Война или АТО?

1926 просмотров
Понедельник, 16 февраля 2015, 11:01
Сергей Стефанко
врач, Ивано-Франковск

На території України у розпалі російсько-українська війна. Нас безперервно атакують. Ми захищаємося і, як вуж на сковорідці, вивертаємося. Ми боїмося відкритої війни з Росією.

Влада постійно апелює до американців і європейців, просить нас захистити, дозволити сховатися за їхніми спинами. Ми постійно виправдовуємося, ніби військові дії йдуть не на території України, а в Ростовській області.

Україна де-факто втратила Крим. Про нього в мінських угодах вже не згадують, він став частиною Російської Федерації.

Тепер Україна не контролює частину території Луганської і Донецької областей.

Що передбачають нові мінські угоди?

Наші європейські гаранти безпеки, на яких ми так сподіваємося, не збираються пристати на бік України. Європа хоче спокою і миру за будь-яку ціну.

Ми підписали нові мінські угоди. У них усі зобов'язання узяла на себе Україна. Росія – жодних. Причому ці українські зобов'язання тепер ще гарантовані Німеччиною і Францією.

Є два ключові питання, які мала на переговорах проштовхувати Україна, якщо припускати, що Меркель і Олланд на нашому боці… і переговори ведуться у форматі "три проти одного"…

Перше. Визнати той факт, що на території України ведеться російсько-українська війна.

Отже, російська агресія проти України не визнана. Росія офіційно не є воюючою стороною. Перебування російських військ на території України не зафіксоване, і не засуджене. Відповідно вимога виведення російських військ з території України в мінських документах відсутня.

Без визнання РФ агресором, і відповідальною за події на Донбасі всі спроби "мирного врегулювання конфлікту" не мають сенсу.

Друге. Зобов’язати Росію дати можливість Україні взяти під свій контроль російсько-український кордон.

Решту Україна здатна вирішити сама. На жаль цей пункт у мінських угодах на дальньому плані, десь в тумані.

Без негайної передачі контролю за українсько-російським кордоном українській стороні всі інші домовленості – фікція.

Президент каже, що нам треба припинити війну. З ким воює Україна, з якою державою?

А ні з ким ми не воюємо. У нас юридично антитерористична операція, локальний внутрішній військовий конфлікт на території двох областей.

З Росії ми чуємо інтерпретацію подій в тому ж дусі. Вони говорять про "військовий конфлікт київської влади з ополченцями", про "відведення військ від лінії зіткнення".

Позиція вищого керівництва України дивує. Ми, вперто не бажаючи публічно, на законодавчому рівні називати речі своїми іменами, підігруємо Росії. Хоча, говорячи правду, ми б заганяли Росію в кут.

Якщо Росія маскується і не хоче визнавати себе воюючою стороною, то треба створити для "ДНР" і "ЛНР" такі нестерпні умови, щоб Росія змушена була скинути маску і відкрито вступити у війну.

А вона якраз дуже хоче бути збоку, нібито ні при чому… Але ми боїмося відкритої, оголошеної війни з Росією… Створюється замкнуте коло. І це не на користь Україні.

Головна установка нашої влади – не дратувати Росію

Не подавати заявку на вступ до НАТО. Не вводити військовий стан. Не вести військових наступальних операцій. Не оголошувати "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями.

Не застосовувати проти Росії економічні санкції. Не блокувати окуповані території Криму і Донбасу. Не показувати відеосюжети за участі російських військовополонених, яких у нас нібито вже сотні, а їх, ну хоча б частину, треба було б зібрати у якомусь великому залі і показати журналістам.

Українська розвідка навіть не може на професійну відеокамеру зафільмувати постійні переміщення російських військ через українсько-російський кордон, далі на окуповані території і розміщення російської військової техніки в житлових кварталах Донбасу і передавати це на телебачення.

Натомість українські медіа показують відео з відео реєстраторів та мобільних телефонів випадкових свідків.

Українська влада допомагає Росії вважатися нейтральною стороною, виступати у статусі миротворця.

У нас війна офіційно називається антитерористичною операцією, окуповані території – зоною АТО, збройні сили Росії – терористами і сепаратистами, лінія фронту лінією зіткнення.

Президент каже, що в мінських угодах є пункт про виведення іноземних військових формувань з зони АТО? Це про чиї іноземні війська йдеться, якої країни?

Офіційно ніяких іноземних військ в Україні немає, а є "народні дружини і ополчення "ДНР" і "ЛНР". Звісно їх ніхто нікуди виводити не збирається.

Якщо проти нас немає іноземної військової агресії, ми не ведемо ніякої війни з іншою країною, то хто, за чиї кошти буде відновлювати зруйновану інфраструктуру Донбасу, якщо нам Донбас колись повернуть?

Ще з моменту вторгнення Росії в Крим Україна повинна була розірвати з РФ дипломатичні стосунки, перекрити кордони і ввести візовий режим.

Після утворення "ДНР" і "ЛНР" їх відразу мали офіційно визнати терористичними організаціями. І відповідно оголосити як мінімум в Донецькій і Луганській областях воєнний стан.

Після вторгнення кадрових частин армії РФ у серпні 2014 року на Донбас, ми мали оголосити Росію агресором. Війну називати не "конфліктом між збройними силами України і бойовиками", не "спецоперацією в зоні АТО", а українсько-російською війною.

Відповідно території "ДНР" і "ЛНР" ми мали визнати окупованими Росією територіями та відмовитися від яких-небудь державних зобов'язань на цих територіях.

Ми ж надаємо бандитам безкоштовно енергоносії та беремо зобов’язання стосовно населення і територій, які не контролюємо.

Ми маємо не гратися з "ДНР" і "ЛНР" у піддавки, оголошуючи чисельні односторонні перемир’я і припинення вогню, а діяти. "Смішно" коли регулярна українська армія ледве витримує натиск "банди терористів".

Дуже сумно, коли терористи налічують не двадцять-тридцять осіб, а тридцять-сорок тисяч військовослужбовців і повністю контролюють два обласних центри України. Що це за такі терористи, якщо спецназ, всі наявні війська України воюють з ними не два-три дні, а майже цілий рік.

Треба було офіційно звернутися до держав гарантів по військову допомогу для захисту від агресора. Ми маємо вимагати військової допомоги у війні з Росією. Ми маємо вимагати економічної блокади Росії, виключення Росії з ООН.

Ми повинні проявляти ініціативу, а не бути хлопчиком для биття, якому дали по морді і вибили зуби, себто забрали Крим, а тепер, в позі лежачого, постійно копають ногами.

Нас дубасять кожного дня російські кадрові військові частини, гинуть українські солдати, а вище керівництво України немов той школяр, якого старшокласники кожного дня б’ють в туалеті, каже батькам і вчителям, що він із старшокласниками просто дуркує, а синяки – то від падіння зі сходів…

Школяр боїться, терпить, замовчує факти і бреше…

Сергій Стефанко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)