Диплом коррупционера? Спасибо, не надо

1982 просмотра
Понедельник, 13 июля 2020, 16:00
Катерина МихалкоKate Mykhalko
соосновательница стартапа "nuka", Top 30 under 30 by KyivPost, TEDx спикер

В 10 класі я перейшла на домашню форму навчання. Після закінчення школи прийняла рішення не вступати до українського ВНЗ і тримати дистанцію від державної системи навчання. 

Нещодавно на посаду т.в.о. міністра освіти і науки було призначено Сергія Шкарлета. Ця новина, на жаль, підтвердила правильність моїх рішень, і я остаточно переконалася, що в жодному разі не відправлю свої документи для вступу в український університет цього року.

Вибираючи місце навчання, я, звісно, звертаю увагу на академічні успіхи закладу. Відповідно до світового рейтингу університетів, найкращий український виш посідає 401 місце. 

З 2010 Шкарлет був ректором Чернігівського державного технологічного університету. У рейтингу університетів "ТОП-200 Україна" 2018 його заклад посів 93 місце з 200. 

З моєї точки зору, одна з найважливіших функцій виша — формування ідентичності студентів. Тому додатковим критерієм вибору ВНЗ для мене є цінності керівників навчального закладу. 

Сергій за кошти університету купив службову автівку за 60 000 доларів. В наукових роботах Шкарлета було знайдено плагіат. У ЗМІ раніше з'явилася інформація щодо його наміру зняти з гуртожитку український прапор і погроз студентам, які виходять на протести.

Сергій Шкарлет зараз має найвищий мандат, аби впливати на зміни системи освіти нашої країни. Минуле Шкарлета вказує, що плагіат, корупція та неповага до громадянської позиції інших — це його вибір та його репутація. Тепер ця репутація розповсюджується на всі навчальні заклади України. 

Своїм ім’ям він дискредитує тяжку працю студентів у нашій державі, бо диплом українського ВНЗ почав асоціюватися з академічною недоброчесністю. Відтепер мільйони молодих людей змушені робити вибір: знаходитися якнайдалі від офіційної освіти або від Батьківщини. 

В розмові з моїм другом, який навчається в США, я поцікавилася, які саме риси заохочує його навчальний заклад. Георгій Солодко, студент-економіст Гарвардського університету, сказав: "Звісно, диплом університету — частина моєї ідентичності. Головний девіз Гарварду: ‘Veritas’, що означає чесність. Тому правда для мене надзвичайно важлива, особливо у стосунках з самим собою та з близькими людьми. 

Реклама:
Але залишаючись правдивим, також потрібно перевищувати себе академічно, професійно та справлятися з новими життєвими викликами. Для мене диплом Гарварду — це символ того, що завдяки моїй чесній роботі, подоланню викликів та реалізації ідей та ініціатив я зміг реалізуватися в академічному колі. 

Безперечно, диплом університету також асоціюється у мене з людьми, які розвивали та посилювали мої цінності. Ці люди навчили мене бути відкритим до мультикультуралізму, толерувати відмінність та прислухатися до людей з різним культурним досвідом, бути готовим ставити питання своєму сприйняттю глобальних речей завдяки поглядам інших та допомагати тим, хто поруч". 

Попередні дії Шкарлета прямо протилежні цінностям університету, який посідає найперше місце в світі. 

Це в свою чергу унеможливлює рух нашої національної системи освіти у напрямку кращих практик. Талановиті кандидати з чистою репутацією наразі не перемагають в Україні. Ми, громадяни, мріємо про іншу систему освіти, але сильні інституції не існують за замовчуванням. 

Країна наших мрій вимагає постійної боротьби, тому талановиті, ціннісні люди в першу чергу мають бути конкурентноспроможними та здатними перемагати усіх шкарлетів. Можна вказувати на несправедливість такого стану речей, але це наша реальність, з якою варто рахуватися. 

Нещодавно Dragon Capital подарували будівлю вартістю понад $5 млн для Київської Школи Економіки. Український Католицький Університет за час свого існування отримав внески від 20 000 благодійників. 

Такі дії великої кількості людей та організацій формують міцність сучасної України. Задача громадян, прогресивного академічного кола та бізнесу полягає в тому, аби якнайшвидше стати більш впливовими, аніж влада т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета й їй подібні, та створити ціннісні освітні інституції для навчання молоді в нашій країні. 

Катерина Михалко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  






Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)