Бойовики не виконують навіть перший пункт мінського Меморандуму - РНБО

Неділя, 21 вересня 2014, 12:58

Представники незаконних збройних формувань на сході України не виконують навіть перший пункт Меморандуму, підписаного у Мінську учасниками контактної групи з врегулюваня ситуації на Донбасі.

Про це у ході брифінгу заявив керівник ІАЦ РНБО Андрій Лисенко. 

На питання, в якому стані перебуває виконання пункту про відведення озброєння на 15 км з обох боків у зоні конфлікту, Лисенко зазначив: "Одним з головних пунктів є норма про припинення вогню. Поки що навіть цей перший пункт не виконується". 

"Про інші ми поки що навіть мови не ведемо", - додав він. 

"Якщо буде відведення (українських військ) - то це має бути синхронно,  разом з відведенням російських військ", - підкреслив він.

За словами Лисенка, за добу, що минула, в зоні проведения АТО загинули двоє військових, вісім дістали поранення. 

Також він зазначив, що спостерігачі ОБСЄ фіксують порушення меморандуму у своїх рапортах доповідає у свій головний офіс. 

Як відомо, в ніч на 20 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км, вводить заборону на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів".

Останній пункт -  виведення всіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців.  Крім того, документ передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів, а також вимогу щодо розмінування вже існуючих пристроїв.

В РНБО заявили, що Меморандум має виконуватися від 20 вересня.  

Станом на 21 вересня, за даними прес-центру АТО, на Луганщині та Донеччині блокпости та опорні пункти сил АТО зазнали артилерійських та мінометних обстрілів, а також обстрілів з використанням ракетних систем залпового вогню БМ-21 Град.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News