Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хто поверне депортованих дітей?

Неділя, 10 грудня 2023, 10:30

У питанні викрадення, примусового переміщення і депортації українських дітей нам – на щастя, або, на жаль – не треба нічого доводити.

Є рішення Міжнародного кримінального суду та ордер на арешт путіна і його уповноваженої по дітях львової-бєлової

Є широкий висновок місії ОБСЄ про значні порушення прав дітей, які "тягнуть" на статтю 4 Женевської конвенції і містять ознаки злочину проти людяності – геноциду

Реклама:

Є висновок Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, яка фіксує незаконні переміщення дітей і називає це воєнним злочином. 

Є резолюції Парламентської Асамблеї, Європейського парламенту, парламентів світу із засудженням примусової депортації дітей. 

Але проблема в тому, що усі ці ордери, висновки і резолюції є, а дітей, повернутих на батьківщину – практично немає. 

За офіційними даними, 19546 українських дітей було депортовано або примусово переміщено. Повернути вдалося лише 387.

Жодна країна і жодна міжнародна організація не має дієвих механізмів з повернення депортованих дітей.

Виходить, що знову виявилося, як у казці Андерсена. Король голий. Організація об’єднаних націй і Червоний Хрест, які покликані стежити за дотриманням Женевських конвенцій, не можуть цього зробити. Ба більше: керівник Червоного Хреста в Білорусі особисто вивозив – а за нормами міжнародного права, викрадав – українських дітей. Червоному Хресту знадобилося 4 місяці, щоб дійти висновку, що їхній білоруський департамент порушив правила

Така інертність більше не працює. 

Ми маємо справу з країною-агресором, яка, за формулюванням Тімоті Снайдера, викривляє реальність до навпаки і робить так, щоб весь світ думав: правди не існує. 

Вони крадуть українських дітей, знищують їхню національну ідентичність, руйнують їхні зв’язки з родинами і публічно всиновлюють їх, заявляючи на камери, що це – благо. 

Вони нападають на Україну, винищують міста і населення і розповідають в ООН, що це – захист. 

Відверта неправда, помножена на роками пригодованих агентів впливу в урядах, парламентах і міжнародних організаціях, поширюється світом. І росія досягає своєї мети. Люди думають: все не так однозначно. Правди не існує. 

Світ має повернути здатність називати чорне – чорним, а біле – білим. Світ має повернути безапеляційного арбітра, яким роками була ООН. Але нині, без докорінної реформи цієї орагнізації і рішучих дій, такого арбітра у світі не існує. 

Відтак має бути винайдений механізм оперативної заміни. Єдиний варіант, який бачу я – це створення політичної коаліції країн світу, які своєю геополітичною вагою, сумарною долею у світовій економіці, консолідацією переконають світ, що чорне – це чорне. Що депортація дітей – це однозначний злочин, який має бути покараний. 

Я дуже рада, що днями в Києві відбулася перша зустріч такої коаліції, у якій взяли участь представники 72 країн і міжнародних організацій. 

Що більше країн буде в цій коаліції, що більше дітей буде повернуто в Україну – то весь світ отримає більшу надію на справедливість, на відновлення світового порядку, на систему балансів, яка більше ніколи не дозволить втягувати планету у світові війни через маніакальні уявлення одного диктатора. 

Що більше людей, причетних до викрадення українських дітей, не тільки замовників, а й виконавців, буде притягнуто до відповідальності – то рідше підлеглі будуть виконувати злочинні накази керівництва. 

Як віцеспікерка українського парламенту, я бачу своє завдання в тому, щоби розповідати світу правду. Як представник українського народу, я говорю з представниками інших народів – депутатами національних парламентів. 

Я переконана, у темі депортації дітей нам потрібен широкий розголос. Більше інформування. Більше історій. 

У всіх є діти. І чужих дітей не буває. Кожна дитина має право на справедливість. 

Я історик і знаю, що історія вчить. Єврейська громада після Другої світової війни відшукувала кожну дитину своєї нації. Приходили до праведників світу, які рятували єврейських дітей, даючи їм свій дім і своє прізвище – і навіть у них забирали дітей, повертаючи їм національну ідентичність, справжне походження. Після грандіозної гуманітарної кризи Другої світової війни євреї збирали свою націю по крихтах. І їм це вдалося. 

Так само і нам треба збирати свою націю. Забирати своїх дітей. 

Я розумію, що питання розголосу в ситуації з поверненням дітей може мати двоякий ефект. Деякі інструменти обміну, які повертають бодай декілька дітей, потребують тиші. 

Але я також розумію, що тихий, ручний інструмент не поверне нам всіх дітей. 

Розголосом ми мусимо добитися створення справді дієвого, ефективного механізму повернення. 

І щойно він буде створений, щойно діти повертатимуться сотнями і тисячами – я замовчу. 

Я вітаю цю Першу зустріч Міжнародної коаліції країн для повернення українських дітей. Я покладаю дуже великі надії, що це і стане тим дієвим механізмом, якого ми всі прагнемо. 

Як співголова Українського жіночого конгресу, я також вношу свою пропозицію. Я закликаю до об’єднання навколо повернення українських дітей світових жінок-політиків. Жіноча сила може зрушити з місця багато процесів. 

А те, що їх треба рушити – заради справедливості, заради сталого миру на планеті – очевидно. 

Олена Кондратюк, віцеспікерка Верховної Ради України

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як використовувати дані для розвитку продукту

Країни різні, агітація однакова. Як політики відкривають відремонтовані дороги та роздають корів

Що таке динамічні закупівельні системи, або Як буде купувати Україна майбутнього

Різний акциз на сигарети та тютюн для нагрівання. Навіщо це державі?

Від "спринту" до "марафону" для вступу в ЄС: що показав Євросаміт громадських організацій

Мобілізація головного редактора "Економічної правди": позиція УП