Как победить

29 просмотров
Понедельник, 24 ноября 2014, 16:02
Назар Федорчук
кандидат юридических наук

У одному експерименті людям дали проголосувати та обрати з-поміж вже успішною людиною та потенційно успішною. Вдвічі більше проголосували за потенційно успішну людину...

Люди на Майдані вчинками проголосували за потенційні позитивні зміни в цій країні. І ці зміни – це кардинальні і фундаментальні реформи. Всі рецепти є, потрібна воля.

Картинка війни домінує в нашому образі. Але чи можемо перемогти її зараз?

Відповідь проста: позитивна картина в головах людей повинна змінити негативну. Це мають бути зміни в державній системі, які в довгостроковій перспективі зможуть виправити ситуацію на краще.

Ми повинні зробити ставку на внутрішні успіхи всередині країни, які стануть такими ж гучними, як і артилерійські залпи Донбасу.

Для цього не потрібно боятися змінювати, розпускати, люструвати та наново створювати. При потребі – робити це знову і знову, поки не вийде.

Чи задавав собі хтось питання, чому ми не отримуємо збройної підтримки, попри всі зусилля президента? Попри всі старання, допомога така незначна?

Тому що не співпадають очікування. Ми чекаємо допомоги, а від нас очікують сміливих дій в середині країни.

На тому фронті, на якому ми абсолютно і повністю спроможні досягти успіхів, – уже вкотре, ми їх не досягли.

У 2007 році була запущена велика американська антикорупційна програма MCC. Задум був такий, що після того, як вона розчистить дорогу, наступна програма, значно масштабніша – приблизно та, за допомогою якої у Грузії будували дороги – мала прийти і остаточно вимити корупцію з країни.

Перша програма захлинулась і до другої уже не дійшло.

Схожа ситуація сьогодні. Нам дали достатньо, щоб почати реформи: ресурси, доступ до інформації, іноземних експертів, програми обміну.

Величезна армія добровольців змінювати цю країну на краще. Всі інструменти в наших руках і лише від нас залежить, як ми ними скористаємось.Але якщо на цей раз не спрацює – ми опинимось в прірві. В тій самій прірві, куди тягне нас Росія.

Що має змінитися? Перше що повинно змінитися – це форма звітування. Не кількісно і словами – а якісно і діями.

Наприклад, після Майдану ми не можемо продовжувати слухати статистику про 2 тисячі проведених прокуратурою експертиз та безліч допитів. Без гучних арештів – уже ніхто не повірить що ведеться робота по пошуку винних.

Та й взагалі, кому прийшла ідея доручити розслідування тому органу, який був репресивним за часів Майдану? Мені чудово відомо наперед, як в поганенькому фільмі, чим закінчаться кримінальні провадження про вбивства на Майдані.

Або, нас запевняють, що усі 16 беркутівців, які стріляли на Грушевського знаходяться в Росії. Тоді де ж їхні керівники, які віддавали накази? І як ми знаєм що вони в Росії, якщо у нас немає навіть найменшої співпраці з Росією? Зрештою, де докази того, що вони в Росії?

Нещодавно завершився експеримент по реформуванню міліції Львівщини.

Хтось побачив результати експерименту? Наприклад, поліцію у нових уніформах, підтягнутих і справедливих полісменів, яких не уникають, а поважають?

Справжні реформи – це те, що дозволить відносно швидко змінити картину на хвилюючу в позитивному розумінні: "Сьогодні, в результаті проведеного річного розслідування, більше ста людей, причетних до розстрілів майдану, було арештовано".

Або "Напередодні колишній депутат-корупціонер дав свідчення за угодою про співрпрацю проти більше десяти корумпованих губернаторів, мерів та суддів. Вони, їх рахунки в іноземних банках та спортивні автомобілі були арештовані".

Або "Відтепер ваше підприємство, яке ви можете зареєструвати в межах 3-х днів, платить лише один податок, і ви звітуєтесь про його сплату через інтернет з дому".

Або "Відтепер Ви можете отримати будь-яку довідку або дозвільні документи від державних органів через новий інтернет сервіс, заповнивши нескладну форму".

Ось що зворушить людей і знову змусить повірити, що ми на правильному шляху. Бо жоден з нас не пережили цей страшний сон – в першу чергу, січневий Майдан – лише щоб знову спостерігати і з дня в день напів-перемоги.

Справа Майдану ще не закінчена. Ми повинні перестати бути країною, про яку знають лише з негативів. Ми повинні показати собі, що здатні створювати позитив. І вражати цим позитивом себе і світ.

*   *   *

Війну можна виграти локалізувавши "нарив", і швидко вивівши країну з економічного ступору.

Чи підуть інвестиції в країну з війною? Війна – це загроза безпеці. Тому якщо прикласти зусиль до відновлення безпеки в країні, створивши, насамперед, нові органи безпеки – інвестиції прийдуть в Україну.

Зате Львівське управління МВС вже встигло оцінити його як те, що є позитивні моменти, але деякі напрямки потребують коригування. Цей "пілотний" проект продовжиться у Хмельницькому: але без зміни зарплат, уніформ, додаткових вливань коштів, і що головне, без нового персоналу.

Назар Федорчук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)