Прейскурант души

71 просмотр
Четверг, 04 сентября 2014, 13:13
Борис Бахтеев
журналист

Спілкування з жителями Донбасу переконує: у розпалюванні війни в регіоні далеко не останню роль відіграла церква.

Українська православна церква Московського патріархату та її священики, орієнтовані на патріарха Кирила.

Яких тільки жахів не втовкмачували священики донбаській пастві: й що після Майдану в Україні переслідують православних — аж до фізичного знищення, й що людей силують прийняти католицьку віру, й що православні храми чи то зруйновано, чи то пограбовано.

Люди вірять — і бояться. А як не вірити? Це ж священик розповів, служитель Божий!  

Під час самого Майдану синод Російської православної церкви ухвалив був заяву, у тексті якої просив Бога "не допустити духовного засліплення" українського народу, який "понад тисячу років живе в лоні православ’я"; з контексту випливало, що загрозою для "лона православ'я" є європейські цінності.

Чимало людей теж вірили.

Й навіть не замислювалися над запитаннями — таким, наприклад: чи православ’я – це відтепер не віра, не переконання й не світогляд, а обов’язок кожного українця від народження? Повинність?

Або таким: чи Євросоюз вимагає від українців прийняти католицизм, а то й, не дай Боже, англіканство? Чому ж тоді він не вимагав цього від греків, румунів, болгар, кіпріотів, не вимагає тепер від молдован та грузинів? Від сербів, македонців та чорногорців, чиї країни є офіційними кандидатами на вступ до ЄС?

Слово служителів Божих?

Є в Києві один храм. Точніше, місце під будівництво великого храму, а поруч із ним – маленька церква, дерев’яна. А ще поруч, просто на тротуарі, - великий чи то плакат, чи то стінгазета. Окрім загальної інформації про нинішній храм і про майбутній великий, про те, що належить він УПЦ (тобто Московського патріархату), та про якусь таку асоціацію "Православіє" (от саме так українською мовою й написано), є там інформація іншого роду. Приємна й корисна.

І навіть виділена кольоровим крупним шрифтом: "Звершуються церковні таїнства: хрещення, вінчання, соборування та інші". Трохи далі – тим самим кольором і шрифтом: "Обряди: служби на різну потребу". І ще далі: "Освячення: квартир, машин, офісів та інші".

Узагалі-то, я досі гадав, що всі ці "послуги в асортименті" й "на різну потребу" можна одержати в кожному храмі. Й що кожен вірянин про це знає без жодних підказок.

Виходить, що святі отці УПЦ-МП в цьому геть не впевнені. Попри навіть тисячолітнє лоно православ’я: лоно лоном, а без реклами – нікуди. Тарифи й розцінки у своїй стінгазеті не зазначили – й за те подякуймо. А то зовсім на прейскурант було би схоже.

Менше з тим, однаково залишається враження торговців у храмі — бо служителі Божі зазвичай навертають до віри чим завгодно, тільки не переліком надаваних "духовно-побутових" послуг.

Але що зовсім уже змушує розчулитися до самісіньких глибин свідомості – то це написаний особливо крупним шрифтом заклик: "Залиште пам’ять про свою душу навічно!"

Християнське віровчення, взагалі-то, веде мову про безсмертя душі.

"Світла пам’ять про вашу душу назавжди збережеться в серцях групи товаришів" - це з якоїсь зовсім іншої опери.

Деякі церкви заперечують (а радше, варіюють) догмат безсмертя душі, але РПЦ — й, відповідно, УПЦ-МП - до них досі не належала.

Ба більше: дотепер вона завжди звала такі церкви сектами, а їхніх вірян – сектантами. І не шкодувала епітетів та метафор для їхнього осуду.

Тож от вам ще одне запитання: чи має нинішня, кирилівська РПЦ бодай якийсь стосунок до християнства – й до православ’я як одного з його, християнства, напрямів?

Борис Бахтєєв, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)