Боги ошибаются, Яценюк - никогда

41 просмотр
Понедельник, 29 сентября 2014, 10:06
Галя Павлив
журналист

Візит прем’єр-міністра до США цього місяця вразив помпезністю, несумісною з війною. І лицемірством.

Не можна долетіти на метлі і поселитися в палаці, не можна робити пір серед чуми, а саме так виглядало грандіозне прийняття на честь прем’єра, де він співав гімн, їв лосося на сцені і говорив промову з трибуни.

Арсенію Петровичу, що ви святкували – війну?

Обід з хором, священиком, офіціантами у білих пальчатках, міністром культури і прем’єром було організовано і проплачено діаспорою – людьми, які переіхали до США майже століття тому, та іх нащадками. Вони дуже люблять фотографуватися з украінськими діячами, а діячі люблять погулять.

Може хтось з апарату прем’єра звернув увагу на неадекватність формату зустрічі з діаспорою? Неадекватність під час війни цього буйства вечірніх суконь, діамантів, квітів, співів, вин та іжі?

Украінські активісти з тих, що недавно переіхали до США, кажуть, що зустрічалися з співробітниками постійного представництва Украіни при ООН і звернули увагу на неадекватність заходу, коли він ще тільки планувався.

Посольство Украіни в США розіслало поштові запрошення на прийняття на честь Дня Незалежності, яке планувалося на 12 вересня. А потім відкликало іх – банкет було скасовано через війну в Украіні. Де послідовність?

Арсенію Петровичу, від нашого покоління залежить, чи бути нам як державі. Від Вас особисто великою мірою залежить результат війни. Банкет – це не зброя.

У нас нема іншоі історичноі альтернативи Яценюку-прем’єру, тому ми повинні повертати Вас до реальності. Інакше держави не буде.

Попри всю Вашу особисту зверхність не можна не визнавати власних помилок, бо кожного дня гинуть люди. Гинуть і за те, щоб Ви залишались прем’єром.

Сильний політик визнає помилку, відкриє іі повний масштаб – а виглядає так, що гульня Кабміну по Манхеттену обійшлася бюджету приблизно в $50 тисяч на добу - і від того стане ще сильнішим.

Помилка полягала в помпезності візиту, а це підриває довіру до наших закликів про допомогу проти агресора.

Може, насправді не все так погано, якщо така гульня?

"Ты не переживай, все нормально," - переконує мене донецький шахтар і мій однокласник, якого не можна називати по імені, бо вб’ють. Він ходить на роботу всю війну. Спускається у забій і відкачує воду, бо колись буде мир. Не прогуляв жодного дня. Одного разу його мало не розстріляло ДНР.

Врятував випадок. "Ти не переживай," - каже він. - "Сашку Недельского помнишь? У них квартира в соседнем парадном, и когда воду дают, я набираю ДВЕ ванны – свою и Сашкину. Он мне ключи оставил, а сам с семьей уехал, у них получилось."

Перемир’я по-путінскі – це значить, що тепер "лупят", як каже він, з усіх боків. Його сім’я у зоні АТО, тільки двом родичам вдалося виіхати.

Розбомблене поле за комбінатом "Текстильщик", де ми дітьми ганяли мяча, розбомблена стежка, якою я бігала до школи. Снаряд влучив у зупинку, один пасажир маршрутки загинув, троє поранені. Я з цієі зупинки колись на курси англійськоі іздила.

Арсенію Петровичу, державний службовець, що ви святкували у Нью-Йорку?

Окремо: що робив у США міністр культури? Я як громадянин Украіни цікавлюся, яка була нагальна необхідність його тут перебування під час війни? Початок продажів нового iPhone – це, безумовна, культурна подія світового масштабу, яку пропустити не можна було.

Прем’єр блискуче і переконливо говорив про агресора з трибуни ООН. Я слухала з ложі преси і дивувалася, що багато людей вийшло. Зал на 2/3 був порожнім. Напевне, делегати знають значно більше, ніж я.

Як можна серйозно сприймати лідера краіни, виступ якого є несумісним з його стилем життя? Або війна, або банкет і "Плаза".

"Плаза" - це легендарний готель у найдорожчому місці Нью-Йорку – на розі 5-оі авеню і 59-оі вулиці. Моє обурення перелив у слова один відомий журналіст: "Плаза" - це виклик" - сказав він. І Арсеній Петрович його нам кинув.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)