Как на Ровненщине проверяют медиков на COVID-19

7683 просмотра
Четверг, 16 апреля 2020, 18:55
Виталий Коваль
глава Ровненской ОГА

В період епідемій медперсонал є найбільш вразливою до інфекційних хвороб групою населення. Ця проблема характерна для всіх країн світу. Тож на Рівненщині відповідно до рішення обласної комісії ТЕБ та НС активно перевіряють на COVID-19 медиків за допомогою ПЛР-тестів. Розповім, як це відбувається.

Обстеження проходять в три черги:

- Медики, які мають прояви гострих респіраторних хвороб;

- Лікарі, які найближче контактують з колом хворих на COVID-19;

- Медики, які контактували з медперсоналом, що лікують хворих на COVID-19 і члени родин лікарів, які мають прояви ГРЗ.

Таким чином у Рівненській області станом на 16 квітня (16:00) коронавірус вже виявлено у 67 медичних працівників, з яких 14 - лікарі.

У розрізі медзакладів це:

Рівненська обласна клінічна лікарня – 42 осіб; Сарненська ЦРЛ – 12; Здолбунівська ЦРЛ – 6; ЦПМСД "Ювілейний" (м.Рівне) – 2; Рівненська ЦРЛ – 2; Рівненська ЦМЛ – 1; ЦПМСД "Північний" (м.Рівне) – 1; Рокитнівська ЦРЛ – 1.

Практично усі інфіковані мають легкий або середньої важкості перебіг захворювання та перебувають під особливою увагою відповідних фахівців.

Щодо Рівненської обласної клінічної лікарні. Цей заклад не є базовим для прийому інфікованих COVID-19, але саме тут зафіксовано найбільше випадків захворювання медиків.

Через це нині в обласній лікарні відбувається внутрішнє розслідування, після чого буде проведено клініко-експертну оцінку комісією управління охорони здоров'я ОДА. 

Мета – з’ясувати, чому така кількість інфікованих COVID-19 серед медпрацівників, а винних притягнути до відповідальності. 

Реклама:
До карантину інфіковані медики працювали у первинних засобах захисту. З початком карантину першочергово засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) забезпечили приймальне відділення, а також відділення реанімації, інтоксикації, анестезіології та інтенсивної терапії, пульмонології та інші. Потреб у ЗІЗ заклад не має, забезпечені на кілька тижнів. Також, за потреби, залучимо до розслідування зовнішніх експертів.

Сьогодні тема перевірки медпрацівників на COVID-19 на Рівненщині є дуже чутливою. І часто супроводжується фейками та вигадками.

До прикладу. У Рівненській обллікарні помер анестезист, ПЛР-тести на COVID-19 були негативними. Нині на лікарняному ліжку його дружина. Жінці вже двічі провели ПЛР-тести: 13 квітня – Рівненський обласний лабораторний центр, 14 квітня – Рівненський обласний центр громадського здоров’я.

Вони підтвердили, що коронавірусу в організмі жінки немає. Також біологічний зразок направлений в столичну референс-лабораторію ЦГЗ для контролю якості проведених досліджень.

Водночас, окремі ЗМІ і навіть народні депутати від Рівненщини вводять в оману (свідомо чи несвідомо) свою аудиторію і розповідають, що жінка все ж інфікована коронавірусом, а влада приховує інформацію. 

Чи мають право лідери громадської думки дозволяти собі подібне у такий непростий час? Я від оціночних суджень утримаюсь.

Тим не менше, хочу закликати всіх – журналістів, парламентарів, громадських діячів та наших громадян: використовуйте інформацію лише з офіційних джерел.

До прикладу, у нас на Рівненщині всі дані щодо коронавірусу Цілодобовий оперативний штаб при ОДА та я особисто надаємо тричі на добу. Зокрема через онлайн-брифінги, де журналісти та мешканці області отримують відповіді на всі питання щодо протидії COVID-19. Інформаційна гігієна в часи пандемії як ніколи важлива. 

Зберігаймо спокій та дотримуймося правил карантину. Тільки разом ми зможемо здолати цього невидимого ворога. Здоров’я нам всім і витримки. А медикам – шана і низький уклін. Тримаймося!   

Віталій Коваль, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)