Настал момент истины, господин премьер-министр. Настал

187 просмотров
Пятница, 24 июля 2015, 12:34
Андрей ГундерAndy Hunder (Андрій Гундер)
президент Американской торговой палаты в Украине

Без сумнівів –  це була найкраща презентація українського уряду за чверть століття.

Переконливі виступи англійською з відточеними навичками презентацій дозволили членам української делегації представити Україну у найкращому світлі для американської бізнес-еліти, що зібралася минулого тижня через дорогу від Білого дому на Перший Американсько-український бізнес-форум, який проходив у приміщенні Торговельної палати США.

Гостинна Зала прапорів була переповнена найвпливовішими бізнесменами Сполучених Штатів, багато з яких приглядалися, куди інвестувати мільярди доларів.

Українська урядова команда на чолі з Арсенієм Яценюком почала підготовку своїх виступів ще задовго до дня проведення заходу.

Зрештою, форум відкрив ефектний та надихаючий двохвилинний відео ролик про Україну як привабливе для інвестицій середовище – відео Ukraine open for U стало справжнім хітом на YouTube, отримавши чверть мільйона переглядів протягом перших двох днів.

Міністерство торгівлі США та Торговельна палата США проробили блискучу роботу, зацікавивши бізнесменів та політиків США найвищого рівня у зустрічі з представниками українського уряду, більшість з яких ще буквально декілька місяців тому працювали інвестиційними банкірами та керівниками міжнародних компаній, проте після Революції Гідності відмовилися від прибуткової кар’єри заради роботи в новому українському уряді.

Перед початком заходу у Вашингтоні, ми провели опитування серед компаній-членів Американської торговельної палати в Україні, що є стратегічними інвесторами в економіку держави, стосовно основних перешкод для ведення бізнесу в Україні.

У результаті, 97% респондентів зазначили, що найбільшим таким бар’єром є корупція. 

Слово "корупція" згадувалося у заключному виступі віце-президента США Джо Байдена 13 разів.

"Розслідування і переслідування корупції", "Україна повинна побороти корупцію", "викорінення корупції", "поліпшення правової відповідальності суддів та боротьби з корупцією" –  це лише частина озвучених Байденом меседжів.

Однак найпотужнішими за весь 31-хвилинний виступ віце-президента США стали 3 слова, на які він зробив особливий наголос: "Настав момент істини, пане прем'єр-міністр. Настав".  ("This is it, Mr. Prime Minister.  This is it"). 

Ці слова лунали як найяскравіший заклик до дії. Байден продовжив: "Наступні кілька років, кілька місяців матимуть велике значення для майбутнього.

Якщо ви робитимете те, що я переконаний ви робитимете, ваша країна буде у вас в боргу, Європа буде в боргу перед вами, і ми будемо зобов'язані вам. Тому що сукупний вплив економічно захищеної і міцної України матиме глибокий вплив".

Лише декількома хвилинами раніше він відмітив: "Як українці знають із власного досвіду, не достатньо лише говорити про зміни; ми повинні зробити, реалізувати ці зміни. … Тепер вони повинні посадити людей у в'язницю. Вони повинні насправді це зробити".

Американські інвестори, які придивляються до нових можливостей в Україні, також дали чіткий сигнал, що найважливіше для них – це негайне викорінення корупції.

Вечірній прийом на завершення форуму пройшов у відомому історичному готелі Вашингтону Willard InterContinental.

Відомий цей готель тим, що саме в ньому президент Улісс Грант ще за часів перебування на посаді придумав термін "лобіст". Говорять, що Грант часто відвідував цей готель,  аби перепочити від натиску робочих проблем.

Проте, незважаючи на всі його зусилля відпочити від повсякденних справ, люди, що стояли в лобі готелю, підходили до Гранта з різними проханнями.

Врешті-решт, президент Грант почав називати цих людей лобістами. Основним питанням в думках багатьох гостей, що прийшли у Willard на український бізнес-прийом, було: чи вдасться побачити відчутні та швидкі результати від лобіювання урядові рішучої позиції бізнес-спільноти проти корупції.

За свою історію готель Willard не раз надихав великих лідерів.

 28 серпня 1963 року Мартін Лютер Кінг закінчив свою знамениту промову "У мене є мрія" саме під час свого перебування у Willard. У нас теж є мрія і щира надія на те, що одного прекрасного дня про існування слова "корупція" в Україні можна буде забути.

Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)