Долой национальный мазохизм!

79 просмотров
Среда, 16 апреля 2014, 14:38
Богдан ЧервакБогдан Червак
глава ОУН

Аналізуючи інформаційний ландшафт України, можна легко прийти до висновку, що лише на сході і півдні держави існує реальне суспільно-політичне життя. Натомість на заході, центрі та півночі нічого суттєвого не відбувається.

Загалом у свідомість людей намагаються вкоренити думку, що захід, центр і північ України вдоволені перемогою Майдану, а відтак мають шукати порозуміння із сходом і півднем, щоб зберегти єдність держави.

Очевидно, що таке порозуміння потрібне. Але також очевидно, що не будь-якою ціною.

Ключові тези які сьогодні експлуатує Антимайдан такі: щоб зберегти єдність країни необхідно, по-перше, вести діалог із сепаратистами, терористами і зрадниками, оскільки усі вони громадяни України.

По-друге, необхідно надати російській мові статусу другої державної, бо цього прагнуть люди, які захоплюють державні установи.

По-третє, "врятувати Україну" може тотальна децентралізація влади.

Більше того, наголошування цих тез постійно супроводжується нагнітанням страху. Мовляв, не буде цього – буде колапс. І що характерно, такі "меседжі" чуємо не тільки в Києві, а й Москві. Інколи складається враження, що Путін, Лавров, Царьов і Добкін зачитують одинакові темники.

Уже сьогодні створена атмосфера, коли наголошування відмінних думок, а особливо відстоювання питомих для української нації світоглядних, культурних чи релігійних цінностей може окремими "патріотами" трактується як "провокація", спрямована на підрив соборності Української держави.

У цьому контексті показовими були парламентські слухання присвячені відзначенню в Україні і світі 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Під час слухань кілька його учасників вийшли з плакатами і протестували проти мовного закону Ківалова-Колесніченка.

У даному випадку важливим є навіть не те, проти чого вони протестували, а як їх сприймала присутня у залі патріотична публіка.

Так, деякі патентовані борці за українську мову почали обурюватися, називали хлопців з плакатами "провокаторами" та намагалися зацькувати людей, які робили те, що робили під час правління режиму Януковича – відстоювали законне право на державність української мови.

Мені навіть важко собі уявити, а що було б у залі, коли б з’явилися, скажімо, плакати про необхідність державного визнання боротьби ОУН і УПА?

Але ж як і рідна мова, ОУН і УПА – це цінності, без яких значний відсоток українців ніколи не почуватимуться комфортно в Україні, не кажучи вже про те, що у найкритичніші дні Майдану його учасники апелювали саме до героїв ОУН і УПА, які для них були зразком мужності, стійкості та відданості ідеї справедливої Української держави.

Цікаво й одночасно смішно дивитися на тих, хто сьогодні, захищаючи єдність країни, демонстративно переходить на російську. Особливо недолугими виглядають деякі галичани, галицький акцент яких робить їх не російськомовними, а блазнями.

Мені, до речі, близькі "східняки", які зупиняють таких галичан і просять більше так не робити, оскільки в Україні немає людей, які б не розуміли української мови.

Чому національний мазохізм є небезпечним?

Передусім тому, що створює певні ілюзії, спотворює реальність, відволікає від вирішення справді гострих політичних, економічних і соціальних проблем.

Так, єдність країни нам потрібна як повітря. Але вона ніколи не буде досягнута шляхом зради нації, її мови, культури, базових духовних цінностей.

Адже Путін і його кліка в Україні, разом з "п’ятою колоною" домагаються того ж самого: щоб ми не мали своєї мови, забули власну історію, навічно полюбили "русскій мір". Тому й розривають на куски нашу країну.

Зрозуміло, що сьогодні вкрай необхідний діалог влади із сходом і півднем України. Але не діалог влади і терористів. А влади і шахтарів та металургів Донбасу.

І не важливо на якій мові він відбудеться – українській чи російській. Головне, щоб він був щирим і чесним. Бо тільки тоді він дасть позитивний результат в інтересах всієї України.

А ще краще, щоб відбувся діалог без влади, але між простими мешканцями заходу і сходу. Можливо, нам більше необхідно витрачати коштів не на програми з інтеграції України до ЄС, а інтеграції українців в середині своєї держави?

Не сумніваюся, ефект буде відповідний: Україна стане єдиною і європейською державою.

У будь-якому випадку не можна займатися національним мазохізмом, при цьому бути смішним і без жодної історичної перспективи.

Богдан Червак, голова ОУН, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)