Системе реабилитации в Украине быть!

1802 просмотра
Пятница, 18 марта 2016, 17:08
Ирина Сисоенко
заместитель председателя Комитета ВР по вопросам здравоохранения, для УП

Життя людей з особливими потребами в Україні – складне і повне обмежень, хоч як ми не намагаємось виглядати цивілізованим суспільством. На превеликий жаль, в нашій країні і досі немає ефективної системи реабілітації.

Усі 24 роки незалежності про системність реабілітаційних процесів лише могли говорити, так і залишаючи їх на папері.

Але війна змінила ставлення до багатьох проблем. Майже щодня стрічки новин повідомляють про нових і нових поранених військових. Медики рятують їх життя, нерідко виходячи за межі всіх мислимих медичних постулатів.

А що потім?.. Після того, як боєць пройде лікування? Адже реабілітація після лікування не менш важлива, ніж сам процес медичної допомоги.

І якщо не зараз, то коли ще займатись вирішенням проблем медичної, фізичної і психологічної реабілітації?

Перший крок у напрямку вирішення проблеми

У середу, 17 березня, на засіданні Комітету ВР з питань охорони здоров'я мною було презентовано законопроект "Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні". Зовсім скоро буде представлений на розгляд парламенту.

Ним передбачене надання комплексної реабілітації та інтеграцію в суспільство тих, хто постраждав в АТО, має ампутацію, отримав інвалідність, пройшов психіатричне лікування, тощо. Закон покликаний підняти систему психологічної і медико-соціальної реабілітації в Україні на новий якісний рівень.

Разом з фахівцями з реабілітації, науковцями, лікарями, представниками Мінісоцполітики, МОЗу, Міноборони, професійними асоціаціями, волонтерськими організаціями, ми більше року готували цей законопроект. До роботи залучались фахівці з країн Європи, США, Канади та Ізраїлю.

До речі, проект закону вже має схвальні відгуки від ВООЗ.

Проблеми якісної реабілітації

Так, сьогодні можна впевнено говорити про те, що в країні немає налагодженої системи реабілітації, як немає і системи професійної підготовки відповідних фахівців.

Аналіз ситуації свідчить про те, що наявна тенденція до погіршення здоров'я населення. На сьогодні в Україні налічується приблизно 2,7 мільйонів осіб з інвалідністю.

Значно ускладнив ситуацію військовий конфлікт на Донбасі. Близько 9 тисяч військовослужбовців з початку АТО в 2014 році отримали поранення. Статус учасника бойових дій надано більш ніж 121 тисячі бійців.

Зрозуміло, що люди, які пройшли крізь запеклі бої, артобстріли, бачили смерть своїх побратимів, потребують кваліфікованої медичної, психологічної та фізичної реабілітації.

Але це лише частина проблем. Не меншої допомоги потребує і цивільне населення, яке мешкає на території бойових дій; увага необхідна і родинам, які втратили своїх близьких.

Ось для цього і розроблений законопроект, який допоможе вирішити питання їхньої соціалізації та інтеграції в суспільство. Законопроект направлений, зокрема, на подолання проблеми відсутності системності медико-соціальної реабілітації.

Звісно, що Україні треба буде ще багато працювати над тим, щоб не лише змінити ставлення до людей з обмеженими можливостями, але й налагодити систему їх реабілітації та підтримки – соціальної та психологічної.

Досвід західних країн стане для нас основою для наслідування. Наприклад, у 2015 році у Великій Британії презентували найбільш анатомічно точний у світі біонічний протез руки, який ідеально відтворює моторику завдяки наявності 14 сенсорів та дає можливість повноцінно виконувати навіть дрібні рухи. Що й казати, в Європі чи США людей з обмеженими можливостями не обмежують ні в чому. Вони мають змогу жити нормальним життям.

А що в Україні? У світлі наших реалій все це поки що залишається мрією. Адже у нас бракує не лише можливостей та фінансування для виготовлення сучасних протезів, а також доступності до медико-соціальної реабілітації.

У чому ж полягає ідея?

Законодавчо-нормативна база з питань реабілітації учасників АТО та постраждалих осіб в районах проведення АТО, з підготовки та професійної діяльності у сфері реабілітації психологів, фізичних терапевтів, соціальних працівників, волонтерів (особливо в галузі медичної та кризової психології) – є недосконалою.

Відсутні єдині стандартизовані підходи щодо реабілітації населення за умов бойових дій, військових конфліктів, терористичних актів.

Закон "Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні" – дозволить створити цілісну систему реабілітації в Україні та регламентувати принципи її фінансування з державного бюджету. Воїни АТО отримають доступ до повноцінної реабілітації як у спеціалізованих відділеннях медичних закладів, так і в реабілітаційних центрах та санаторіях.

Процес реабілітації передбачає три рівні – первинний (стаціонарний), вторинний (відновлювальний) і третинний (підтримуючий).

Ухвалення закону парламентом дозволить запровадити правову основу для реалізації дієвих заходів щодо попередження інвалідності та функціонування загальнодержавної системи реабілітації, а також окреслити коло осіб, яким надається така реабілітація.

Хочу наголосити, що за цими "сухими" термінами стоять живі люди, болючі долі бійців, які втратили здоров'я.

Обов'язок держави та кожного з нас – не співчувати, а допомогти позбутися бар'єрів, забезпечити гідне і повноцінне життя, дати можливість на своєчасне та максимально повне відновлення їх здоров'я.

Ірина Сисоєнко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)