Як перетворити депутата на "тушку": три схеми

Вівторок, 2 липня 2013, 14:17

Тільки-но в стінах парламенту піднімається градус і розпалюються пристрасті, поновлюються розмови про нових "тушок". "Українська правда" спробувала систематизувати, яким чином депутатів від опозиції схиляють на бік більшості.

Як розповів УП депутат Леонід Ємець, голосів більшості не вистачає, "бо не всі депутати від ПР готові голосувати безкоштовно за деякі законопроекти". Але вартість їхнього голосу менша за вартість "тушки", вказує депутат.

"Тому "тушки" потрібні не як зайвий голос, а щоб відвернути увагу від незаконності рішень, які намагаються проштовхнути. Або, як це було із виїзним засіданням, коли більшість незаконно перейшла у інше приміщення. Тобто вони заміщують інформацію про це новими тушками", – розповів Ємець.

Він підтвердив думки, що деякі опозиціонери не встоять перед спокусою в розмірі від 3 до 10 мільйонів доларів. "Я думаю, що є частина людей, які ще стануть у нас тушками. На кого падають підозри? На тих, хто голосує всупереч рішенням фракції", – розповів Ємець "Українській правді".

В опозиції заявляють, що скупкою "душ" займаються особисто секретар РНБО Андрій Клюєв та перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. "Замовник всього цього –президент Янукович", – зазначив лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк.

Як відомо, Клюєв вже подав на нього до суду. Однак в опозиції продовжують наполягати на своєму.

"Зараз всі підкупи за гроші робляться Арбузовим. Є ще Клюєв, який хоче довести, що він також чогось вартий. Він веде переговори, у нього колосальний досвід, він обіцяє якісь посади, пробує скласти Арбузову конкуренцію. А вся фінансова корупція – це Арбузов і його "жучки", – розповів депутат, який попросив його не називати.

Під час спілкування з багатьма нардепами ми стикнулися із тим, що багато з них залякані. Розмовляють про "тушок" неохоче і просять їх не називати. Загалом можна виокремити кілька схем, за якими депутатів намагаються підкупити.

Схема: "Комітет"

Перша схема працює на рівні бюджетного комітету у ВР, який вирішує, скільки грошей відправити на той чи інший округ.

"Спочатку депутати-мажоритарники – це я чув від позафракційного колеги, – приходять в бюджетний комітет і кажуть, що в них є певні проблеми по округу, варто було б їх вирішити, надати туди кошти. А там регіонали радять сходити до Арбузова й обговорити ці питання із ним", – розповів Ємець.

"Дехто щиро думає, що треба сходити, і все вирішиться без додаткових зобов'язань. Хтось відмовляється, хтось погоджується…" – продовжив Ємець.

"У тих, хто погоджується йти до Арбузова - у них забирають на рамці всі телефони, щоб вони нічого не змогли записати. Там і ведеться розмова", – додав Ємець.

Схема: "Старі друзі"

Друга схема більш витончена та заплутана. Все зроблено так, що жоден з депутатів ніколи не назве прізвище людей, які проводили з ними переговори про вихід з фракції.

"Завжди це роблять якісь близькі люди. У "скупників" є всі наші телефонні контакти, по кожному із нас є тека - така собі особова справа. От саме цих людей до нас і засилають. 90% – це друзі і колеги, про яких не говорять", – розповів "Українській правді" депутат, який попросив його не називати.

"До мене колись звернувся мій хороший товариш – я не буду його називати, – із пропозицією: давай поп'ємо кави, а як ти дивишся…, а щоб ти думав..? Я попросив його на цьому розмову припинити. Тоді прозвучала цифра 3 мільйони доларів", – розповів у свою чергу Ємець.

Варіант "зробити вигляд" й піти на зустріч по схемі, щоб вийти на людину "нагорі", є ризикованим, бо розмова може бути записана на відео. І навіть якщо кандидат у тушки не погоджується співпрацювати, у "потрібний момент" завжди можна показати лише "потрібний" шматочок відзнятого матеріалу.

Однак не лише вихід з опозиції може коштувати грошей, а й окреме голосування.

"За інформацією деяких колег, надходили пропозиції не виходити з фракції, а проголосувати за питання - кадрові тощо. Суми називали різні. Проте таке голосування було б рівнозначним виходу з фракції", – розповів "Українській правді" Ємець.

Про таку пропозицію депутату Володимиру Яворівському днями написав нардеп Ігор Васюник у своєму Facebook. "Тиск на опозиційних депутатів і купування тушок у першу чергу спрямований на проведення закону, який дасть можливість приватизувати ГТС. Якщо до депутата Яворівського аж з Росії приїжджали із грошима, хто повірить, що за цим не стоїть Газпром".

Таємні "переговірники"

Депутати категорично відмовляються називати, хто на них виходить. Після вмовлять, один з нардепів все ж таки погодився назвати конкретну людину. Але та форма, якою це було зроблено, була красномовніша за слова.

Прізвище було написано на папірці блокнота, а за кілька секунд після того, як кореспондент УП зміг його прочитати, депутат вирвав сторінку і забрав її з собою.

 Галина Гордієнко, фото з Однокласників

Серед людей, які безпосередньо виходять на депутатів, називають Галину Гордієнко.

ЗМІ писали, що вона працює в апараті Сергія Арбузова.

Пізніше було поширено її заяву, що в КМУ вона "не працює й ніколи не працювала", а працює "в Севастополі".

Гордієнко дійсно із Севастополя, її навіть називали кандидатом на довиборах по 224 округу.

За інформацією співрозмовників УП у Севастополі, вона була неформальним головою штабу Партії регіонів у місті, її характеризували як сильного апаратника.

Однак зараз Гордієнко часто бачать у Верховній Раді. Не знаючи прізвища, легко пізнають її по фото.

"Цю Гордієнко ми бачили разом із Володимиром Купчаком перед тим, як він оголосив про вихід з фракції", – розповів УП депутат Володимир Шкварилюк.

Сам Купчак на питання УП про Галину Гордієнко спочатку сказав, що такої не знає. Коли ж побачив її фото, одразу згадав: "Це ж Галина Петрівна, вона працює в парламенті".

На питання, чи спілкувався він з нею, Купчак зазначив, що це "знайома йому жінка", і "треба подумати, де він з нею пересікався".

На уточнююче питання про те, що Гордієнко нібито проводить співбесіди з потенційними тушками, Купчак зазначив, що не готовий ані підтвердити це, ані спростувати.

Фракція "тушок"

Депутати, які вже вийшли з "Батьківщини", також відіграють свою роль. То же Володимир Купчак, який часто голосує в унісон з Партією регіонів, мріє створити свою фракцію з колишніх опозиціонерів.

Він упевнений, що цього тижня опозицію залишать нові депутати, а загалом у "Батьківщині" й в "Ударі" вже є близько 20 людей, готових піти з фракцій.

"Лише в "Батьківщині" я можу нарахувати принаймні три групи, які готові вийти. Одна з них сягає більше 10 осіб. Сьогодні керівник цієї групи вже проводить перемовини про фінансування й підтримку із потенційними партнерами. І ще дві групи по чотири-п'ять осіб", – зазначив він.

"Тобто є більше 20 чоловік, які вже готові виходити. Це ті, що спілкуються відкрито, про що знає й Арсеній Петрович. Аналіз окремих, принципових для "Батьківщини" голосувань, дає можливість вирахувати кількість та персональний склад цих груп", – підкреслив Купчак.

При цьому він заявляє, що люди хочуть вийти не через підкуп, а через незгоду з політикою лідера фракції Яценюка.

"Питання про вихід із фракції розглядають навіть люди, що є близькими до Арсенія Петровича. Ті, які мають деякі з ним родинні відносини - наприклад, куми", – заявив він.

"Я вирішив залишатися в опозиції. Я просто не є членом фракції "Батьківщина", я позафракційний. Але я працюю над створенням своєї фракції. Не факт, що я буду її очолювати, але ми ведемо перемовини про те, щоб об'єднатися із позафракційними та з тими людьми, які вийдуть найближчим часом. Я не можу сказати вам прізвища, але хочу запевнити, що їх багато і вони – з "Батьківщини" й "Удару", – зізнався Купчак.

"Спочатку це буде група, потім фракція, а із фракції виросте партія. От зараз ми з Кутовим вже є групою. Але люди дозрівають. Скоро приєднається до нас ще дехто… Коли ми з Кутовим виходили, мали вийти загалом четверо людей, але двоє забоялися. Вони ще розглядають це питання. Думаю, напередодні канікул цих депутатів буде більше", – упевнений Купчак.

Схема: "Кримінальні справи"

Третя схема найжорсткіша. Це тиск на самих депутатів, або на їхніх родичів і порушення проти них кримінальних справ.

"Де не виходить пряником, вони намагаються діяти батогом. Коли закінчиться й пряник, і батіг – буде беспрєдєл", – зазначив Ємець.

Про такий тиск вже заявили дві опозиціонерки. Чоловік Лесі Оробець – Олександр Омельчук – мав виїхати закордон через тиск на його бізнес. Ще минулого року в офісі інвесткомпанії "Фенікс Капітал", співвласником якої є Омельчук, пройшли обшуки. Леся Оробець тоді заявила про політичний підтекст перевірки.

Оробець пропонують "змінити її політичну позицію і відмовитися від антикорупційної діяльності в обмін на "правовий" розгляд резонансної справи", зазначає опозиція у своїй заяві, яку підписали 112 депутатів.

Також кримінальні справи були заведені по агрофірмі депутатки Ірини Купрейчик, яка після обрання депутатом передала її дочці.

"Я вважаю, що це прямий політичний тиск. Коли я не була народним депутатом, моя фірма нікому не була потрібна. А тиск почався, після того як я потрапила до парламенту. Крім того, тиск чиниться на моїх родичів і знайомих", – заявила УП Купрейчик.

Однак Купрейчик, як і всі інші депутати, відмовляється називати будь-які прізвища.

2 липня починається останній сесійний тиждень перед довгими літніми канікулами. У порядку денному стоїть чимало "спірних" законопроектів. В опозиції вже озвучували думку, що влада може спровокувати опонентів на блокування, а потім організувати чергове "виїзне засідання", на якому отримати повний "одобрямс".

Виходячи з практики, нових "тушок" можуть притримати саме для цього моменту.

Оксана Коваленко,  УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді