Заслуживаем ли мы лучшей власти?

79 просмотров
Вторник, 23 июня 2015, 11:31
Владимир Гонский
для УП

А, отже, і долі?

Ми, – тобто, все українське суспільство, а не тільки його еліта в особах Героїв-воїнів, волонтерів, активістів Майданів і протестних акцій, і всіх тих, чий високий рівень моралі й чину дійсно вартий най-найвищого рівня обслуговування з боку "слуг народу".

Ми з вами, братове, так багато часу перебуваємо в лоні цих найкращих людей людства, що іноді забуваємо, що нікуди не ділася інша, значно більша частина нашої спільноти. А якість "слуг народу" визначається якраз якістю саме цієї його частини. На жаль…

Тієї частини, яка байдуже і самовдоволено веселиться в кафе, на пляжах… у той час, коли найкращі за них кривавляться на фронтах праведної війни з одвічним ворогом. Чи тих, – а їх найбільше! – хто просто пасивно прозябають своє життя у клітках власних житлоплощ, – "а шо, якось воно буде"...

Чи заслуговує на кращу владу/долю народ, в якому так багато тих, хто велич своєї персони вимірює величиною власної "хатинки", висотою муру навколо неї чи дороговизною авта?

У мене, та, мабуть, і у вас було переконання, що кров Героїв Небесної сотні і Небесних полків АТО отямить значну частину суспільства, оздоровить колективну мораль, підвищить вимогливість до себе кожного…

Але поки що гасла "Героям слава!" чи "Герої не вмирають!" для дуже багатьох з нас, навіть вельми прогресивних, залишається чимось з ряду "Будьмо! Гей!" – крикнув і забув…

Майдан зібрав найкращих, найпатріотичніших людей. Безумовно. Але дозвольте нагадати вам, дорогі побратими, що на моє запитання зі сцени Майдану, "кого з Героїв УПА, армій і повстанських загонів УНР ви знаєте?", десятки тисяч вас змогли назвати тільки три давно відомі всім прізвища – Бандера, Шухевич, Петлюра…

Чому ми не маємо потреби шанувати своїх Героїв, минулого і сьогодення? І передавати вогонь їхнього Духу ближньому? І отримувати від цього драйв? Чому патріотизм багатьох з нас такий пасивний?

І найголовніше: чому причини наших бід ми звикли шукати у інших, а не в собі?

Традиції героїчної боротьби за Україну в нас тисячолітні. А от традицій шанування і поклоніння Героям цієї боротьби у нас не було ніколи: ми постійно мусили оглядатися на сусіда-стукача, однокурсника-сексота, співробітника-агента…

Нас привчили боятися пам’яті про них. Нас привчали, що Герої – це бандити, а бандити – це герої…

Тому саме на наші покоління покладено місія не тільки вистояти й перемогти зовнішнього і внутрішнього ворога, а й уперше в історії закласти гідні традиції шани Героям. І кращі з нас це роблять! Але інерція суспільної амнезії гнітюча.

Андрію Дигдаловичу, світла йому пам’ять і вічна слава, нещодавно виповнилося 42 роки. Вшанувати Героя Небесної сотні у його рідне село Сокільники під Львовом мене запросила Андрієва дружина.

Село величезне, забудоване "хатинками" львівських "крутих". Всі "удобства" в цих котеджах, звісно ж, не "во дворє", а "продвінуто" виводяться у придорожні фоси, канави і струмки. А запах!!!

Ви також здогадались, що людям, які перетворили своє мальовниче колись село у Венецію власних екскрементів, не цікавий якийсь там Герой, що віддав за них життя?

І дійсно, на реквіємі за Андрієм було більше гостей з Майдану і учасників, ніж його байдужих бидлоелітних односельців. Не прийшов навіть сільський голова.

І так у всій нашій державі!

У святому рідному Києві ми успішно перетворюємо райські оази Дніпра, Голосіївського лісу, озер у сміттєві пустині. Не буду тут вкотре повторяти про поголовну корупцію, страшну аварійність на дорогах, п’янство і наркоманію, хамство у сфері обслуговування…

Все це, так само, як і руйнівна жадібність наших держслужбовців усіх рівнів є не причиною, а наслідком!

Наслідком того, що люди, яким не прищеплено шанувати своїх Героїв, рід, культуру, мову, історію, не мають перед ким/чим звітувати, їм ні перед ким/чим не соромно, не страшно.

У них відсутні і рушії, і стимули творення, окрім фізіологічної жадібності і тваринних рефлексів споживання й накопичення.

Чому в нас так мало гідності? Повторю, – тому, що без національної гідності руйнується і гідність особиста! А без патріотизму людина втрачає базову систему стимулів до добра і пересторог до зла, а також – позбавляється найважливіших рушійних сил власного розвитку і суспільного прогресу.

Ось у цьому і є першопричина наших бід!

Саме тому ваш автор знову пише про це. І, до речі, саме тому я намагався перетворити сцену Євромайдану і всіх інших майданів не стільки у трибуни для політиків, як це було 11 років тому, а в потужний засіб пропаганди нашої глибинної культури, українського духу і їх носіїв, історії боротьби за волю і її Героїв.

Сміливіше, братове, ступаймо на цей шлях, залучаймо до нього ближніх. Він довгий і нелегкий. Але єдиний, який приведе до успіху.

Володимир Гонський, публіцист, бард, ведучий Євромайдану, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)