Кто украл голоса у Кличко?

34 просмотра
Среда, 21 ноября 2012, 11:24
Катерина Аврамчук
креативный директор издательства "Наш формат"

Що гарантує успіх політичній силі на виборах? Якщо говорити про Україну, то – гроші, помножені на адмінресурс, або просто великі гроші, яскраві гасла і "промахи" нинішньої влади.

Партію регіонів у парламент привів адмінресурс помножений на гроші, комуністів – гроші і гасла, "Батьківщину" і УДАР – гроші і промахи влади. "Свобода", не маючи достатньо грошей, зібрала свій "врожай" за рахунок промахів усіх учасників виборчих перегонів.

Проте, якщо перед виборами "Свободі" пророкували проходження у Раду "на межі", то УДАР мав впевнено зайти з 15%.

Власне, за два тижні до виборів лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що його політична сила розраховує якраз на ті самі 15%.

У підсумку отримали трохи менше 14%. Вже через два дні після виборів заступник голови штабу партії Володимир Курінний заявив, що влада вкрала у УДАРу 1,5% голосів.

Але нікому зі штабу партії не стало духу зізнатися – УДАР, у якійсь мірі, дозволив владі це зробити.

Нагадаю, 24 серпня ЦВК провела жеребкування стосовно партійного представництва в 225 окружних виборчих комісіях. За його результатами, ОВК були сформовані зі складу представників 19 непарламентських партій, які беруть участь у виборах, та 5 депутатських фракцій парламенту.

Зокрема, у кожній з 225 ОВК були представлені непарламентські політичні партії: "Молодь до влади", "Україна – Русь єдина", "Народно-трудовий союз", "Братство", тощо. До складу жодної ОВК не потрапили представники партій "УДАР Віталія Кличка" і ВО "Свобода".

Результати жеребкування ударівці назвали несправедливим, але пообіцяли, що будуть домовлятися з представниками "технічних" партій щодо свого представництва в ОВК.

Вкрадені голоси?

За даними "Української правди", в результаті переговорів з "технічними партіями", УДАР Кличка мав представництво у кожному з 225 окружкомів. Зокрема за рахунок квот партії "Молодь до влади".

Представництво у ДВК була значно вагомішим – за рахунок квот ХДПУ, "Молоді до влади", "Партії малого і середнього бізнесу", "України майбутнього" та власне самого УДАРу.

Таким чином партія Кличка начебто знайшла вихід з прикрої ситуації.

Але. За два тижні до виборів керівництво центрального штабу приймає рішення – оплатити роботу тільки одного члена ДВК. Щоправда, в штабі погодилися фінансувати тих, хто займав керівні посади в комісіях – голів, заступників та секретарів ДВК. Та їх було небагато.

У деяких регіонах, зокрема на Західній Україні, виникла ситуація, коли оплату роботи решти членів ДВК покривали з власної кишені кандидати-мажоритарники.

 

"Партія з самого початку пообіцяла за роботу члена ДВК по 2400 гривень. Проте в кінці кінців з'ясувалося, що оплачуватимуть роботу з каси партії лише одного члена комісії і керівні посади.

Оскільки кандидати-мажоритарники явно були зацікавлені у своєму представництві в комісіях, то вони оплачували їх роботу з власної кишені. Вони були зацікавлені в тому, щоб голоси рахували правильно, а от в партії, здається, ні", – розповів "Українській правді" один з працівників регіонального виборчого штабу.

Ще одним цікавим моментом є те, що розпорядженням було повністю скасовано фінансування ДВК у Донецькій, Луганській, Харківській областях та в АР Крим (див. 2 пункт).

Втім, існування розпоряджень партійці спростовують.

"Я не знаю про існування такого розпорядження. Або у вас "липовий" документ, або щось інше... я про таке не знаю", – сказав у коментарі "Українській правді" заступник голови Центрального виконкому партії Володимир Курінний.

На коментар про те, що розпорядження підписані особисто Віталієм Ковальчуком, Курінний відповів: "Я вам хоч підпис Єлизавети ІІ, королеви Англії, зроблю".

Ще одне "але"

Традиційно, в останні тижні передвиборчої кампанії найбільше ресурсів партії кидають на агітацію. Так політики намагаються утримати своїх вже загітованих виборців, згітувати нових і тих, що ще не визначилися.

Проте, згідно з внутрішнім розпорядженням партії, особисто підписаним головою виборчого штабу Віталієм Ковальчуком, з 15 жовтня розмір ресурсу по забезпеченню працівників ударівських виборчих штабів скоротили на 50% від попереднього.

 

В момент, коли партію "мочили" і "друзі" і "вороги", хтось з штабу скорочував мобільні агітаційні групи та штаби.

У ситуації, коли УДАР потерпав від нападок "Свободи" і навіть від теперішнього вірного соратника "Батьківщини", це було все одно що відкрити ворота замку під час облоги.

Після непідписання коаліційної угоди з "Батьківщиною" і "Свободою", Тягнибок назвав Кличка "найбільшим розчаруванням виборів", Томенко припустив, що Кличко прикинеться Тігіпком, а Яценюк заявив, що Кличко ставить під сумнів демократичну коаліцію.

У відповідь Кличко заявив, що УДАР ніколи не співпрацював з партією влади і не робитиме цього, а в будь-якому разі сформує коаліцію з демократичними силами. Проте останній "меседж" Кличка просто не дійшов до людей – не було кому нести.

Після непідписання згаданої угоди, рейтинг партії Кличка на Західній Україні впав в середньому на 50% – з 30% до 14%.

Якщо проаналізувати дані соціологічного дослідження групи "Рейтинг" по 115 виборчому округу, то станом на 12 жовтня за УДАР готові були віддати голоси майже 30% виборців, які мали намір взяти участь у голосуванні.

Проте в день волевиявлення прихильність до партії значно впала – лише 19,40% підтримали УДАР. Схожа ситуація і по іншим округам.

За інформацією джерел "Української правди", автор ідеї непідписання угоди про співпрацю у Раді з опозиційними силами – керівник виборчого штабу УДАРу Віталій Ковальчук. Він завжди вважав, що партія має стати не поплічником, а альтернативою "Батьківщині" та владі.

Наразі УДАР слухняно підписав угоду про співпрацю, а Тягнибок, Яценюк і Кличко зробили вигляд, що ще місяць тому не обливали брудом один одного.

Кличко зробив єдину помилку –  повністю довірився своєму виборчому штабу. Проте ця помилка коштувала йому значної втрати голосів і рейтингу.

Катерина Аврамчук, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)