Фальшивые деньги из банковской кассы

760 просмотров
Пятница, 17 октября 2014, 09:18
Татьяна Кусок
УП

Якщо ви переконані, що міняючи чи отримуючи валюту в касі банку, ви себе убезпечуєте від фальшивих купюр, то мушу вас розчарувати.

Коли мені з Німеччини зателефонувала сестра й сказала, що 800 євро, які я їй передала, є фальшивими, я не могла повірити. Гроші заблокував банківський термінал, потім їх передали в поліцію. Експертиза підтвердила, що "мої" євро є справді хорошою підробкою.

Отже, крім того, що ми втратили гроші, ми ще й ризикували отримати проблеми з німецькими правоохоронцями та мусили їм довести, що не є фальшивоментниками. Коли поліцейські дізналися, що гроші потрапили до наших рук від українського банку, вони лише посміхнулися. Мовляв, нічого дивного для України.

800 євро – 4 купюри по 200 євро – я отримала в банку Credit Agricole. Перед тим, я їх замовила, адже для першого разу для банку це велика сума.

Натисніть, щоб збільшити та побачити першу сторінку документу  
Натисніть, щоб збільшити та побачити другу сторінку документу

До того ж, як з'ясувалося, українські банки не фіксують номери купюр, які проходять через касу.Квитанція про видачу банком валюти в мене збереглася. При цьому я чітко пам'ятала, що в касі банку мені видали кошти саме такими купюрами. Не щодня випадає тримати в руках 200-єврову купюру.

Але коли я звернулася до банку, мені відповіли, що купюри номіналом у 200 євро вони... не могли видати. Що такі суми їм передає центральне відділення, і того дня за документацією такі купюри в них не числяться.

Однак перевірку банк таки почав. І камери спостереження показали, що касир дійсно видала мені 4 купюри саме в 200 євро.

У мене зажевріла надія повернути собі гроші.

У результаті я отримую письмову відповідь від банку, яка зводиться до двох речень: "У діях касиру порушень не виявлено. Перевіряйте гроші, не відходячи від каси".

Натисніть, щоб збільшити та побачити весь текст 

І як я їх мушу перевіряти? Носити із собою детектор банкнот?!

Касир іншого банку розповіла мені, що вони часто економлять і використовують застарілі детектори банкнот, які не в змозі розрізнити нормальну підробку.

Заяву в міліцію я теж написала. Черговий міліціонер змарнував на мене й мою заяву більше години. "Вам зателефонує слідчий і викличе до себе", – сказав молоденький міліціонер. Минув місяць – реакції нуль.

У такій ситуації міг опинитися будь-хто. І, напевно, опинилася не одна я. Важко спрогнозувати, з якими проблемами можуть стикнутися українці через недосконалість роботи банківської системи.

Уявіть собі ситуацію, що ви зібралися в закордонну поїздку. Для цього ви пішли до банку та купили там валюту. Приїздите на відпочинок, ідете до магазину – і там з'ясовують, що ваші гроші підроблені. Крім того, що ви опиняєтеся за кордоном в омріяній поїздці без грошей, у вас ще можуть бути проблеми з місцевими правоохоронцями.

Виходить, що кожен із нас може стати жертвою фальшивок навіть у банку. І механізмів довести той факт, що ти віддаєш банку справжні гроші, а в обмін отримуєш фальшиві папірці – не існує?..

Тетяна Кусок, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)