Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Путин и журавли

Виталий Портников _ Понедельник, 10 сентября 2012, 18:06
Версия для печати Комментарии 2

Подорож Володимира Путіна із журавлями-стерхами була цього тижня головною новиноюросійської блогосфери. Скандал почався з відставки головного редактора журналу "Вокруг света" Маші Гессен, яка відмовилася посилати журналістів видання в експедицію з Путіним. Але не встигли ще обговорити цю новину, пов’язану головним чином із позицією власників видання, переконаних у тому, що головний редактор не може вирішувати такі питання, як подорож із Путіним, як з’явилося ще одне повідомлення, не менш дивне. Прес-служба глави держави повідомила, що Путін здійснить політ зі стерхами і для цієї подорожі йому доведеться надіти халат, шолом і дзьоб – щоб бути схожим на ватажка зграї журавлів.
 
Путін із дзьобом? Дискусія відразу ж набула комічного відтінку. Навіть публікація звіту про експедицію, на фотографіях і відеозаписах якого було видно, що дзьоб на обличчя не надягається – його, взагалі-то, треба надягати на руку – не знизила градусу комізму. І тут потрібно вже говорити не стільки про польоти Володимира Путіна, скільки про його сприйняття світу і професіоналізм його підлеглих.
 
Стерхи дійсно зникають, і професіонали-екологи давно вже намагаються зупинити цей процес. Орнітологи вирощують птахів у неволі, а потім навчають їх літати до місць зимівлі – без цієї навички журавлям загрожує загибель. Це серйозна кропітка праця, а не розвага.
 
Звичайно, ніхто не може відмовити забезпеченій людині – а Путін, судячи з доповідей російської опозиції, один із найзабезпеченіших у сучасному світі – мати таке захоплення і бажання допомогти орнітологам. Але якщо це робиться дійсно "від душі", звідки таке вперте бажання перетворити допомогу птахам на іміджеву кампанію? Навіщо зобов’язувати журнали про подорожі направляти журналістів на місце подій? (До речі, журнал Geo в останньому номері опублікував розлогий звіт про роботу орнітологів зі стерхами, тільки без Путіна). І навіщо складати безглузді повідомлення про дзьоб, навіть не намагаючись зрозуміти, як вони будуть виглядати ззовні?
 
Відповідь на ці запитання проста: і Путін, і його оточення перестали розглядати президента Росії як політика і навіть як людину. Для них Путін – небожитель, який літає десь у небесах із журавлями. І все, що він робить і як він робить, – є єдино правильним і не може не подобатися. Тому про наслідки тих чи інших дій і публікацій в адміністрації президента більше не замислюються, а тих, хто сприйматиме ситуацію іронічно або хоча б із часткою критики, зараховують до ворогів. У президентів-небожителів – як і у журавлів – просто не може бути недоброзичливців.
 
Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода
 
Думки, висловлені в рубриці "Точка зору", передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 91.124.175.---
crazylife _ 14.09.2012 19:42
Як вирішуються важливі державні справи - на висоті. МіГ Лелеці не конкурент!
IP: 184.144.67.---
Jaroslav Datzik _ 13.09.2012 03:17
Що тут скажеш? Дзюдоїст,що пірнувши дістає з морських глибин "древню" посудину. А політ з журавлями... Скажете заздрість дусить? Дусить. А що ж наш президент? А він може шапку на бігу у будь кого зголови зірвати,а ще в "очко" непомітно "підрізати",а ще буру чи сєку когось порвати,а ще в рило заїхати .Та ,що там казати.А по "фєнє..." Словом і нам є чим потішитися. З нетерпінням чекаю президентської промови, знову будемо мти кілька класних незабутніх цитат,блят!

АВТОРИЗАЦИЯ