Мажоритарка не виновата

39 просмотров
Среда, 29 октября 2014, 13:37
Анна МалярAnna Maliar
кандидат юридических наук, эксперт-криминолог

В Україні відбулись позачергові парламентські вибори. І якщо результати голосування за партійними списками додають оптимізму, то по мажоритарних округах у парламент повертаються ті, хто голосував за закони 16 січня, ті, хто причетний до фінансування війни та сепаратизму.

Обранці від проукраїнських сил поспішно списують такий результат на недолугість виборчої системи.

Кажуть, що саме мажоритарні округи – це породження зла та фальсифікацій. Запевняють, що пропорційна система – тобто за партійними списками – панацея для чесних виборів. Але типів виборчих систем чимало, і жоден із них не знайшов абсолютної більшості прихильників серед демократичних держав.

У країнах, у яких панує верховенство права, добре себе зарекомендували й пропорційна, і мажоритарна, і змішана системи. У західному світі, на який ми рівняємось, проводяться вибори як за відкритими партійними списками, так і за закритими.

Абсолютно кожна з виборчих систем має свої переваги й свої недоліки.

Дійсно, підкупити виборців та членів виборчих комісій простіше при мажоритарній системі – але пропорційна, тобто партійна, система у великій країні з регіональними особливостями не забезпечує представлення місцевих інтересів виборців. Крім того, позапартійні громадяни будуть позбавлені при такій системі можливості бути депутатами.

А в умовах відсутності демократичного устрою самих партій, пропорційна система взагалі грає на руку вузькій партійній верхівці. Саме через це в Італії на всенародному референдумі в 1993 році громадяни висловились проти пропорційної виборчої системи. Натомість, у Новій Зеландії – навпаки, народ проголосував за перехід до мажоритарної системи.

Тож ідеальної виборчої системи не існує.

Особи, які голосували за антидемократичні закони 16 січня, які фінансують війну в Україні та вчиняють інші злочини проти нашої держави, потрапили в новий парламент не через вади виборчої системи – а через те, що не були вчасно притягнуті до кримінальної відповідальності.

Саме безкарність дала їм можливість використати давно відпрацьовані брудні виборчі технології.

Немає значення, яка діє виборча система.

Адже за умов тотальної корупції та безкарності будь-яка система буде давати хибний результат.

Для того щоб вибори відбувались прозоро та без порушень, потрібно всього три речі: виборче законодавство без лазівок, не корумповані суди й правоохоронні органи та політична культура партій, кандидатів і виборців.

Анна Маляр, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)