Почему дилетанты делают все, чтобы спорт в Украине не развивался. Ответ Георгию Зубко

342 просмотра
Вторник, 18 апреля 2017, 09:08
Павел Булгак
советник Министра молодежи и спорта

Відповідати некомпетентним людям – справа завжди невдячна. Але доводиться це робити, бо звинувачення у нас, нажаль, ідуть на ура.

Піар на криках про "зраду" – це про Георгія Зубка, "голови оргкомітету по проведенню Чемпіонату світу з хокею в Україні". Так він себе називає і так підписує свої статті.

Втім, нині достатньо зібрати в Інтернеті шматки неперевіреної інформації, помножити на банальне незнання матчастини, прокричати "міністра у відставку!" – і все, ти вже ньюзмейкер.

Для початку розберемося зі статусом "голови оргкомітету Чемпіонату світу з хокею в Україні".

Згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів від 16 листопада 2016 року №860-р в Україні було офіційно створено відповідний Оргкомітет. Головою Оргкомітету є віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, заступниками Міністр молоді та спорту Ігор Жданов та президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін. Секретарем Оргкомітету є віце-президент Федерації хокею України Олександр Сопіт.

Георгія Зубка в цьому розпорядженні немає. Він присвоїв собі вищезгадане звання та використовує його у власних рекламних цілях.

Переконатися у цьому може кожен киянин. Адже бігбордами із зображенням Зубка, як "голови оргкомітету" заставлений весь Київ. Нам буквально кажуть: "Україно, живи хокеєм разом з Георгієм Зубко". Такими же банерами рясніють соцмережі.

 

Цікаво, за ці кошти, які пішли на особистий піар Георгія Зубка під вивіскою чемпіонату світу з хокею, – скільки можна було б купити інвентарю для дитячих хокейних команд?

Далі.

1. Щодо місця проведення Чемпіонату світу з хокею в дивізіоні 1А в Україні.

Позиція Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова завжди була чіткою та послідовною: єдиним місцем проведення ЧС з хокею в Україні може бути тільки Київський Палац спорту.

Щоб відстояти дану локацію, проводилася активна непублічна робота. Ігор Жданов неодноразово обговорював цю ситуацію особисто з прем'єром Володимиром Гройсманом. Це питання також постійно піднімалося на нарадах в Кабміні, переговорах з КМДА і мером Києва Віталієм Кличко.

Що маємо у підсумку? Чемпіонат світу з хокею проходить саме у Палаці спорту. Євробачення-2017 перенесли у Міжнародний виставковий центр.

І це соломонове рішення приймалося на найвищому державному рівні.

Додатково, за пропозицією Мінмолодьспорту та Оргкомітету на чолі із В'ячеславом Кириленком, в Держбюджеті-2017 було передбачено 45 мільйонів гривень на ремонтні роботи та оновлення Палацу спорту. Яке відношення має Георгій Зубко до ухвалення всіх цих державних рішень?..

2. Щодо прямого підпорядкування Палацу спорту міністру.

Перш ніж щось критикувати, варто вивчити матчастину. А саме, систему взаємовідносин "міністерство – державне підприємство".

Теза про те, що Палац спорту знаходиться в прямому підпорядкуванні міністра Жданова – не відповідає дійсності.

Відповідно до існуючої нормативної бази та внаслідок реформи держслужби, міністри, як політичні фігури, більше не мають права втручатися в діяльність суб'єктів господарювання, якими є держпідприємства. Відповідно, міністри не призначають керівників держпідприємств, що знаходяться у сфері управління центральних органів виконавчої влади.

Ці повноваження закріплені за державними секретарями. Також державні секретарі, а не міністри, притягують керівників держпідприємств до дисциплінарної відповідальності та звільняють їх з посад.

3. Щодо вартості оренди Палацу спорту для проведення ЧС з хокею.

Ніякого зростання на 300% не відбулося – це неправда.

Ціну формує не Міністерство, ми не маємо права давати з цього приводу жодних вказівок. Закликаючи до цього, по суті вимагається від Міністерства вчинити корупційні дії. Звичайно, на це ніхто не піде.

Обґрунтована вартість послуг розрахована економістами Палацу спорту, виходячи з реальних витрат підприємства на заливку та цілодобову підтримку льодової арени.

Директор Палацу спорту демонструє обладнання арени
Директор Палацу спорту Юрій Черненький демонструє обладнання арени

Також враховується достатньо затратний підготовчий процес. Лід не з'являється за помахом руки, він формується поступово, шар за шаром. Це включає в себе значний об'єм використання енергоємного інженерного обладнання, спеціальних речовин та устаткування.

Варто зазначити, що сама льодова арена заливається виключно для проведення Чемпіонату, а загальний період експлуатації Палацу спорту, з урахування підготовки, складає 20 днів. Додайте сюди 8440 квадратних метрів різноманітних приміщень та локацій Палацу спорту, які будуть задіяні під час проведення ЧС.

Порівнювати ж вартість оренди льодової арени та футбольного поля, взагалі некоректно. Це дилетантство.

Більше того, кошти, які сплачуватимуться Федерацією хокею за послуги оренди Палацу спорту, і є державними. Платники податків виділили Федерації хокею на безпосереднє проведення Чемпіонату світу понад 5,5 мільйонів гривень. Тож держава не може нічого "втратити".

4. Щодо відсутності ремонтних робіт у Палаці спорту.

Вибачте, це взагалі брехня.

Можу лише порекомендувати частіше заходити у Палац спорту. Вже не перший тиждень ремонтуються підходи та сходові клітини, що ведуть до арени.

 

Міністр щотижня відвідує Палац спорту для контролю над ходом ремонтних робіт. Тут завершується ремонт роздягальнь, туалетів, холів, кімнат для організаторів та преси. Частина відремонтованих приміщень вже була прийнята Федерацією хокею України.

Деякі відремонтовані роздягальні вже попрацювали під час проведення у Палаці спорту відбіркового турніру на футзальне Євро-2018. У збірної Хорватії, наприклад, не було жодних претензій.

 

Також готується до запуску великий фонтан навпроти Палацу спорту, який стане справжньою окрасою змагань. Директор Палацу спорту Юрій Черненький запевнив, що до початку змагань усі заплановані ремонтні роботи в приміщеннях арени будуть завершені.

Що стосується капітальної реконструкції, заміни труб та інших важливих комунікацій і мереж, її буде здійснено по завершенні Чемпіонату світу з хокею. Адже це досить тривалий процес, як по тендерним процедурам, так і по часу проведення таких складних робіт.

5. Щодо судових рішень, які нібито не виконуються Міністерством.

І знову не відповідає дійсності. Одразу як Ігор Жданов прийшов на свою посаду, він наказом міністра розпорядився виконати усі накопичені попередниками судові рішення. Подобаються вони, чи ні – але рішення судів треба виконувати. Це принципова позиція міністра.

6. Щодо 170 тисяч доларів, які нібито отримало Міністерство молоді та спорту за кримських атлетів.

Відповідно до норм міжнародного спортивного права – питання компенсацій за переходи спортсменів вирішується виключно між федераціями з видів спорту.

Міністерство жодним чином не може отримати ці кошти на свої рахунки. Це, вибачте, нісенітниця.

7. Щодо пільг та звільнення Міністерством від сплати земельного податку аеродромів "Чайка", "Личанка" та інших.

Знову "штанга".

Законодавство давно змінилося. Міністерство не надає такі пільги вказаним аеродромам. Вони встановлюються урядом лише для баз олімпійської, дефлімпійської та паралімпійської підготовки.

Вказані об'єкти не належать до цього переліку.

Усім іншим спортивним об'єктам пільги можуть надаватися виключно органами місцевого самоврядування.

8. Щодо делегування "фантомним громадським організаціям" розширених повноважень щодо розвитку видів спорту, правом розпоряджатися коштами держбюджету тощо.

Це, взагалі, найпрекрасніша частина. Заключна вишенька на торті.

Мова йде про участь окремих спортивних федерацій в державному експерименті щодо підвищення автономії спорту. У ньому беруть участь федерації баскетболу, легкої атлетики, стрибків у воду, важкої атлетики та, увага! – федерація хокею з шайбою!

Виходить, пан Зубко сам зізнається, що працює у фантомній громадській організації, яка невідомо куди діває кошти.

P.S. Наостанок відзначу, що саме за час роботи Ігоря Жданова та за прямої підтримки Міністерства в Україні після кількарічної перерви було відроджено проведення Міжнародного турніру з художньої гімнастики на Кубок Дерюгіної.

 

Відроджено Міжнародний турнір з боротьби, присвячений видатним українським борцям та тренерам. Відродився Кубок Турчина з гандболу. Вперше за часів Незалежності проведено Відкритий чемпіонат Києва з хокею серед юнаків.

 

Другий рік поспіль проводиться Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики Ukraine Nation Cup. Проведено відбірковий турнір в групі С на футзальне Євро-2018.

Усі ці заходи пройшли на високому рівні саме у столичному Палаці спорту. І так буде надалі.

 

Також Україна отримала право на проведення в 2017 році Чемпіонату світу з хокею в дивізіоні 1А, чемпіонату Європи зі стрибків у воду, чемпіонату Європи з боксу, паралімпійського Кубка світу з лижних гонок та біатлону. Право на проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА – 2018.

Два роки поспіль профільний комітет Верховної Ради офіційно визнає роботу Мінмолодьспорту задовільною. Тобто доброю, бо іншої форми оцінки, крім "незадовільно-задовільно", у комітетах не існує. Це позитивні та реальні факти, які кажуть самі за себе.

Так, не все так добре, як хотілося б. Але після кризових років спорт почав рухатися у правильному напрямку.

Аби йому тільки не заважали розвиватися зрадофіли та дилентанти.

P.P.S. Бажаючі дізнатися більше про хід підготовки до ЧМ по хокею можуть приєднатись до засідання Оргкомітету у прес-центрі Палацу Спорту 18 квітня об 11-00.

Павло Булгак, радник Міністра молоді та спорту, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)