Парламентские каникулы? Аморально и безответственно

29 просмотров
Понедельник, 30 июня 2014, 13:12
Вячеслав Гнатюк
для УП

Зайве говорити, з якою напругою живе зараз українське суспільство: війна на Сході без затвердженого керівництва силового блоку; політична дезорганізація влади, у якій цілі парламентські фракції, високопоставлені представники виконавчих структур підтримують сепаратистів і працюють на знищення держави. А тим часом в Україні й далі панує тотальна корупція, що її тимчасовий уряд навіть не намагається долати.

За таких екстремальних умов маємо всі самозречено працювати, а хто годен – то й воювати зі зброєю в руках, щоби зберегти незалежність і територіальну цілісність нашої держави, захистити ще крихкі надбання Революції Гідності й наш європейський вибір.

Найвищим взірцем самовідданості є, звичайно, героїчний чин наших добровольців і всіх силовиків, які ціною власної крові воюють на Донбасі за щасливе майбутнє України.

Тут зараз епіцентр життя нації, сюди щодня спрямовуються думки й сподівання мільйонів людей, надходить матеріальна допомога з усіх куточків країни. Люди готові віддати останнє, щоби війна швидше закінчилася, щоб озвірілі окупанти покинули нарешті нашу землю.

Проте, зусиль простих трударів і вояків недостатньо, аби загасити полум'я цієї нав'язаної нам війни й розпочати переформатування держави на засадах ефективності й справедливості.

Потрібно якнайшвидше прийняти низку важливих законодавчих актів, які дали б поштовх перезавантаженню української держави й суспільства, забезпечили б незворотність нашого шляху до кардинальних реформ.

Ідеться, передусім, про новий закон про вибори до парламенту й місцевих Рад, який треба ухвалити чимскоріш, щоби вибори могли відбутися вже восени цього року.

Має бути затверджено й точну дату парламентських виборів, що змобілізує вітчизняний політикум і громадськість на пошук креативних рішень для розв'язання пекучих поточних проблем в економіці й політиці.

Наступні вибори не будуть ні демократичними, ні патріотичними, якщо до моменту їхнього проведення не буде прийнято блок антикорупційних законів, законів про люстрацію держслужбовців та про заборону Компартії й Партії регіонів як структур, що заплямували себе ініціюванням і прийняттям антидемократичних законів 16 січня 2014 року та підтримкою сепаратизму на Донбасі.

Щоби менше проливалося крові на Донбасі й ми отримали ефективне командування для боротьби з агресором, слід негайно, на чинній сесії, затвердити компетентних керівників силового блоку.

Вона ж повинна ще протягом літа ратифікувати так тяжко вистраждану Угоду про асоціацію з ЄС, бо зволікання може призвести до втрати певних економічних преференцій, що є абсолютно неприпустимим за теперішньої економічної ситуації в державі.

Тож виглядатиме верхом цинізму й навіть блюзнірства, якщо народні обранці вигріватимуть боки на пляжах екзотичних країн у той час, коли на їхній Батьківщині ллється кров найкращих її синів у борні з окупантом.

Саме ефективна й креативна законодавча робота парламенту є одним із вирішальних чинників у перемозі над агресором і подоланні системної кризи, у яку загнала країну банда Януковича. Тому парламентарі не мають морального права переривати роботу Верховної Ради, керуючись не державними, а власними дрібноегоїстичними інтересами.

Окремі фракції та депутати вже висловилися за продовження роботи парламенту без перерви на літні вакації. Проте чимала частина народних обранців уже встигли з'їздити на відпочинок під час роботи сесії, продемонструвавши тим самим свою байдужість до долі країни. Мріють вони, мабуть, чкурнути на заморські пляжі й у сезон літніх відпусток.

1-4 липня – останній пленарний тиждень роботи 4-ї сесії Верховної Ради.

Українське суспільство чекає, що на цьому тижні буде ухвалено патріотичне рішення про подальшу безперервну роботу законодавчого органу аж до подолання кризи на Сході й обрання нового складу парламенту після дострокових виборів.

Потім хай відпочивають досхочу!

В'ячеслав Гнатюк, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)