Воспользуемся ли мы шансом начать строительство независимого и справедливого суда?

187 просмотров
Вторник, 10 ноября 2015, 10:03
Роман Брегей
судья Кировоградского окружного административного суда, для УП

Вирішуючи питання щодо способу оновлення судового корпусу, керівництво держави зобов'язано врахувати вимогу суспільства, оскільки перебуває на службі у нього, і має пам'ятати, для кого судді виконують роботу.

Недовіра суспільства до суддів і суду сягнула критичної межі, що доводить виключно одне: потреба в оновленні судового корпусу – це питання не майбутнього, а сьогодення.

Суспільство неодноразово висловлювалося на підтримку перепризначення суддів, що доводить і та кількість голосів, які набрала петиція до президента стосовно сприяння у реалізації цих планів.

Таке бажання обумовлено одним: мати захист від правового свавілля, у тому числі і влади. Люди не відчувають (не вірять), що суд хоче і може їх захистити. Таким чином, суспільство приречене на будівництво незалежного суду, як гаранта безпеки, бо це бажання є природним.

Що ж пропонує влада? Президент хоче провести переатестацію суддів, а керівник уряду наполягає на їх перепризначенні. Отже, єдності керівництва держави у цьому питанні поки що немає.

Щоб зрозуміти, як лікувати судову систему, треба встановити правильний діагноз хвороби, виявивши її дійсну симптоматику. У цьому питанні у суспільства, керівництва держави та судової системи немає суперечностей.

Основними претензіями до судової системи є: корупція, відсутність належних знань та високих морально-вольових якостей, яка доводить, що судді бояться влади. А сукупність цих симптомів доводить одне – ми не маємо незалежного суду, який є фундаментом правової держави. От тому і наш Український будинок періодично ламається.

Існує два варіанти вирішення цієї проблеми: ремонтувати фундамент чи будувати його заново. Я думаю, що відповідь на це запитання лежить у площині ризиків, які можуть виникнути при їх реалізації.

Будь-який будівельник скаже, що кращим варіантом є закладання нового фундаменту. Але при цьому виборі може виникнути питання збільшення витрат на вирішення проблеми. Однак, ці витрати є інвестицією в безпечне існування будинку на майбутнє.

Постає запитання, а що ж робити зі старим фундаментом? На мою думку, його можна і треба перебрати та використати деталі, які пройдуть перевірку (конкурс), при будівництві нового.

Тим самим, ми зменшимо витрати.

Якщо ж ми не розпочнемо будувати фундамент, то ніколи не будемо мати будинок, в якому проживатимуть комфортно і безпечно усі. А будувати новий фундамент треба паралельно з тим, як будуть проводитись роботи з демонтажу старого.

І інші конструкції будинку будуть змушені перейти на новий фундамент і почати перебудовуватися. Я гадаю, що мене всі зрозуміли правильно: старий фундамент – теперішня судова система, а новий – інвестиція в майбутнє.

А тепер запитання до влади і суспільства. Чи знають вони, хто такий суддя і для кого виконує роботу? Чому незалежний суд є фундаментом правової держави?

Для себе я знайшов відповідь на ці запитання не в законах, не в Конституції чи наукових працях, а в Біблії, яку називаю інструкцією життя, котра написана Тим, хто вдихнув у нас життя.

У цій Книзі чітко виписано, хто такий суддя, для кого виконує роботу і хто йому може допомогти. Це Книга Повторення Закону 1:16-17 і 2 Книга Хроніки 19:5-7.

Отож: суддя виконує роботу для Творця; Творець у справі суду; Творець готовий завжди прийти на допомогу у складних справах.

Яскравий доказ того, що Він допомагає суддям і Україні, є вирішення конфлікту між владою і суспільством у 2004 році. Той гострий конфлікт вирішився судовим рішенням, яке багато критикували, але воно зняло напругу, люди повірили у справедливість, і дало майбутнє нашій державі.

Якщо судді звертаються за допомогою до Бога і прислухаються до Його порад, то їхнє рішення набирає ознак праведності, а це вселяє людям віру у справедливість.

Однак Творець застерігає суддів. Ігнорування цих застережень призводить до прийняття рішень, які позбавлені праведності, а тому не можуть вважатися Його волею. Такими застереженнями є: встановлюйте тільки правду, не бійтеся сторін, не беріть дарунків.

Чи не здається вам, що симптоматика хвороби судової системи аналогічна повному недотриманню суддями цих застережень? Давайте будемо чесними, так воно і є.

От тому і зрозуміло, що суспільство не довіряє суддям, оскільки знає, що рішення, які прийняті з недотриманням цих застережень, є неправедними.

Як ви думаєте, що відчуває Творець, коли суспільство не довіряє суддям, які призвані виконувати роботу для Нього і рішеннями вселяти віру у Його справедливість, котра включає у себе і милість?

Важко, напевне, передати ці відчуття, але вони є болючими, і Він, я переконаний, прийме рішення. Яким воно буде – не знає ніхто, але треба пам'ятати, що Він діє через людину і в інтересах людини, яка для Нього є найдорожчим та складає суспільство.

А тепер спробую дати відповідь на останнє запитання. Фундаментом Божого престолу є закон і справедливість, у тому числі і милість. Фундаментом правової держави є такі ж складові, які захищаються судом, котрий підзвітний Творцю.

А суд, який підзвітний Богу, є дійсно незалежним.

Якщо говорити про себе, то я, як суддя і громадянин України, не бачу альтернативи відновленню довіри до суду інакше як через оновлення суддівського корпусу з проведенням прозорих конкурсів із забезпеченням права діючих суддів брати в них участь.

Якщо ж говорити про примирення суддів і суспільства через пошук шляхів об'єднання, то пропоную об'єднуватись навколо Божих інтересів, змінивши усі гасла одним: Слава Ісусу Христу! Амінь!

Роман Брегей, суддя, Кіровоградський окружний адміністративний суд, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)