Хто вкрав голоси у Кличка?

Середа, 21 листопада 2012, 10:24

Що гарантує успіх політичній силі на виборах? Якщо говорити про Україну, то – гроші, помножені на адмінресурс, або просто великі гроші, яскраві гасла і "промахи" нинішньої влади.

Партію регіонів у парламент привів адмінресурс помножений на гроші, комуністів – гроші і гасла, "Батьківщину" і УДАР – гроші і промахи влади. "Свобода", не маючи достатньо грошей, зібрала свій "врожай" за рахунок промахів усіх учасників виборчих перегонів.

Проте, якщо перед виборами "Свободі" пророкували проходження у Раду "на межі", то УДАР мав впевнено зайти з 15%.

Власне, за два тижні до виборів лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що його політична сила розраховує якраз на ті самі 15%.

У підсумку отримали трохи менше 14%. Вже через два дні після виборів заступник голови штабу партії Володимир Курінний заявив, що влада вкрала у УДАРу 1,5% голосів.

Але нікому зі штабу партії не стало духу зізнатися – УДАР, у якійсь мірі, дозволив владі це зробити.

Нагадаю, 24 серпня ЦВК провела жеребкування стосовно партійного представництва в 225 окружних виборчих комісіях. За його результатами, ОВК були сформовані зі складу представників 19 непарламентських партій, які беруть участь у виборах, та 5 депутатських фракцій парламенту.

Зокрема, у кожній з 225 ОВК були представлені непарламентські політичні партії: "Молодь до влади", "Україна – Русь єдина", "Народно-трудовий союз", "Братство", тощо. До складу жодної ОВК не потрапили представники партій "УДАР Віталія Кличка" і ВО "Свобода".

Результати жеребкування ударівці назвали несправедливим, але пообіцяли, що будуть домовлятися з представниками "технічних" партій щодо свого представництва в ОВК.

Вкрадені голоси?

За даними "Української правди", в результаті переговорів з "технічними партіями", УДАР Кличка мав представництво у кожному з 225 окружкомів. Зокрема за рахунок квот партії "Молодь до влади".

Представництво у ДВК була значно вагомішим – за рахунок квот ХДПУ, "Молоді до влади", "Партії малого і середнього бізнесу", "України майбутнього" та власне самого УДАРу.

Таким чином партія Кличка начебто знайшла вихід з прикрої ситуації.

Але. За два тижні до виборів керівництво центрального штабу приймає рішення – оплатити роботу тільки одного члена ДВК. Щоправда, в штабі погодилися фінансувати тих, хто займав керівні посади в комісіях – голів, заступників та секретарів ДВК. Та їх було небагато.

У деяких регіонах, зокрема на Західній Україні, виникла ситуація, коли оплату роботи решти членів ДВК покривали з власної кишені кандидати-мажоритарники.

 

"Партія з самого початку пообіцяла за роботу члена ДВК по 2400 гривень. Проте в кінці кінців з'ясувалося, що оплачуватимуть роботу з каси партії лише одного члена комісії і керівні посади.

Оскільки кандидати-мажоритарники явно були зацікавлені у своєму представництві в комісіях, то вони оплачували їх роботу з власної кишені. Вони були зацікавлені в тому, щоб голоси рахували правильно, а от в партії, здається, ні", – розповів "Українській правді" один з працівників регіонального виборчого штабу.

Ще одним цікавим моментом є те, що розпорядженням було повністю скасовано фінансування ДВК у Донецькій, Луганській, Харківській областях та в АР Крим (див. 2 пункт).

Втім, існування розпоряджень партійці спростовують.

"Я не знаю про існування такого розпорядження. Або у вас "липовий" документ, або щось інше... я про таке не знаю", – сказав у коментарі "Українській правді" заступник голови Центрального виконкому партії Володимир Курінний.

На коментар про те, що розпорядження підписані особисто Віталієм Ковальчуком, Курінний відповів: "Я вам хоч підпис Єлизавети ІІ, королеви Англії, зроблю".

Ще одне "але"

Традиційно, в останні тижні передвиборчої кампанії найбільше ресурсів партії кидають на агітацію. Так політики намагаються утримати своїх вже загітованих виборців, згітувати нових і тих, що ще не визначилися.

Проте, згідно з внутрішнім розпорядженням партії, особисто підписаним головою виборчого штабу Віталієм Ковальчуком, з 15 жовтня розмір ресурсу по забезпеченню працівників ударівських виборчих штабів скоротили на 50% від попереднього.

 

В момент, коли партію "мочили" і "друзі" і "вороги", хтось з штабу скорочував мобільні агітаційні групи та штаби.

У ситуації, коли УДАР потерпав від нападок "Свободи" і навіть від теперішнього вірного соратника "Батьківщини", це було все одно що відкрити ворота замку під час облоги.

Після непідписання коаліційної угоди з "Батьківщиною" і "Свободою", Тягнибок назвав Кличка "найбільшим розчаруванням виборів", Томенко припустив, що Кличко прикинеться Тігіпком, а Яценюк заявив, що Кличко ставить під сумнів демократичну коаліцію.

У відповідь Кличко заявив, що УДАР ніколи не співпрацював з партією влади і не робитиме цього, а в будь-якому разі сформує коаліцію з демократичними силами. Проте останній "меседж" Кличка просто не дійшов до людей – не було кому нести.

Після непідписання згаданої угоди, рейтинг партії Кличка на Західній Україні впав в середньому на 50% – з 30% до 14%.

Якщо проаналізувати дані соціологічного дослідження групи "Рейтинг" по 115 виборчому округу, то станом на 12 жовтня за УДАР готові були віддати голоси майже 30% виборців, які мали намір взяти участь у голосуванні.

Проте в день волевиявлення прихильність до партії значно впала – лише 19,40% підтримали УДАР. Схожа ситуація і по іншим округам.

За інформацією джерел "Української правди", автор ідеї непідписання угоди про співпрацю у Раді з опозиційними силами – керівник виборчого штабу УДАРу Віталій Ковальчук. Він завжди вважав, що партія має стати не поплічником, а альтернативою "Батьківщині" та владі.

Наразі УДАР слухняно підписав угоду про співпрацю, а Тягнибок, Яценюк і Кличко зробили вигляд, що ще місяць тому не обливали брудом один одного.

Кличко зробив єдину помилку –  повністю довірився своєму виборчому штабу. Проте ця помилка коштувала йому значної втрати голосів і рейтингу.

Катерина Аврамчук, УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами