Подкуп избирателей через благотворительные организации: щель, которую законодателям нужно убрать

649 просмотров
Четверг, 18 июня 2020, 16:00
Дмитрий ЧеретунDmytro Cheretun
парламентский аналитик Движения ЧЕСНО

За час існування в українській виборчій системі мажоритарної складової політики, змагаючись за голоси виборців, політики набили руку в їхньому прямому й непрямому підкупі. Мабуть, найбільш поширеним є непрямий підкуп – коли реальний або потенційний кандидат у депутати роздає продуктові набори, товари чи надає послуги на кшталт ремонту під’їзду чи дороги тощо.

Рух ЧЕСНО називає це "гречкосійством". Таке явище зокрема зумовлене низьким рівнем політичної культури в Україні, а це, своєю чергою, нагадує про необхідність змін.

Зазвичай кандидати стають такими благодійниками, користуючись важким соціальним становищем виборців або невирішеними проблемами місцевої громади.

Іноді це дійсно ніби набуває форм благодійності (але все одно залишається підкупом) – для цього політики створюють благодійні фонди. Через них і відбувається "засівання" округів "гречкою" з обов'язковим нагадуванням електорату, кому він має дякувати за таку "манну небесну". Керують цим процесом зазвичай помічники або інші представники кандидатів.

Ось яскраві приклади використання політиками благодійних фондів:

 

Борислав Розенблат

 
Олександр Шевченко
 
Дмитро Голубов
 
Руслан Сольвар

У травні цього року народні депутати від "Слуги народу" й групи "За майбутнє" запропонували цілий пакет змін до виборчого законодавства (законопроєкт №3485), котрий 4 червня Верховна Рада ухвалила за основу. Зокрема, ініціатори хочуть детально прописати у Виборчому кодексі заборону непрямого підкупу виборців, зокрема із залученням благодійних фондів.

 

Фрагмент тексту законопроєкту №3485

Проте, на нашу думку, запропоноване нардепами формулювання ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу створює законодавчу шпарину. У тексті йдеться лише про ті благодійні організації, засновниками або членами яких є кандидат чи партія, за яких агітують. Тобто БО, засновниками котрих не є політики/партії, залишаються поза увагою. А випадків, коли для підкупу використовували саме такі благодійні фонди, не бракує. 

Наприклад, "Благодійний фонд Руслана Сольвара "Разом у майбутнє" (екснардеп Руслан Сольвар не є засновником/співзасновником цієї БО) або "Міжнародний благодійний фонд "Покуття", котрий минулого року "засівав" на користь Андрія Іванчука (останній також не є засновником/співзасновником цієї БО).

Реклама:
З огляду на це Рух ЧЕСНО закликає народних депутатів виправити ситуацію й поширити заборону непрямого підкупу на всі без винятку благодійні організації

Для цього необхідно внести відповідні поправки до законопроєкту №3485, котрий зараз готують до другого читання. З тим, якими ми бачимо ці поправки, можна ознайомитися за посиланням. І ці зміни треба внести невідкладно.

Дмитро Черетун, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)