Москві дали час до листопада на реалізацію мінського Меморандуму

Неділя, 21 вересня 2014, 18:01

Від Росії очікують кроків в частині врегулювання конфлікту на сході України до  саміту G20 в Австралії, що відбудеться у листопаді.

Про це заявив міністр фінансів США Джек Лью.

"Завдання до листопада полягає у вирішенні низки питань, щоб просунутися по шляху нормалізації ситуації (на сході України", - наводять слова Дж.Лью американські ЗМІ, пише Інтерфакс.

На думку глави Мінфіну США, російській стороні слід "приступити до вироблення дипломатичного рішення, яке дозволить Україні розпочати ліквідацію наслідків (конфлікту) і до роботи над зростанням економіки".

Також Дж.Лью заявив, що США і Європа готові продовжувати співпрацювати з питання про санкції проти Росії "до тих пір, поки Росія продовжуватиме загрожувати суверенітету України і брати участь, безпосередньо або побічно, в бойових діях на українській території".

Як відомо, 19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали Меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км, вводить заборону на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів".

Останній пункт -  виведення всіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців.  Крім того, документ передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів, а також вимогу щодо розмінування вже існуючих пристроїв.

В РНБО заявили, що Меморандум має виконуватися від 20 вересня.   Однак за даними прес-центру АТО, станом на 21 вересня на Луганщині та Донеччині блокпости та опорні пункти сил АТО зазнали артилерійських та мінометних обстрілів, а також обстрілів з використанням ракетних систем залпового вогню БМ-21 Град.

В РНБО також повідомили, що внаслідок обстрілів у зоні АТО з 20 до 21 вересня загинули 2 військових, ще 8  - поранені. 

Напередодні в НАТО заявили, що російські війська й досі не залишили територію України, а "режим припинення вогню не діє".

Як заявив головнокомандувача сил НАТО у Європі генерал Філіп Брідлов, число російських військових на Україні за останній тиждень зменшилась, так як деякі з них повернулися на територію Росії. Проте вони не повернулися додому, а досі знаходяться в готовності "при необхідності" прибути назад в Україну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News