Городские маршруты: как инвестировать в Киев и не нанести вред

1153 просмотра
Среда, 22 апреля 2020, 09:30
Евгений ПетрощукЕвгений Петрощук
советник главы Укравтодора

Вже понад 30 років очільники Києва розгадують таємниці планування міста за допомогою точкових експериментів: десь будують міст, десь його реконструюють, десь розширюють дорогу, десь роблять односторонній рух.

Підхід незрозумілий, дорогий, а головне – рідко дає позитивні результати. Бо насправді жодних таємниць немає, якщо вийти за рамки схем "плануй на рік" і "будуй, бо є гроші". Стратегічне планування й інвестування? Ні, не чули.

Мені як киянину болить відсутність адекватної транспортної стратегії в моєму місті. Тому часто доводиться розповідати про очевидні речі.

Кому належить місто?

Київ – абсолютно автомобілецентричне місто, в якому машини можна побачити на головній вулиці, на головній площі, а іноді вони навіть рухаються тротуарами головних вулиць, оминаючи затори. Столиця належить машинам, а має належати людям (тобто пішоходам). Звучить дещо футуристично, чи не так?

Приватний транспорт на вулицях міста, а особливо в центрі неефективний і, відверто кажучи, спричиняє більше шкоди, ніж користі. Перевозячи малу кількість людей, автомобілі блокують дороги та тротуари, збільшують рівень шуму та викидів і сумарно дуже сильно впливають на якість життя в мегаполісі. 

В містах із продуманою транспортною стратегією ти сам обираєш свій рівень комфорту: хочеш їхати у власному автомобілі – добре, але доведеться їхати дещо довше; хочеш доїхати швидше – громадський транспорт у допомогу. У нас так не працює, і нові дороги тут не допомагають. На прикладі США розповідаю чому.

Вчимося на досвіді інших: США

Будівництво нових доріг не тільки не допомагає вирішити проблему із заторами, а навпаки загострює її. 

Завдяки розвитку доріг в США в минулому столітті виник термін "індукований попит" – явище, коли збільшення пропозиції призводить до ще вищого попиту. Так, керівництво міста Сент-Луїс в 1930-х роках вирішило, що проблему із заторами може розв'язати розширення доріг. Не вийшло. Виявилось, що більшими ставали дороги, то більше на них з'являлося автомобілів і то гіршими ставали затори.

Цей досвід повторив і Нью-Йорк. Перед початком Другої світової війни Роберт Мозес, культова постать в історії цього міста, вирішив розвантажити міст Квінсборо-брідж, відкривши два додаткових. Через кілька років всі три мости стали настільки ж завантаженими, як і Квінсборо-брідж. 

Ці ж закони працюють і сьогодні: Бангалор, місто з найгіршим трафіком в світі, постійно будує нові дороги. Проте з рівнем автомобілізації, що зростає на 8 % щорічно, ці дороги дуже швидко переповнюються автомобілями, і в результаті подорож, що мала б тривати 30 хвилин, в середньому займає на 30-35 хвилин довше.

Вчимося на досвіді інших: Європа

У містах Європи проблему з трафіком вирішують зовсім інакше. Там вводиться зонування: деякі частини залишаються повністю закритими для автівок, деякі – доступні лише для найекологічніших. Високі податки на утримання машин роблять їх невигідними в порівнянні з громадським транспортом, який, звісно ж, стрімко розвивається. 

Реклама:
Всі інфраструктурні проєкти мають чітку ієрархію, яка враховує зручність не для автомобілістів, а для людей з обмеженою мобільністю. Тому, наприклад, в Берліні, Амстердамі чи Копенгагені мати велосипед значно вигідніше і зручніше, ніж автомобіль. Для великих відстаней існують міські електрички, метро, трамваї та інші види громадського транспорту.

Звісно, ця історія поки що не про Київ: потужності громадського транспорту в місті мають збільшитись в рази, перш ніж щось подібне можна буде робити в нашому місті. Проте є й відносно недорогі кроки, які можна – і треба! – робити просто зараз, щоб комплексно вирішувати транспортні проблеми в майбутньому.

Мегаполіс, але не в найкращому сенсі

Сьогодні Київ – на 12-ій позиції у рейтингу міст із найгіршим трафіком (за даними сервісу TomTom). 

Завантаженість київської транспортної системи гірша, ніж в Мехіко-сіті, Ріо-де-Жанейро, Токіо чи тому ж Нью-Йорку. Середній час кореспонденції пасажирів (тобто рух містом людини з точки А в точку Б) – 58 хвилин. Якщо нічого не буде робитися (а скоріше за все не буде), то до кінця року він складатиме 70 хвилин. 

Транспортний колапс — це не ситуація, а перманентний стан київської транспортної системи.

А як же нові інфраструктурні рішення в Києві? Наприклад, реконструкція Шулявського моста. Команда А+С, яка створила транспортну модель Києва (IT-рішення, яке є в КМДА, але яким ніхто не користується), порахувала, що міст знижує трафік лише на 4 секунди. 

Це тема для окремої статті – чому дорогі транспортні рішення в Києві не дають реальних результатів. Але, якщо коротко, я вже відповів на це питання на початку статті. Причина – у тому, що всі ці об'єкти будують за принципом "най буде". Немає даних, все розраховується локально, без системного стратегічного підходу.

Все погано?

Зараз – так, потенційно – ні. Наприклад, коли в Києві запровадили виділені смуги громадського транспорту, пасажири одразу ж відчули, як прискорилась їхня швидкість у заторах, хоч виміряти точний показник вони й не в змозі. 

Іронія ж полягає в тому, що наразі наше місто навіть не має можливості виміряти точну кількість транспорту, завантаженість вулиць та щільність трафіку. Там, де інші міста та держави застосовують сучасні IT-технології для фіксації транспорту, аналітики та регулювання, в нас поки тихо.

Києву потрібно впроваджувати перевірені світові практики. Наприклад, інтелектуальну транспортну систему. Її завдання: а) моніторити трафік; б) в залежності від завантаження управляти мережею світлофорів. Коштує таке рішення приблизно 25 млн доларів (700 млн гривень за нинішнім курсом). 

Це в рази дешевше, ніж реконструкція Шулявського мосту. Рішення може скоротити час кореспонденції пасажирів на 8 хвилин, а не на 4 секунди. Без додаткового будівництва. Можливо, пора інвестувати в те, що реально приносить користь? Містянам варто вимагати від влади стратегічних, а не популістських рішень.

Євген Петрощук, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  



Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)