Реклама:

"Вот и стал я смертью, разрушителем миров". Разговор об "Опенгеймере"

— Вторник, 12 сентября 2023, 19:40

Цього літа в прокат вийшов художній фільм режисера Крістофера Нолана "Опенгеймер". Він знятий за книгою "Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея". Це історія видатного фізика, який керував Мангеттенським проєктом – небаченою до того часу колаборацією науковців та військових, завдяки якій було створено небачену до того зброю.

Значення цього винаходу, якщо можна так назвати атомну бомбу, науковий журналіст Вільям Лоуренс, який детально висвітлював Мангеттенський проєкт, порівняв із приборканням вогню давньою людиною. Але "підкорення" атомних сил принесло людству багато горя.

"Ось і став я смертю, руйнівником світів". Цю цитату зі священної книги індуїстів "Бгаґавадґіти" Роберт Опенгеймер згадує у зв'язку з випробуванням першої в історії атомної бомби, відомого як "Триніті" (Трійця). А невдовзі після цього американські військові скинули дві бомби на японські міста Хіросіма та Нагасакі внаслідок чого зрештою померло близько півмільйона людей.

Чи добре усвідомлював Опенгеймер та його колеги, якого монстра випускає на світ їхній проєкт? Чи могли науковці відмовитися від створення атомної бомби, яка потрібна була військовим та політиками? Зрештою, чи можливо взагалі змусити науку не робити того, на що вона вже спроможна? Чому фільм "Опенгеймер" з'являється саме сьогодні і чому він важливий для тих, хто цікавиться наукою? Про це та багато іншого в "Головній обсерваторії" ми говоримо з завідувачем наукового відділу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Денисом Вишневським.

P.S. Ми хочемо знати, які теми вам цікаві і про що ще ви хотіли б почути в наступних випусках нашого подкасту. Вашими ідеями та пропозиціями ви можете поділитися за цим посиланням.

Слухайте подкаст «Головна обсерваторія» на зручній платформі:

Реклама:

Головна обсерваторія

"Головна обсерватория" – это научно-популярный подкаст.

В нем мы говорим о том, как устроен наш мир: живая природа, звезды, материя, древние общества и т.д.

Рассказываем о том, как люди узнают о том, как устроен мир. Такие люди – астрономы, генетики, экологи, археологи и другие являются гостями нашей обсерватории и нашими проводниками в мир науки.

Мы также говорим о том, зачем нам знать, как устроен мир.

Честный ответ на этот вопрос состоит в том, что это невероятно интересно – разбираться, как "все это работает". Но иногда еще очень полезно, ведь наука – это не только приключение, но и большая сила.

Автор и ведущий подкаста – Дмитрий Симонов. Он не биолог, не физик, не химик и не астроном. Он научный журналист, который вместе с вами очень хочет разобраться в том, как все это вокруг устроено, как его можно изменить или "починить", а когда лучше просто наблюдать, но не трогать руками.

Реклама:
Каналы
24.02: Реконструкція
3 эпизода
Головна обсерваторія
10 эпизодов
Ранкова доза
18 эпизодов
War-life balance
11 эпизодов
Українські 90-ті
6 эпизодов
Кавун та тютюн
9 эпизодов
Кляті питання
183 эпизода
Сафарі
12 эпизодов
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
28 эпизодов
Хроніки економіки
35 эпизодов
УП. Вголос
28 эпизодов
(не)Безпечна Країна
22 эпизода
Евродонбасс
4 эпизода
Я не встигаю!
19 эпизодов
Культура всего
82 эпизода
Температура — нормальная!
67 эпизодов
Чому вони крадуть?
6 эпизодов
Один одному
23 эпизода
Життя бентежне
10 эпизодов
Ок и шо?
78 эпизодов
Украина после карантина
13 эпизодов
У тіні
1 эпизод
Онлайн[за]хист
3 эпизода
Медиаболь!
10 эпизодов
Minddetox Essays
11 эпизодов
До попкорну з Анною Паленчук
9 эпизодов
#укрдерждовгобуд
7 эпизодов