The Kruty post

Понеділок, 31 січня 2011, 13:52

Цікаво, чому відзначають День героїв Крут набагато більше українців, ніж було під Крутами з обох ворогуючих сторін? Мабуть тепер актуально відбудовувати колективну ідентичність на трагедіях.

Історична омана, щоб там не казали філістери із табору "розвінчування міфів", може мати досить позитивний ефект для суспільства. Тому нашим першокурсникам не варто сильно заглиблюватись в перипетії Переяславської ради чи Конотопської битви.

Нехай і далі вірять в те, що, у першому випадку, нас підло зрадили, а в другому – саме українці відіграли вирішальну роль у погромі московитів. Може, хоч з цієї омани щось путнє і вийде.

Кажуть, що у хлопців, які підірвали пам’ятник Джугашвілі в Запоріжжі, зараз серйозні проблеми. Виникає питання: чому це наші націоналісти не кинулися їх рятувати, подібно до того, як вони проливали сльози в селі Крути перед численними телекамерами за душі "невинно убієнних"?

Тому що витягнути людину з тюрми набагато важче для професійного політика, ніж пустити сльозу перед народом? Тому що ідейні нащадки Грушевського завжди кидають напризволяще ідейних нащадків Крут?

А може, десь там у підсвідомості кожного українця є імператив: тільки Хрущову можна руйнувати Сталіна!

Наша влада правильно ставиться до українського націоналізму – намагається його не помічати. Бо ж поважають лише те, чого бояться.

В Україні страх на владу можуть нагнати лише віночки та дубові двері, які час від часу падають їй на голову.

До речі, правильно влада ставиться і до вітчизняного комунізму – купує його. Люди, що так дуже люблять робітничий клас, за правило, не мають робітничої професії. Їх професія – "любити" робітництво, це їх і годує.

Як і сусідня влада, наша намагається продукувати тільки одержавлений націоналізм, соціалізм, панславізм, демократію...

Тобто не те, що конкурує з владою, а те, що її підсилює. Це правильна стратегія, тільки так і потрібно поводитися з мертвими богами – симулювати їх.

Звісно, у нинішнього президента не виходить так добре, як у попереднього. Скоріш за все, тут дається в знаки відверта прямолінійність.

Втім, ще декілька глузливих фільмів від сусіднього прем’єра – і український президент стане щирим українським націоналістом, можливо, навіть злітає гелікоптером до Говерли.

От тоді й почнуться справжні проблеми у всіх, хто сповідує націоналізм, оскільки простір має бути зачищений лише для однієї особи.

Зараз їх рятує те, що вони "борються з псевдоукраїнською владою за українську націю", тоді як за реальну владу та гроші із владо бореться лише Тимошенко, тому прокуратура цікавиться саме нею.

А все ж, чому більше українців можна зібрати на поминки, ніж на війну?

Олександр Куриленко, ХДСМ, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі