Медіа-юристи: Кабмін не має права позбавляти ЗМІ акредитації

Середа, 22 травня 2013, 17:19

Кабмін має розробити і затвердити положення про акредитацію, яке відповідатиме законодавству.

Про це йдеться у заяві "Інституту Медіа Права" щодо позбавлення журналістів акредитації у Кабміні після проведення акції на підтримку побитих на мітингу 18 травня журналістів.

Як відомо, 22 травня журналісти повернулися до присутніх членів уряду спинами, на яких було написано "Сьогодні журналістка! Завтра - ваша дружина, сестра, донька. Дійте!". Азаров наказав позбавити журналістів акредитації та покинути приміщення зали засідань.

"Інститут Медіа Права вважає, що доручення прем'єра позбавити акредитації було незаконним", - йдеться у заяві.

Закон "Про інформацію"" передбачає лише один вид позбавлення акредитації з ініціативи органу влади - "за неодноразове грубе порушення ним обов'язків, визначених цією статтею". У статті 26 цього закону визначено лише такі обов'язки акредитованих журналістів: журналіст, працівник ЗМІ зобов'язаний дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб", - нагадали у організації.

"ІМП вважає, що журналісти не порушували ані правил внутрішнього трудового розпорядку, ані перешкоджали діяльності службових та посадових осіб Кабміну. Більш того, позбавлення акредитації може бути лише за неодноразове і грубе порушення, в той час як про неодноразовість в цьому випадку взагалі мова не йде", - заявили експерти.

"На момент, коли журналістів змусили вийти із зали, рішення про припинення акредитації не існувало,оскільки є формальні вимоги закону до таких рішень, а саме має зазначатися: посадова особа чи службова особа (суб'єкт владних повноважень), яка прийняла відповідне рішення, дата прийняття рішення, підстава для прийняття рішення та порядок його оскарження", - нагадали в інституті.

Також ІМП звернув увагу на те, що "Кабмін продовжує послуговуватися власним підзаконним актом - Регламентом Кабміну (затверджений постановою КМУ від 18 липня 2007 р. № 950), параграф 18 якого визначає, що питання щодо присутності на засіданні уряду представників ЗМІ та проведення ними кіно-, відео- і фотозйомки, а також звукозапису вирішує прем'єр".

"З огляду на це, закликаємо посадових осіб Кабміну дотримуватися законодавства про інформацію, а також розробити і затвердити положення про акредитацію, яке відповідатиме ст. 26 закону "Про інформацію". Окрім цього, на нашу думку, прем'єр має публічно вибачитися за свої незаконні дії перед журналістами", - підсумували експерти.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування