиняються в новому оточенні й у відмінному від звичного інформаційному полі – і, відповідно, коригують свої переконання. Може, цей процес був би не таким уже й швидким, але вир сьогоднішніх подій прискорює його.

То що ми маємо? Вітчизна й громадяни в небезпеці, владу дискредитовано, ситуація загострюється. Чим не аналогія з Росією-1999?

Здавалося б, далі йдуть суцільні відмінності: якщо в Росії-1999 треба було посадити в президентське крісло визначену людину, чий рейтинг був нульовим, то в Україні такої постаті немає, а Москва прагне подовжити президентство чинного українського глави держави?

У тому-то й річ, що така постать є. І постать ця – не Віктор Янукович.

Так і не пролунало відповіді на запитання: для чого, з якою метою було створено "Український вибір"? Для чого він проводить дедалі гучніші кампанії? Для чого він витрачає на той усюдисущий піар шалені, незбагненні кошти? А кошти ті й справді шалені: не знаю, як зараз, а десять днів тому білбордами "Українського вибору" було прикрашено всю трасу від Києва до Борисполя. Із тим самим текстом, що й у київському метро: "Зупинити асоціацію з ЄС – виконано; вступити до Митного союзу; встановити народовладдя".

Знову й знову: не "зберегти", не "підтримати" – а саме "встановити" оте "народовладдя".

Усе це – просто заради ідеї? Може, і так. От тільки репутації ідейного альтруїста Віктор Медведчук, якщо не помиляюся, досі не заслужив.

Поміркуймо.

Із погляду Москви, Медведчук набагато прогнозованіший за Януковича, набагато надійніший за нього. Якщо Янукович для Москви – союзник кон'юнктурний, союзник від безвиході, то Медведчук – союзник ідейний і переконаний. Додаймо до того, що з Путіним Медведчука пов'язують не лише офіційні стосунки.

З погляду перспектив на виборах, Віктор Медведчук – виразник прагнень та інтересів тих самих виборців, що голосували за Віктора Януковича. Тільки виразник незрівнянно послідовніший: на ньому не висить гра в євроінтеграцію й "медовий рік" з Євросоюзом. А ще на ньому не висить обіцянка "покращення вашого життя вже сьогодні" – що її так і не виконано Януковичем.

Він був главою президентської адміністрації за Леоніда Кучми? Насмілюся стверджувати: дуже й дуже багато, якщо не більшість, українців давно вже забули якщо не про самий цей факт, то вже точно про його подробиці.

Не беруся стверджувати, що сценарій Москви є саме таким.

Але неймовірним написане вище теж не є.

Якою стане Україна в разі втілення цього сценарію, а точніше, що станеться з Україною – про те краще не думати, навіть не намагатися уявити. Це – як одвічна суперечка між песимістом та оптимістом: "Гірше, ніж тепер, уже не може бути. – Може, може!"

І, здається, чинна влада не усвідомлює цього.

Не усвідомлює і Янукович. Не розуміє: дуже може бути, що російську допомогу – і фінансову, і організаційну – призначено зовсім не для нього, не для його тріумфальних перемог. Може виявитися, що йому самому Росія відвела роль усього лише розмінної фігури.

Тож хотілося б нагадати ще один сценарій, що став історичним фактом.

1981 рік, охоплена тривалими протестами, а то й повстанням, Польща. До влади приходить Войцех Ярузельський, проголошує в країні воєнний стан і... того самого дня позбавляє волі як лідерів громадської опозиції, так і щойно відсторонених від влади – у бездоганно законний спосіб! – найвищих партійно-державних керівників.

Якщо сценарій із Медведчуком буде реалізовано, як ви гадаєте, яким буде його найперший крок?

Дуже ймовірно, що ним стане показове покарання Януковича – за те, що довів ситуацію мало не до громадянської війни. Цілком імовірно, що економічна складова в звинуваченнях теж буде.

Тож – хоч як наївно це пролунає – цілком може виявитися, що Януковичеві, попри все, незрівнянно вигідніше шукати компромісу з повсталими громадянами й з опозицією.

Бо в грі, у яку його втягує Росія, переможцем призначено не його.

Борис Бахтєєв, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)