Восстание бюрократов: как власть ополчилась против своих клиентов

633 просмотра
Среда, 16 декабря 2015, 14:53
Леся ШевченкоЛеся Шевченко
президент фонда "Открытое общество"

Тріумвірат української влади вирішив зіграти в публічне єднання на тлі розхитаної коаліції у Верховній Раді.

Тріо головних людей України: президент, прем'єр і спікер, звернулися до народу. Документ вийшов напередодні дати ключового голосування у парламенті, у тому числі, за бюджет на наступний рік.

Сумнівний шедевр епістолярного жанру покликаний нібито нагадати громадянам про єдність влади та її готовності до реформ. Насправді ж він виглядає скотчем, яким намагаються склеїти хитку конструкцію нинішньої бюрократичної більшості.

Чому бюрократичної? Останній рік яскраво продемонстрував зміну полеглого на Майдані клептократичною режиму. Жадібний президент і свита пішли, змінившись нібито ліберальною верхівкою.

Середня ланка і низи управлінської машини залишилися, вони уклали союз з новим керівництвом країни – і ведуть боротьбу за збереження своєї могутності. З неї виживають супротивників. Згадайте, як стрімко пішли Павло Шеремета і Денис Бродський, як йде Андрій Пивоварський.

Гучний скандал із таблоїдним відтінком спалахнув між Арсеном Аваковим і Міхеілом Саакашвілі. Всього за пару днів до цього українські та світові медіа розбурхало фото нардепа, на якому відтягали главу Кабміну з парламентської трибуни вельми маскуліним способом.

Всупереч цьому урядовий флегматик Наталя Яресько заявила: "На адресу уряду були висловлені звинувачення в корупції, і уряд їх спростовує. Незважаючи на те, що це коаліційний уряд, ми працюємо як єдина команда".

Увечері у вівторок Порошенко, Яценюк і Гройсман опублікували "лист трьох". У ньому вони, як представники бюрократичної еліти, заявили, що за рік зупинили наступ агресора, отримали світову підтримку і позбулися енергетичного шантажу Росії.

Безсумнівно, частина їхньої роботи в цьому була – але на тлі щоденного тиску і зрадо-переможного обурення публіки.

Примітна інша фраза, в демагогічній частині листа: "Ми засуджуємо істеричну антивладну, антиурядову і антидержавну кампанію, організовану корумпованими олігархами".

У цьому владна трійка, що називається, попалилась. Знайшла винного у своїй же проблемі. За визначенням, олігархи не можуть бути корумпованими – це прерогатива можновладців.

Корупція просочила наскрізь всю систему держуправління: беруть хабарі і приймають рішення на користь "своїх" саме бюрократи. Саме корупція породила олігархічні клани – вони просто клієнти прогнилої вертикалі, непрозорих кабінетів і тихо підкладених конвертів.

Ідеальна модель демократії пов'язує виборців і чиновників відносинами патрон-клієнт. Обраний патрон захищає інтереси свого електорату, останній гарантує йому підтримку.

Все засноване на довірі та зобов'язаннях, у принципі, неформальних. У пострадянській Україні патрон-клієнтські відносини побудувалися між чиновниками та багатющими бізнесменами. Прикладів тому достатньо, ЗМІ і без того часто називає різних міністрів, депутатів та інших функціонерів "людьми" того чи іншого олігарха.

Цим листом топ три чиновника України фактично анонсують відповідну війну з олігархами. По суті, після революційних подій 2013-2014 саме олігархат так і не уклав новий пакт з політичною елітою.

Суспільство і влада задовольнялися сумнівною обіцянкою: ми вам реформи – ви нам підтримку. Капітал чітких гарантій не отримав. У цю користь свідчать, зокрема, недавні інтерв'ю Ігоря Коломойського і Костянтина Григоришина: в них звучать явні "тертя" з владою.

Порошенко і Яценюк, безсумнівно, прагнуть переукласти цей договір на більш вигідних для себе умовах, погрожуючи добробуту мільярдерів.

Положення бюрократів ускладнюється тиском знизу: запит на реформи так і нереалізовано, невдоволення зростає.

І тиском зі сторони: Джо Байден виніс останнє попередження Києву. У Москві ж тільки й чекають, що уряд в Україні зжеруть внутрішні чвари.

Владна еліта опинилася між декількох вогнів. Діяти варто швидко, поки пожежа не охопила весь палац бюрократичного режиму.

Печерському тріумвірату необхідно активніше і рішучіше протидіяти апологетам колишніх правил: масі чиновників і великому капіталу.

У цій боротьбі народ виступить на боці влади. Останній потрібно лише зважитися обірвати пуповину з корупцією, тим пострадянським монстром, який їх породив. Інакше нового сум'яття і хаосу точно не уникнути.

Леся Шевченко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)